La ikke erotikken skremme deg - selv om du er langt inne i alderdommen. Det er bare fint om du fortsatt lar deg tenne. | © nuvolanevicata/Shutterstock/NTB scanpix

Fantasier som tenningsvæske

Published:
Last updated:

Ta vare på fantasiene dine! De kan bidra til å holde kroppen din i god form til langt inn i alderdommen.

«Fantasier er som tenningsvæske, og uten tenning blir det ingen lyst», sier sexologen og terapeuten Patti Britton til nettstedet grandparents.com. «Tar du ikke vare på lysten din, risikerer du at musklene krymper og sex blir en smertefull opplevelse.»

Spesielt for kvinner kan dette bli kritisk, hevder forskeren og sexologen Marina Malena de Paoli i en artikkelserie om overgangalderen i Cupido. Inntil halvparten av alle kvinner vil etter overgangalderen slite med vaginal atrofi som er en kronisk tilstand med svekket bekkenbunnsmuskulatur, tynnere, tørrere og mer sårbare slimhinner i skjeden og smertefulle samleier.
 

Seksuelt aktive kvinner opplever mindre overgangsplager.
«Kvinner som har hatt et aktivt sexliv før de går inn i overgangsalderen, fortsetter ofte å være seksuelt aktive både under og etter overgangsalderen. De opplever mindre overgangsplager enn kvinner som ikke er seksuelt aktive,» skriver de Paoli.













Det er ikke så stor forskjell på yngre og eldre menneskers fantasier, for nettopp i fantasien kan alt skje.
© Ollyy/Shutterstock/NTB scanpix - 44727385


Evnen til å fantasere varer ved gjennom hele livet, og den skal ikke undervurderes som kilde til både nytelse og god helse.

«Halvparten av klientene mine er over 50, og fantasiene deres er like varierte og intense som hos dem som er yngre,» mener Laurie Betito, fortsatt i følge grandparents.com. Hun har blant annet skrevet en sexbibel for folk over 50. «Etter Fifty Shades-hypen snakket jeg også med folk i 70- og 80-årene, og de mente bøkene hadde gitt ny gnist i sexlivet deres.»

«Kvinner som aldri hadde hørt om BDSM oppdaget plutselig at de tente på det. Det innebar ikke nødvendigvis at de hadde lyst til å prøve det, men det fikk like fullt fart på begjæret,» fortsetter Patti Britton. «Fantasier kan faktisk miste sin kraft ved å bli satt ut i livet. Men bare det å fortelle om dem til partneren din kan utløse deilige sexopplevelser og inspirere til enda flere.»
 

Seks helt vanlige sexfantasier
For ordens skyld, hvis du er interessert i å få vite hva som er de vanligste fantasiene til folk, har grandparents.com laget denne listen med henvisning til en canadisk undersøkelse publisert i Journal of Sexual Medicine, 2015:
  • Romantiske følelser under akten
  • Å være mottager av oralsex
  • Å ha sex på et uvanlig sted
  • Å ha sex på et romantisk sted
  • Å ha sex med en bekjent som ikke er din faste partner
  • Å bli masturbert av din partner

Romantiske eller erotiske romaner er et smart startsted for nybegynnere.
«Er du fantasinovise?» Spør Laurie Betito. «Ikke noe problem! Romantiske eller erotiske romaner er også et smart sted å starte, spesielt for kvinner som har lett for å knytte sitt seksuelle begjær til romantikk. For mange er det lettere å finne en idé i en bok eller blad enn å måtte finne opp en hel historie selv.»

 
Les også:
Helsefordeler ved seksuell aktivitet
Cupidos liste over forskning som dokumenterer eller indikererer positive sammenhenger mellom seksualitet og helse.


Bør du dele fantasiene dine med partneren?
Fantaserer du under samleiet? Bruker du fantasiene som en ressurs, eller er de et problem?

Min seksuelle familie
«Eller heller min avseksualiserte familie? Vi vet stort sett alt om hverandre, men nekter å se hverandre som komplette, seksuelle mennesker.»


Kvinnens overgangsalder
Slutten på fruktbarheten med de fysiske forandringene som skjer i kroppen, er noen til glede og andre til sorg.

Skyld ikke på alderen
- Det er ikke den som svekker lysten

Yngre og eldre som har lite sex opplever også mindre fysisk nærhet. Sjeldnere sex blir ikke kompensert med andre former for intimitet.

Slik tennes moden kvinne
Har hun latt den seksuelle ilden dø ut, kan det være vanskelig å få den til å flamme opp igjen. Men evnen til opphisselse og klimaks er intakt.

Menn tør ikke fantasere
Menn mister interesse både for sex og sin partner fordi de opplever fantasiene sine som utroskap.

Related Articles