© Bulls

Tørre skjeder tabu

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

Mange tror tørre skjeder er en uungåelig del av det å bli eldre, og siden tørre samleier gjør vondt, blir resultatet ofte ”ikke i dag kjære”. For mange slutter sexlivet der.

De fleste kvinner har nådd menopausen, den såkalte overgangsalderen, ved 60 år, og noen starter allerede i slutten av 40-årene.
 
Verdenskongress i sexologi (WAS) i 2009 var sponset av en produsent av østrogenbehandling for kvinner. Derfor fikk vi høre mye om hva som skjer med en kvinne i menopausen: 39 % av alle kvinner får vaginalt ubehag under samleie, og for 8 % er smertene voldsomme, ifølge en undersøkelse i Storbritannia. I tillegg får hun hodepine, hetebølger, vansker med å konsentrere seg, lav selvfølelse, svimmelhet og minsket sexlyst.
 
Masturbering gir væte
Det skremmende er at så få kvinner vet at det knytter seg problemer til menopausen. 42 % visste ikke at det finnes behandling. Bare en tredjedel diskuterer tørrhet i skjeden med partneren. Resultatet blir heller at hun unngår seksuell kontakt.
 
Cupido er skeptisk til at alt skal løses med medisiner, men det er klart at mange kvinner får god hjelp av østrogen. Behandlingen må ofte vare i ett år før den virkelig hjelper. Et godt glidemiddel, en lubrikant, kan også være god hjelp.
 
Men det legemiddelfirmaet IKKE sa, er at selv kvinner godt over pensjonsalderen, fint kan oppnå egen lubrikasjon om hun stimulerer klitoris lenge nok i forkant før penetrering. Helst oppnå en orgasme først. Så det beste hjelpemiddelet er kanskje en vibrator? Kvinner som masturberer ofte beholder også fukt-produksjonen mye lenger.
 
Uansett bør fastlegen ta dette problemet mer på alvor, og våge å spørre kvinner i 50-årene hvordan det står til med sexlivet.

Related Articles