275226950
275226950 | © Yevhen Vitte / Shutterstock / NTB scanpix

Når skal penis til doktor?

Written by: Terje Gammelsrud

Published:
Last updated:

Det kan være mange årsaker til at penis er i dårlig form. Lavt testosteronnivå kan være én av dem.

Ereksjonsforstyrrelser er vanligvis ikke et varsel om økt risiko for infarkt og diabetes, men de kan altså være det. (Se «Ereksjonen varsler infarkt!» nederst på siden!)

Seksuell helse bør være et tema som fastlegen tar opp med pasienten før pasienten eventuelt opplever alvorlige ereksjonsforstyrrelser. Men det er aldri for sent å bringe penis på banen i forbindelse med helsesjekken.

Mange menn bevarer et høyt testosteronnivå til godt opp i alderdommen. Det antas imidlertid at om lag 60 prosent av alle menn i 60-, 70-årsalderen har vesentlig lavere testosteronnivå enn da de var 25.

 
Her er et par eksempler på penisatferd som betinger øyeblikkelig hjelp:
  1. Alvorlige ereksjonsforstyrrelser inntreffer relativt raskt, og /eller opptrer i sammenheng med generell tretthet, slapphet, vektøkning, hukommelsessvikt og nedstemthet.
     
  2. Alvorlig ereksjonssvikt oppleves både når du er sammen med en partner og når du er alene med dine fantasier og din porno, og når du heller ikke registrerer morgen-ereksjoner eller ereksjoner i nattlige drømmer.
Lever du generelt usunt og/eller er i risikosonen for hjerte- og karsykdommer, har du absolutt en god grunn til å pleie ereksjonsevnen din  regelmessig og følge godt med på hvordan den utvikler seg.

Hva kan legen gjøre for deg?
En blodprøve kan påvise om testosteronnivået ditt er for lavt. Legen kan foreslå alternative behandlingsmåter som alle er godt utprøvd, og han vil sikkert følge deg opp med nye blodprøver for å se om testosteronnivået endrer seg. Behandlingen du trenger kan være kortvarig eller langvarig.

Hva kan du selv ta ansvar for?
Du kan oppnå mye hvis du mosjonerer regelmessig og legger om til et sunnere kosthold. Du kan også påvirke testosteronnivået positivt ved hjelp av kosttilskudd. 

Advarsel ved bruk av potensmidler
Det er ikke uten grunn at fornuftige leger advarer mot at bruk av potenspiller kan bidra til å fjerne eller dempe symptomene som skal varsle om sykdom i kroppen.

Advarsel om testosteron og prostatakreft
Du skal ikke gå på testosteronbehandling hvis du har prostatakreft!

Kilde: Lege og biokjemiker Ken Purvis

 
Les også:
Ereksjonssvikt som varsler om infarkt
En skrantende ereksjon kan være et tidlig varsel om et mulig hjerteinfarkt.


Mannens mange utfordringer
- og noen enklere løsninger

Problemene er mange, og menn sliter i stillhet. Det trenger ikke å være sånn.

Det er hjelp å få når sexlivet skranter
Terapi har god effekt på flere typer seksuelle problemer, viser rapport fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten.

Drømmen om evig potens
Potenspiller hjelper ikke mannen til å snakke eller lytte bedre. De gir ham ikke større innlevelsesevne, og de gjør ham ikke mer fantasifull eller mer erotisk.

Skjev penis
Det er to muligheter. Enten medfødt  krummerik, eller Peyronies sykdom. Begge kan korrigeres.


Er det konflikter i hjemmet?
Den mannlige stiverten er en komplisert kar, spesielt når den ikke funker. For hvorfor funker den ikke, og hva skal til for å få fart på den igjen?

Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Related Articles