Helsepersonell er altfor tafatte og mangler kompetanse

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Mange helsearbeidere får skikkelige aha-opplevelser når de skjønner hvor viktig seksuell helse er.

«Fastlegene jobber mot klokka, for de har liten tid til hver pasient. Her skal det ekspederes unna, kjapp, kjapp, kjapp. Mange leger og helsearbeidere som jeg holder foredrag for forteller at de får skikkelige aha-opplevelser når de skjønner hvor viktig seksuell helse er. Mange vil gjerne jobbe mer med det, men de mangler kompetanse og får liten eller ingen informasjon om det i løpet av studiet.» Sier lege og sexolog Haakon Aars til Cupido.
 
Han mener at også helsepersonell går glipp av viktig kunnskap og innsikt som de burde ha fått mens de studerer.
 
«Norske leger og norsk helsepersonell er generelt altfor tafatte og mangler kompetanse når det gjelder seksuell helse.» Haakon Aars understreker likevel at det ikke er de enkelte personene, men systemet sett under ett som er problemet.
 
Aars er medlem av Norsk forening for klinisk sexologi, og han har i mange år jobbet for å få politikere og styresmakter til å skjønne viktigheten av at befolkningen har en best mulig seksuell helse.
 
«Det er særdeles viktig at seksuell helse blir tatt alvorlig innenfor fagområdet klinisk helse. Det bør rett og slett bli en del av det totale helsebegrepet,» mener Aars. «Vi må få inn seksuell helse som en viktig del av psykologistudiene, innenfor medisin, utdannelse av sykepleiere, fysioterapeuter, hjelpepleiere og så videre.»
 
Avhengig av at noen kjenner noen som kjenner noen
«Slik det er i dag fungerer det litt ad hoc; den som har undervisningsansvaret for et kull eller på skole må kjenne noen som kjenner noen, og da er det kanskje slik at en sexolog eller en annen fagperson kommer og underviser litt. Det sier seg selv at dette er under enhver kritikk,» mener Aars.

 
Les også:
Selv sjenerte leger
må tørre å spørre om sex

Også leger har lov til å være sjenert, men spørsmål om sex er viktig for å danne seg et bilde av en persons fysiske og mentale helse.

Snakk med legen om sex!
Seksuelle problem forekommer alltid som en integrert del av de fleste kroniske sykdommer. Ethvert medikament kan ha bivirkninger som hemmer seksuallivet.
   
Fra Cupidos arkiv:
Seksualitet og sykdom

Seksualitet kan føre til sykdom. Seksualitet kan forebygge sykdom. Seksualitet kan lindre sykdom.

Related Articles