Written by: Stine Cathrine Hasle
Published:
Last updated:
Språket om penis bør reformeres. Fokuset på centimetere, hardhet og utholdenhet, og på samleiets premisser er diskriminerende. Fagfolk i beste mening «beroliger» menn på ulike måter. Noen snakker om gjennomsnittslengder og forklarer hvordan man best kan måle penis for å se at man ligger innenfor normalområdet.
Nedbrytende ord
Når man beskriver penis evaluerende og sammenligner en penis med en mal så kan det resultere i at mange tror at man skal sammenlikne peniser. Seksualiteten til menn blir ofte redusert til om kjønnsorganet virker; hvor lang er den og er den hard nok til å gjennomføre et samleie. Vi trenger et nytt språk om menns seksualitet som ikke er penisfiksert. Omtalene av penis og klitoris er svært forskjellig og speiler ulike holdninger. Hvorfor skal vi godta måling av menns underliv? Det er diskriminerende. Vi hadde hoppet i taket hvis noen brukte samme formuleringer om klitoris: «slik måler du vagina med linjal for å finne gjennomsnittslengden».
Slutt å snakke om størrelser
Ingen fortjener å få sin seksualitet redusert til centimetere. Eiere av penis har måttet tåle et ekstremt penispress fra kulturen og det kan påvirke hva man tillegger vekt. Også det medisinske språket er nådeløst, ordet mirkopenis er et eksempel på en kvantitativ holdning. Tenk om noen hadde kalt andre deler på kroppen med prefikset mikro? Hvis mikrobryst, mikromunn eller mikroklitoris ikke er greit å anvende på kroppsdeler, så skal det vel heller ikke være greit å kalle et lem for mikropenis. Det er noe med premissene som legges i språket og hvilke ringvirkninger ordvalg gir vår tankeverden. Det er ikke rart at noen menn føler at de ikke strekker til seksuelt eller sliter med peniskomplekser. Språket er blytungt av ord som kan dytte gutter og menn i tankemønstre og troen på at penis skal ha visse mål. Fagfolk gikk bort fra å snakke om størrelser på hodeskaller for over femti år siden fordi det var uetisk. Nå er det penis sin tur til å bli vist samme hensyn og respekt.
Penetreringsmisforståelsen
Lenge trodde man at det var penetrering vaginalt som skulle gi kvinner orgasmer. Det er motbevist av mange spørreundersøkelser. Seksualvaneforsker Kinsey avdekket allerede på 50-tallet at de fleste kvinner oppnår ikke orgasmer enklest med penetrering. Man trenger som oftest å føre noe inn hvis man skal befrukte en eggcelle, men for å gi nytelse og orgasmer trenger man ikke penetrere inn og ut i en vagina. De mange følsomme nerveendene ligger utvendig på klitorishodet øverst på vulva mellom kjønnsleppene.
Glans
Alle kjønnsorganer er like kraftfulle uansett form og tilstand. Peniser og klitoriser har tett i tett med nerveender på undersiden av kjønnsorganenes hoder. Klitorishodet har 8000 nerveender og penishodet har 4000 nerveender. Det er ikke lengden på skaftet som bestemmer hvor kraftige eller mange orgasmer man får. Alle de viktige nerveendene våre ligger utvendig og lett tilgjengelig på alle kjønnsorganers hoder, kalt glans. I tillegg er det enda flere nerveender på andre steder på kroppen.
Penis redusert til et verktøy
Det må oppleves som et voldsomt press og svært urettferdig, når resten av kroppen knapt nevnes når man omtaler menns seksualitet. Eiere av penis vokser opp med metaforer som formidler at kjønnsorganet er et slag verktøy eller våpen og at lengde og hardhet er viktig. Eksempler på slike ord er: spydet, benern, jernet, klubba, kølla, pilen, stanga og pikk. Hva gjør det med oss å høre slike krigsmetaforer? Hvilke forventninger til eget lem kan få grobunn av slikt tankegods? Hvilke krav fra omverdenen? Det er ikke underlig at noen tror at seksuallivet fikses bare penis er lang og hard.
Sex
Ordet sex brukes stort sett synonymt med samleie eller penetrering selv om sex kan bety alle mulige seksuelle aktiviteter og følelser. Kulturens penetreringsfokus okkuperer lett ord som er vage fordi de tolkes etter vaner. Sex er et like upresist ord som ordet sport. Begge ordene er sekkebetegnelser. Hvis vi skal få til et mer presist, treffende språk om erotikk bør vi erstatte ordet sex med konkrete og beskrivende ord. Flere ord kan gi flere alternativer i praksis. Det kan bli både mer gøy, spennende og tilfredsstillende, og ikke minst, menn kan på flere ord på hele sin seksuelle kropp, hva som kan gjøres med den og på den. Vi må reflektere mer over hvordan ord påvirker menneskers seksuelle repertoar. Det er ikke lett å slappe av når ens seksuelle verdi, på grunn av språket, er redusert til en kroppsdels størrelse og hardhet. Kanskje medvirkende til at enkelte raskt putter den inn et sted?
Sosialisering
Alt ved oss, hele kroppen, også seksualiteten blir sosialisert livet ut. Hvis de unge ikke hadde arvet et språk som handlet om penislengder og penetrering så hadde de kanskje hatt det mer trygt, lærerikt og gøy. Trygt fordi ingen ville hatt så hastverk med å stikke inn penis før den bli slapp. I hastverk er det mange som glemmer å sjekke hva den andre vil. Lærerikt fordi de som skal bli kjent med egen og andres nytelse ikke blir fanget av å måtte “smi mens jernet er varmt”. Mennesket har så mange flere erotiske muligheter enn «inn og ut». Gøy fordi prestasjonspress fordufter når man ikke forventer at en «riktig» penis må se lang og hard ut hele tiden. Den skal bare nytes som resten av kroppen.
Forspill
Et eksempel på et skadelig og utdatert ord er «forspill». Ordet gir inntrykk av at alt som gjøres skal lede til noe. Det som kommer etterpå er “hovedspillet”. Ordet forspill gir inntrykk av at det er et mål i sikte; samleiet, og at det er den viktigste aktiviteten. Men seksualitet er ikke en middag. Seksualitet er alle berøringer og alle sitrende pauser og alt man kan finne på. Alt dette erotiske og relasjonelle reduseres til en forrett, en andreplass, fordi man benytter ordet forspill. Sannsynligheten er stor for at forspillet kan bli en plikthandling fordi hovedretten er definert implisitt som målet.
Autoriteter
Mange eiere av penis har måttet mentalt rive av seg kulturens «briller» som har prøvd å overbevise dem om at «mannens seksualitet» handler om den store harde penis. Den ideen er løftet skyhøyt av pornoens utvalg av skuespillere og potenspiller. Det gjør ikke saken noe lettere at offentlige nettsider, fagpersoner og forskere bruker ressurser på å måle penis. Hva godt kan det føre med seg at de erklærer at «gjennomsnittslengde var visst ikke 14 cm, men 13 cm». Også Norges største leverandør av helseinformasjon, Norsk Helse Informatikk; NHI, serverer en artikkel på nettsiden om «oppdatert kunnskap» som skal fremme bedre helse, med ingressen. «Hvor kort er en liten penis?» NHI skriver at et forskerteam hadde funnet 17 studier der totalt 15.521 menn hadde fått målt sin penis av helsepersonell. Artikkelen skriver at forskningen var nyttig «Når menn konsulterer lege fordi deres penis angivelig er liten, kan det være greit å kunne vise til hva som er normallengden - og sammen med pasienten kunne konstatere at pasientens penis har normal lengde.» Hvordan kan fokus på lengde hjelpe en pasient som er plaget av fokus på lengde? Hvilken «livslang læring» gir dette eiere av penis?
Synlig og utsatt
I dette årtusenet burde vi ha kommet lengre i både empati og innsikt i erotikkens gleder. Kjønnsorgan tilhører en helhet; kroppen. Penis er en av mange viktige erogene soner. Men det er mye som har gjort det vanskelig for eiere av penis. Organet er utvendig og synlig. Ereksjoner og fravær av sådanne har blitt brukt mot eieren i mange sammenhenger. Fremdeles tror mang en partner at erigerte peniser er et tegn på forelskelse, men en ereksjon kan oppstå spontant akkurat som en knerefleks. Og reflekser er ikke viljestyrte. En seksuell refleks, som ereksjon, er altså ikke synonymt med samtykke eller et bevis på at det er forelskelse til stede. Mennesket er mer kompleks enn en reisning. Menn har lang historikk i å bli tolket feil. «Nei, jeg elsker deg ikke noe mindre, jeg er bare slapp og sliten i dag!» eller «Nei, jeg vil ikke ligge med deg, din jævel, selv om min penis er hard!»
Hele mennesket
Det er ikke penis som bestemmer kvaliteten på et seksualliv. Det er personen, og personer sammen. Når kulturen har vevet en slags logikk om at penis er et barometer på et vellykket seksualliv og vi viderefører det i språket er det brudd på seksuelle rettigheter og retten å bli respektert som et helt menneske. Det er på tide å slutte med et reduksjonistisk språk om menns seksualitet.
Felles løft
Vi bærer alle et ansvar for språket. Det er alltid mulig å bytte ut ord. Skal vi redusere kulturens «måling» av penis kan det skje i ordvalg. Det er på tide å lette presset på penis-eiere. Vi trenger ord som sier noe om at eiere av penis kan føle seg kåte selv om ikke penis er hard. For eksempel kan erigerte brystknopper og «gåsehud» være tegn på kåthet. Vi må slutte å evaluere menns seksualitet på hvor lenge de er harde, hvor lange lem de har og om de kan kontrollere utløsningen sin. Jeg er imponert over hvor lenge menn har vært tålmodige ovenfor dette undertrykkende språket om deres seksualitet.
God elsker
Kultur og språk har skapt en konstruert forventing til at penispenetrering er en hovedrett på en meny. Slike diskurser og myter kan påvirke oss, selv om de er oppfunnet. Men det er ikke et kjønnsorgan som avgjør om et menneske er en god elsker. Det er hvordan man samspiller med hender, munn og blikk som skaper følelsene. Vi lærer hele livet nye gnister som kan tenne oss når vi er åpne for overraskelser. Har du partner er kommunikasjon veien til utvikling og nytelse. Ikke bytt ut en gammel kjærest, bytt ut gamle seksualvaner med modige ideer. En god elsker har ikke hastverk og er oppmerksom på flere erogene soner.
Frigjøring for eiere av penis
Menn er ikke lenger avhengig av penis eller ereksjon for å ha fullverdige seksualliv i par eller som single. Frigjør vi oss fra kulturens penisfiksering kan vi nyte hele kroppen med hele kroppen. Ja, det er alvor og utfordringer i livet og man kan ha sykdom i perioder. Når man har lyst og overskudd kan man supplere med erotiske hjelpemidler. De kan brukes hvis man ønsker deilige følelser eller å tilfredsstille seg selv eller partner. Ivaretas seksuallivet kan det fremme helse og styrke livet helt ut i alderdommen. Å tenke hele kroppen og ikke tenke at penis bestemmer hvorvidt du skal omfavne eller berøre deg selv eller partner gir en helt annen tilgang til nærhet og nytelse.
Lenke: https://nhi.no/kroppen-var/organer/penis-hvor-lang-er-den/