Nytt nummer ute nå!
Ops! Skjedde det igjen? - Det at noen kvinner ufrivillig tisser på seg når de har sex er faktisk ikke så uvanlig. | © Aaron Amat, Shutterstock, NTB scanpix

​Ufrivillig tissing under samleie

Publisert: 14.11.2018 kl. 19:02 | Oppdatert: 14.11.2018 kl. 19:02

Forfatter: Sveinung Stoveland
Det er slett ikke så uvanlig som du kanskje tror.
Forskere har undersøkt hvor vanlig det er med ufrivillig vannlating hos middelaldrende og eldre kvinner i forbindelse med sex. De sjekket CUI (Coital urinary incontinence), som det ikke er blitt forsket noe særlig på før.
 
Det betyr ikke at det er et sjeldent problem. Tvert imot, som studien fra fire land viste. Hele 53 prosent av kvinnene mellom 40 og 60 år i undersøkelsen hadde opplevd dette.

Også hos unge kvinner kan dette skje, særlig hos dem som har født barn.

Teamet bak undersøkelsen frykter at dette kan gå ut over kvaliteten på sexlivet.

Sexolog Siv Gamnes uttalte i et intervju med Nettavisen at problemet skyldes at muskulaturen blir slappere, noe som gjør det vanskelig å holde på urinen. 

Hun anbefaler at man tar kontakt med lege, selv om det kan oppleves som flaut. Det finnes behandling, som for eksempel enkle, polikliniske inngrep.

Studien, som er publisert i Journal of Sexual Medicine, ble ledet av italienske Ester Illiano ved universitetet i Perugia, og gjennomført i Italia, Hellas, USA og Egypt.