Ellen Laan statistikk
Ellen Laan statistikk

Parsex best med håndhjelp

Written by: Ellen Laan

Published:
Last updated:

Mange kvinner hevder at intimitet er viktigere enn orgasmen. Men orgasmen er viktigere enn de selv tror, og klitoris er viktigere for nytelsen enn vagina.

Den seksuelle nytelsen blir stort sett aldri undersøkt i vitenskapelige studier. De fleste studiene teller samleier og måler seksuell tilfredshet i stedet for nytelse, og det skaper problemer fordi tilfredshet kan være kraftig påvirket av den enkeltes følelse av hva som er riktig, basert på egne referanser og erfaringer.

Hvis du selv aldri har opplevd en orgasme, kan du føle deg seksuelt tilfredsstilt så lenge partneren din får orgasme. Hvis du derimot får orgasme stort sett hver eneste gang du har sex, er det sannsynlig at du opplever sexen som utilfredsstillende hvis du går glipp av orgasmen.

 


 
© Carolyn Weltman - http://artforengineers.com
 

Så hva er seksuell nytelse? Er det deilige følelser i kjønnsorganene? En subjektiv følelse av å være tilfredsstilt? Krever det orgasme? Eller kanskje en kombinasjon av alt dette? Bør vi måle hvor mye glede vi får av selve opphisselsen - eller av kvaliteten på orgasmen?
 
Vi bestemte oss for å undersøke hvordan kvinnen opplever orgasmen gjennom forskjellige typer stimulering, og vi fant at orgasmen er et viktigere suksesskriterium enn kvinnene selv tror. Kvinner har nemlig en tilbøyelighet til å hevde at orgasmen i seg selv ikke er så viktig for dem, og at det er mye viktigere å oppleve følelsesmessig intimitet.

Interessant nok er skandinaviske undersøkelser unntaket som bekrefter regelen. Skandinaviske kvinner oppfatter orgasmen som viktig, og det er smart. Det er svært dumt å nedjustere orgasmens betydning.
 

Ved orgasmen utløser hjernens belønningssenter hormonet dopamin som bidrar til at du får lyst på mer sex – for igjen å bli belønnet med den samme gode følelsen.


Frederik Toates [engelsk professor i biologisk psykologi] skriver i boken «How sexual desire works» (2014), kanskje den beste boken om sex jeg noensinne har lest, at hvis du får orgasme når du har sex, utløser hjernens belønningssenter hormonet dopamin som blant annet er ansvarlig for motivasjon og bevegelse.

Opiater som slippes fri under orgasmen gjør dopaminets vil-ha-mer-syndrom mer følsomt, og orgasmen bidrar dermed til at du får lyst på mer sex – slik at du igjen blir belønnet med den samme gode følelsen.

Men hvis du ikke får orgasme når du har sex, kan det derimot bety at motivasjonen til å oppsøke sex igjen blir lavere. Det er det samme som skjer når du spiser eller tilfredsstiller andre primærbehov: Utilfredsstilte behov - enten de er bevisste eller ubevisste - virker som drivkrefter for kjemiske prosesser som foregår inntil behovet er dekket og du har fått din belønning.

Orgasmen er altså viktig som belønning, men også kvaliteten på orgasmen blir viktig fordi den kan bidra til at belønningen og motivasjonen forsterkes eller svekkes.
 

To ferske nettstudier vi har utført antyder også at heteroseksuelle kvinner ikke nyter samleie like mye som masturbasjon.


Spørsmålet blir da om orgasmen arter seg forskjellig for menn og kvinner, og det gjør den i høy grad følge en ny, stor og representativ nederlandsk studie der mer enn 40 prosent av mennene, og bare 25 prosent av kvinnene, sa at de «alltid virkelig nyter sex».
 
To ferske nettstudier vi har utført antyder også at heteroseksuelle kvinner ikke nyter samleie like mye som masturbasjon. I den første studien svarte nærmere 70 prosent av de heteroseksuelle kvinnene at direktestimulering av klitoristuppen under masturbasjon «ofte» eller «alltid» resulterte i orgasme. Vi målte også hvor sannsynlig det var for dem å få orgasme ved vaginalt samleie uten stimulering av klitoristuppen. Da ble tallene snudd fullstendig på hodet. Bare 25 prosent oppga at det var sannsynlig at de ville få orgasme i den situasjonen.


 


 

– Jeg hadde absolutt ingen ide om hva som skjulte seg inne i en klitoris, sier Betty Dodson i filmsnutten The Internal Clitoris. Hun har vært spesialist på kvinners kjønn og orgasmer i en menneskealder.
Illustrasjon fra filmen © dodsonandross.com
 

Selvfølgelig er ikke disse dataene nye. Shere Hite var på 1970-tallet den første som avdekket at bare hver tredje kvinne regelmessig får orgasme gjennom vaginalt samleie. Dette tallet har opp gjennom årene vist seg å være temmelig robust, og også våre data bekrefter Hites tall.
 
I undersøkelsen fant vi faktisk også et positivt forhold mellom hvor viktig orgasmen er for en kvinne og hvor ofte hun faktisk får orgasme. Det betyr at kvinner som jevnlig får orgasme, også mener at det å få orgasme ved partnersex er viktig.
 

Svarene viser at lesbiske kvinner er betydelig mer tilbøyelige til å få orgasme ved partnersex enn heteroseksuelle kvinner.


I en lignende studie så vi på forskjellene i orgasmehyppighet mellom heteroseksuelle og lesbiske kvinner. Det første spørsmålet til kvinnene var: «Hvor stor er sannsynligheten for at du oppnår orgasme ved en gjennomsnittlig partnersexaktivitet?» Svarene viser at lesbiske kvinner er betydelig mer tilbøyelige til å få orgasme ved partnersex enn heteroseksuelle kvinner.

Dette sammenfaller med andre studier som antyder at rundt 80 prosent av lesbiske kvinner alltid får orgasme ved partnersex, mens bare et sted mellom 30 og 50 prosent av heteroseksuelle kvinner får det.
 
Kvinner som selv tar ansvaret for stimuleringen, har høyere orgasmehyppighet enn andre. Siden de lesbiske kvinnene i meget høy grad tar ansvar for sine orgasmer, er det ikke overraskende at de også vurderer orgasmen som viktigere enn heterokvinnene gjør.
 

De lesbiske kvinnene mottar mye mer stimulering av klitoristuppen.


Da vi spurte hva slags seksuelle stimuli de mottok ved partnersex, og hvor stor sannsynlighet det var for at de ville oppnå orgasme ved partnersex, viste det seg at de heteroseksuelle kvinnene mottar like store mengder seksuell stimulans mot klitoristuppen som i vagina, mens de lesbiske kvinnene mottar mye mer stimulering av klitoristuppen.
 
Begge gruppene konkluderte med at klitorisstimulering gir mange flere orgasmer enn vaginalstimulering. Så siden de lesbiske kvinnene får såpass mye mer klitorisoppmerksomhet enn de heteroseksuelle kvinnene, er det heller ikke overraskende at de får flere orgasmer ved partnersex.


En finger som lager «kom hit»-bevegelser mot den fremre veggen i vagina kan stimulere G-punktet. Har du noen gang sett en penis som klarer å gjøre «kom hit»-bevegelsen?


Men det er en overraskende vri i tallmaterialet. Selv om de lesbiske får mindre vaginalstimulering enn de heteroseksuelle, er det likevel flere lesbiske som får orgasme av det. Så det er ikke bare et spørsmål om hvor partneren stimulerer. En teori er at lesbisk partnersex varer mye lenger enn heteroseksuell.

Det kan også være at fingre gir bedre vaginalstimulering enn peniser. En finger som lager «kom hit»-bevegelsen mot den fremre veggen i vagina kan stimulere G-punktet. Har du noen gang sett en penis som klarer å gjøre «kom hit»-bevegelsen?

Sigmund Freud mente kvinner som ikke kunne få orgasme ved penispenetrasjon var mentalt umodne. Han skrev: «Den eneste voksne og aksepterte orgasmen er vaginalorgasmen. Ved overgang til voksen femininitet bør klitoris fullt og helt, eller i det minste delvis, overføre sin følsomhet og viktighet til vagina.»
 

Hvis Freud skulle ha rett, ville 70 prosent av alle heteroseksuelle kvinner – og alle lesbiske kvinner – være mentalt umodne.


I dag oppgir bare 25-30 prosent av heteroseksuelle kvinner at de får orgasme ved penispenetrasjon? Så hvis Freud skulle ha rett, ville 70 prosent av alle heteroseksuelle kvinner – og alle lesbiske kvinner – være mentalt umodne. Konklusjonen hans er ikke bare fornærmende, men den overser også fullstendig kvinners genitale anatomi.
 
I dag vet vi at den vaginale orgasmen rett og slett ikke eksisterer. Alle orgasmer, også de som kommer gjennom vaginal penispenetrasjon, er klitorisorgasmer. Den synlige lille klitoristuppen ligger forsiktig skjult der kjønnsleppene møtes, rett overfor urinveisåpningen. Klitoriskroppen er 3-4 cm lang og dekket av forhuden.
 

Det å få orgasme bare gjennom penispenetrasjon er absolutt mulig, men bare når selve samleiet starter etter at kvinnen er tent og hele klitorisen er erigert med blod.


Men like viktig er det som ikke synes fra utsiden. En stor del av klitoris danner en ønskekvistformet struktur med erektilt svamplegeme som omslutter vagina, men når det erigeres presses vaginaveggene tettere sammen slik at klitoris likevel stimuleres ved vaginal penetrasjon. Så det å få orgasme bare gjennom penispenetrasjon er absolutt mulig, men bare når selve samleiet starter etter at kvinnen er tent og hele klitorisen er erigert med blod.
 
 
Ellen Laan er psykolog og professor ved Academic Medical Center i Amsterdam, avdelingen for sexologi og psykosomatisk gynekologi.


 

NYTELSE FOR HVEM? 1-2-3-4
Denne artikkelen er del 2 av Ellen Laans artikkelserie
«Nytelse - for hvem?».
 
Del 1: Seksualitet -  fra plikt til nytelse
(Eros versus Dyden)

Kvasiforestillinger om vår seksuelle lyst og hva vi burde gjøre med den har vært robuste. Faktisk er det meste av relevant kunnskap av rykende fersk dato.
 
Del 3: Menn tenker spennende tanker
- kvinner er ikke like flinke

Menn er flinkere enn kvinner til å stimulere seg selv. Når de presenterer seg selv med strålende ereksjoner og foreslår sex, føler mange kvinner at de allerede henger litt etter.
 


Del 4: Selv om det gjør vondt
Noen kvinner opplever smerte i løpet av et samleie, og oppførselen deres er illustrerende for hvor viktig samleie er for de fleste heteroseksuelle par. Kvinner som opplever smerte slutter ikke å ha samleie selv om det gjør vont.
 
 

Artikkelserien er en redigert versjon av Ellens Laans forelesning «Sexual pleasure, a gendered affair» på verdenskonferansen til World Association for Sexual Health (WAS) i Singapore i 2015. Forelesningen er transkribert, tilrettelagt, oversatt og redigert av Cupido med Ellen Laans tillatelse. Lydfilen fra forelesningen er stilt til rådighet av Sexual Health Visual.

 

Lene Wikanders intervju med Marie-Anne Ramuz Evensen:
Jentene skal være seksuelle
men dydige

Unge jenter i dag er ekstremt stigmatisert når det kommer til kjønn og seksualitet, og det er jenter som stigmatiserer andre jenter.

Rikke Pristeds omtale av Eva Elmerstigs forskning:
God i senga?
Ja, det er viktig for oss å oppnå seksuell nytelse, men det er fortsatt mannen som oftest opplever at det er han som må ta føringen.

Den skjulte klitoris!
Betty Dodson tegner og forteller om klitoris! «Jeg hadde ingen ide om hva som skjulte seg inne i en klitoris.»

Kunsten å kose med klitten
Klitoris er kilden til kvinnelig krem-sex.  Den kan stimuleres på utallige frekke og ømme måter.

Kvinner: Nyt oralsex uten sjenanse!
Noen kvinner kvier seg for å motta oralsex fordi de tror de smaker og lukter vondt.


Fra Cupidos arkiv: Kvinnens orgasme
Kvinnens orgasme er - takket være ny forskning  - ett av flere områder der seksualiteten må fortelles på nytt.

Fra Cupidos arkiv: Samliv og seksualitet
Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Related Articles