© David Steinberg

Smøretips for voksne kvinner

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

Kvinner synes det er pinlig å snakke om vaginal tørrhet med legen sin. Mange vet faktisk ikke at det er hjelp å få.

En undersøkelse gjort av Novo Nordisk i Danmark (2009) viser at så mange som syv av ti kvinner synes det er pinlig å snakke om vaginal tørrhet og smerter med sin egen lege.

Ikke bare det, så mange som 39 prosent opplever problemer med tørrhet i overgangsalderen, og mange vet ikke at det faktisk er hjelp å få.

I forskningsrapporten fra Novo Nordisk siteres to danske kvinner, én på 59 og en annen på 44 år:

Lis, 59 år: - Jeg kjenner godt til problemet med tørrhet, men jeg syns det er altfor pinlig å snakke om. Ja, jeg vet fra en artikkel i et ukeblad at det faktisk er helt normalt, men jeg er oppdratt til å holde den slags for meg selv. Jeg har ikke noen mann, men innerst inne savner jeg intimiteten som følger med et sexliv. Så jeg skal nok få gjort noe med tørrheten på et tidspunkt.

Ulla, 44 år: - Noen ganger føles det simpelthen som om jeg holder på å tørke helt ut nedentil. Mine slimhinner har blitt mye mer sarte, og selv om jeg saktens kan bli like så opphisset som før, så blir jeg bare ikke særlig våt lenger. Først syns jeg at det var flaut, fordi min partner kanskje trodde at jeg ikke tente på ham. Nå som har jeg funnet ut at jeg kan bruke glidekrem, både til onani og sex, er det ok, og jeg kan til og med fleipe med det, betror Ulla, 44 år.

Orker ikke støt av penis eller dildo
- Når skjeden føles tørr som sandpapir, blir den sår, irritert og for trang. Da orker hun ikke harde støt av en penis, dildo eller hånd, sier den amerikanske professoren Hugh Barber som er ekspert på voksne kvinners sexliv.

Krem bøter på problemet
For noen kan en vanlig glidekrem være nok. Men årsaken til tørrheten er at østrogenproduksjonen minsker, og derfor vil en lokal behandling med østrogenkrem være å foretrekke for å få fuktigheten, elastisiteten og lysten tilbake igjen.

Og resepten på hormonkremen, den er det legen som skriver ut.


SMØRETIPS
Smør helt fra oversiden av anus, fortsett en centimeter inn i skjeden og helt opp og rundt klitorishetten!

Ved riktig smøring kan du også redusere eller unngå orgasmekramper som kan gjøre samleiet smertefullt. (Les mer om krampeaktige orgasmer i Slik tennes en eldre dame)

Er klar for sex - men har hun lyst?
Når kvinnen har bøtet på sine fysiske problemer er hun klar for sex, men har hun lyst? Mange har ikke det.

Hun skal vite at om behandlingen med østrogen blir kombinert med små doser androgen, kan det gi mer positiv selvfølelse og mindre depresjon.

Men like bra, eller bedre, kan det rett og slett være å ha mye og ofte sex!

 

Artikkelen er en del av temaet «Sex til du er 40? 60? 80?» i bladet Cupido. Her er de øvrige artiklene fra temaet:

Skyld ikke på alderen
- Det er ikke den som svekker lysten

Yngre og eldre som har lite sex opplever også mindre fysisk nærhet. Sjeldnere sex blir ikke kompensert med andre former for intimitet.

Sunt liv med flere partnere,
porno og litt alkohol

Et aktivt sexliv er god terapi for eldre kvinner og menn. Og det kan hjelpe med litt stimuli, hevder finske eksperter.


Tid for sex-glade 68-ere
Mens dagens yrkesaktive, foreldre og studenter er i tidsklemma, er det spreke pensjonister som har mest tid til sex.Slik tennes moden kvinne
Har hun latt den seksuelle ilden dø ut, kan det være vanskelig å få den til å flamme opp igjen. Men evnen til opphisselse og klimaks er intakt.


Ikke vakker nok til å ha lyst?
Når en godt voksen kvinne takker nei til sex, er det nødvendigvis ikke fordi hun ikke har lyst.
Fra Cupidos arkiv: Seniorsex
Et aktivt sexliv i yngre år er god investering for sikring av intimitet og nytelsesfullt liv som pensjonist.

Related Articles