© Bulls

Platoniske heteroforhold - risikabelt konsept

Published:
Last updated:

Seksuell tiltrekning er vanlig i platoniske forhold, men også potensielt negativt for vennskapet.

Dette er konklusjonen til forskere fra University of Wisconsin-Eau Claire i USA som har sett på 400 deltakeres vennskapsforhold med personer av det motsatte kjønn.

«Fordi platoniske vennskapsforhold med personer av det motsatte kjønn er et såpass nytt konsept i menneskets evolusjonshistorie, er menn fortsatt styrt av sine parringsinstinkter,» mener førsteamanuensis i psykologi og hovedforfatter av studien, April Bleske-Rechek.

Deltakerne i studien, som ble gjennomført i to deler, var i alderen mellom 18 og 52 år. Resultatene fra den første delen av studien viste at menn oftere var seksuelt tiltrukket av sin venninne enn motsatt, uavhengig av egen eller vennens nåværende sivilstatus.

Et minimum av tiltrekning i de fleste forhold
«Jeg vil våge å si, basert på alle våre data, at det i de fleste vennskapsforhold mellom menn og kvinner finnes et minimumsnivå av tiltrekning. Og er det en som er mer tiltrukket av den andre, så er det sannsynligvis mannen,» sier Bleske-Rechek til Postmedia News.

I den første delen av studien, som er publisert i Journal of Social and Personal Relationships, ble 88 vennepar spurt om anonymt å svare på om de følte seg tiltrukket av vennen, ønsket å gå ut på date eller ønsket at vennen skulle be dem med på en romantisk date.

Mennene mer seksuelt opportunistiske
Mennene var både mer tiltrukket av sine kvinnelige venner, og ønsket oftere å gå på date med dem. Menn trodde også damene var mer tiltrukket av dem enn de faktisk var, mens kvinnene trodde mennene var mindre tiltrukket av dem enn de faktisk var.

«Historisk har menn stått overfor konstant risiko for å bli luket ut genetisk hvis de ikke benytter seg av muligheter til å reprodusere seg. Argumentet er derfor at menn har utviklet seg til å bli mer seksuelt opportunistiske,» sier Bleske-Rechek.

 

Les også:
Venner med frynsegoder
«Venner med frynsegoder» kan være en praktisk måte å få sex på, men det kan også være et følelsesmessig minefelt.


Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Related Articles