Nytt nummer ute nå!
Slipp fantasien løs! - Dine fantasier er dine - og enten du velger å dele dem med andre eller holder dem for deg selv så er de bra for sexlivet ditt. | © Lucky Business, Shutterstock, NTB scanpix

Fantasier som tenningsvæske

Publisert: 27.05.2019 kl. 08:23 | Oppdatert: 27.05.2019 kl. 08:23

Ta vare på fantasiene dine! De kan bidra til å holde kroppen din i god form til langt inn i alderdommen.
«Fantasier er som tenningsvæske, og uten tenning blir det ingen lyst», sier sexologen og terapeuten Patti Britton til nettstedet grandparents.com. «Tar du ikke vare på lysten din, risikerer du at musklene krymper og sex blir en smertefull opplevelse.»

Spesielt for kvinner kan dette bli kritisk, hevder forskeren og sexologen Marina Malena de Paoli i en artikkelserie om overgangalderen i Cupido.

Inntil halvparten av alle kvinner vil etter overgangalderen slite med vaginal atrofi som er en kronisk tilstand med svekket bekkenbunnsmuskulatur, tynnere, tørrere og mer sårbare slimhinner i skjeden og smertefulle samleier.
 
Seksuelt aktive kvinner opplever mindre overgangsplager.

«Kvinner som har hatt et aktivt sexliv før de går inn i overgangsalderen, fortsetter ofte å være seksuelt aktive både under og etter overgangsalderen. De opplever mindre overgangsplager enn kvinner som ikke er seksuelt aktive,» skriver de Paoli.

Evnen til å fantasere varer ved gjennom hele livet, og den skal ikke undervurderes som kilde til både nytelse og god helse.

«Halvparten av klientene mine er over 50, og fantasiene deres er like varierte og intense som hos dem som er yngre,» mener Laurie Betito, fortsatt i følge grandparents.com. Hun har blant annet skrevet en sexbibel for folk over 50. «Etter Fifty Shades-hypen snakket jeg også med folk i 70- og 80-årene, og de mente bøkene hadde gitt ny gnist i sexlivet deres.»

«Kvinner som aldri hadde hørt om BDSM oppdaget plutselig at de tente på det. Det innebar ikke nødvendigvis at de hadde lyst til å prøve det, men det fikk like fullt fart på begjæret,» fortsetter Patti Britton. «Fantasier kan faktisk miste sin kraft ved å bli satt ut i livet. Men bare det å fortelle om dem til partneren din kan utløse deilige sexopplevelser og inspirere til enda flere.»
 
Seks helt vanlige sexfantasier

For ordens skyld, hvis du er interessert i å få vite hva som er de vanligste fantasiene til folk, har grandparents.com laget denne listen med henvisning til en canadisk undersøkelse publisert i Journal of Sexual Medicine:
  • Romantiske følelser under akten
  • Å være mottager av oralsex
  • Å ha sex på et uvanlig sted
  • Å ha sex på et romantisk sted
  • Å ha sex med en bekjent som ikke er din faste partner
  • Å bli masturbert av din partner

Romantiske eller erotiske romaner er et smart startsted for nybegynnere.

«Er du fantasinovise?» Spør Laurie Betito. «Ikke noe problem! Romantiske eller erotiske romaner er også et smart sted å starte, spesielt for kvinner som har lett for å knytte sitt seksuelle begjær til romantikk. For mange er det lettere å finne en idé i en bok eller blad enn å måtte finne opp en hel historie selv.»

Sjekk ut Cupidos mange erotiske tekster (krever abonnement)