© Shutterstock / NTB scanpix

Erotikk i koronaens tid - Hvordan finne hint i fantasiene?

Written by: Redaksjonen

Published:
Last updated:

Cupido har intervjuet sexolog Stine Kühle-Hansen og pepret henne med spørsmål om hva vi kan gjøre for å få en vellykket date eller ta vare på erotiske relasjoner under koronavirus-pandemien.

Hennes løsningsorienterte svar og forslag til leker er nyttige både for single og par og kan gi flere muligheter for nytelse nå når vi lever isolert.


Innledningsvis, dette er en helt spesiell situasjon for alle typer relasjoner uansett om forholdet er nytt eller gammelt. Er det noe spesielt som kan hjelpe oss?

 • Ja det er det! Jo bedre mentaliseringsevne vi har, jo bedre relasjoner får vi, også seksuelle. Den evnen må vi bruke for alt den er verdt fordi den hjelper oss å lytte til egne og andres følelser. Den hjelper oss å nå inn til hverandre når en situasjon er krevende.


Hva betyr mentalisering?

 • Mentalisering handler om å se noe for seg, og prøve å sette seg inn i andres sted. Ofte defineres mentalisering som evnen til å se seg selv utenfra og den andre innenfra. Begrepet mentalisering er i slekt med empati, selvinnsikt og emosjonell intelligens. Kan du dette blir du god på «timing» og «dosering» i ord og handling. Det er en vinner-oppskrift hvis du skal få deg date, elsker eller kjæreste.


Hvordan merker man om personer er dårlige til å mentalisere?

 • Vi mentaliserer hele tiden, men jo eldre vi blir jo bedre blir vi som regel til å løfte blikket og ta imot egne og andres følelser. Du merker fort om personer er fanget av egne følelser og blind for dine følelser. De er selvsentrerte og henger seg fast i egne perspektiver og ønsker. De misforstår det andre sier eller skriver, og tolker stadig ting i verste mening. Noe som gjør at de kan oppleves slitsomme eller sjefete. De blir derfor ofte avvist både på og utenfor nett.


Kan vi trene opp vår evne til å mentalisere?

 • Ja, ta imot andres synspunkter med et åpent sinn og vis i språket både det talte og det tastede at du ønsker andres tanker og meninger velkomne. Jo bedre du blir jo mer behagelig og resurssterk kan du bli oppfattet. Folk liker å bli sett uten å bli kategorisert. Du avslører raskt hvor fordomsfri du er. Du trenger ikke være en mester i å formulere deg, men du kommer langt ved å være en god lytter fordi det er et tegn på empati der og da. Det bygger tillit og gjør det lettere å dele det mest intime senere.


Å lykkes med date eller partner handler altså om å gjøre noe gradvis, ikke være bastant og å oftere se den andres perspektiver?

 • Ja! God flørting eller erotikk er litt som å lese værmeldinga. Ikke ta noe for gitt. Følg med og tilpass deg skiftende temperaturer. Det han liker i dag er ikke sikkert at han liker i morgen. Menneskers lyst, behov og ønsker svinger. Er ikke seksuallivet en lang reise med tilpasninger?


Hvorfor er mentalisering så nyttig nå i koronatiden?

 • Skal vi kommunisere i en trang stue eller på digitale møteplasser må vi være fleksible og gi hverandre «rom», noen kaller det å gi hverandre «space» i betydningen å være åpen for at det er flere måter å gjøre noe på. I erotikkens verden er en slik holdning den beste forutsetningen for å finne frem til mer nytelse og ny nytelse. Det er få ting som kan utkonkurrere en raus person som gir deg rom til å være deg selv, fullt og helt også seksuelt. Skal du bli den beste daten, elskeren eller kjæresten bør du bli den beste i mentalisering fordi det er din beste emosjonelle valuta.


To-meters-regelen og karantenereglene gjør dating eller sjekking på byen vanskelig i mange uker fremover. Hvordan kan vi gjør hverandre kåte?

 • Jeg anbefaler å kombinere telefon, webkamera, chat og meldinger. Da blir du ikke vurdert kun på tonefall, utseende eller skriveferdigheter, men du får flere «ben» å stå på. Du kommer kanskje bedre til din rett via stemmen din, skrivingen din, interessene dine eller bildene dine. Folk er forskjellige, og tenner forskjellig. At man nå må kommunisere via ulike kanaler kan gi flere en sjanse.


Hvordan skal vi snakke sammen for å nå hverandre, sånn seksuelt?

 • Kommuniser med ord som er rike på assosiasjoner. Det trigger sansene. Vi vet at hjernen er den viktigste erogene sonen og sansenes kommandosentral. Det er fult mulig å oppnå orgasmer sammen uten å ha direkte fysisk kontakt. Når man bygger opp stemningen sammen finner man også ut hvor fort eller langsomt man skal bygge, og ingen blir fornærmet. Som sagt – rett timing og dosering er nøkler i flørtekunst.


Er det noe vi kan lete etter i samtalen som kan gi oss hint om den andres seksuelle tenning?

 • Ja, deling av fantasier kan gi en innsikt i hva den andre tenner på og ikke minst hvordan den andre tenner. Så legg merke til hvordan den andre beskriver erfaringene eller fantasiene sine. Er det lydene, klærne, steder på kroppen, smaken av saftene eller en viss type berøringer hun snakker mest om? Fang opp slike detaljer fordi det gir kunnskap om hva hun liker. Du får faktisk tips til hvordan du kan skrive eller fortelle en fantasi som kåter henne opp. Finner du frem til hennes favorittsanser finner du frem til hvordan hun vil bli tilfredsstilt.


Har du noen eksempler på hvordan vi kan finne litt ut av hva som er den andres favoritter?

 • Ja, jeg har noen setninger som kan eksemplifisere hvordan vi avslører oss med ord. Legg merke til at det er forskjellige sanser som er nevnt i eksemplene nedenfor. Selv om alle fire personene «gjør det samme», så er de allikevel opptatt av ulike sanser. Ord kan gi oss hint. Ordvalg sier noe om hvilke sanser vi vektlegger mest. Og det sier mye om hvilken sans som kan være den viktigste utløseren for kåthet for akkurat den personen. Hvis partneren din sier noe liknende får du et hint om hvilke av sansene han er mest følsom på.

«Jeg liker å slikke og suge fordi smaken gjør meg kåt».
«Jeg liker å slikke og suge fordi lyden av stønn gjør meg kåt».
«Jeg liker å slikke og suge fordi da kan du holde hodet mitt og det gjør meg kåt».
«Jeg liker å slikke og suge og møte blikket ditt, det gjør meg kåt».

Klarer du å fange opp hvilke av sansene partneren din er mest følsom på kan du velge nettopp slike ord som får han til å assosiere til disse sansene når dere chatter eller snakker sammen. Og gjøre det når dere sees. Hvis partneren din ikke beskriver så mye kan du oppmuntre med spørsmål og sansenært språk. Å maksimere kåthet handler i stor grad om å spille hverandre gode og da må vi finne hverandres favoritter.

Her er fire eksempler på hvordan disse fire personene ovenfor kan spilles gode.

«Når vi sees skal jeg nyte saftene dine, smaken av deg er deilig».
«Når du nå snakket hørte jeg at pusten din endret seg litt. Det tente meg sykt mye».
«Forestill deg at jeg skyver hodet ditt bakover og biter og kysser deg på halsen».
«Se for deg at pupillene mine nå er svarte av kåthet og vi drukner i hverandres blikk».

 

Så selv om vi ikke treffer hverandre fysisk så sier du at vi har masse sanser å leke oss med?

 • Ja! Alternative måter eller virtuelle treff kan gi oss ekstra kvalitetstid med tanke på fokus på sanser. Vi kan «mate» hverandre med hvordan vi tenner. Man blir skikkelig godt kjent med hverandre. Avstand og ventetid kan også virke ekstra pirrende fordi det kan skru forventninger opp.


Hva med par som går hjemme, har du noen tips til dem?

 • Jeg ville ha benyttet tiden til å dele fantasier. Fordi det gir anledning til innsikt i sanser og det beriker seksuallivet. Utfordringen er ofte forstyrrelser fra barn, men da kan man bruke mobilene som hustelefon. Send hverandre erotiske meldinger via sms, chat eller messenger. I en spesiell situasjon kan vi tenke litt innovativt også om seksuallivene våre.


Hva med dem som bor hjemme uten unger?

 • Da ville jeg laget en erotisk hinderløype i stua. Det er en gylden anledning til å la erotikken få ta skikkelig plass. Når dere er ferdig med hjemmekontor innred rom for å tjene fantasiene og sansene deres. Finn frem alt som kan brukes til å leke og kjæle med. Har dere noe liggende i bod, loft eller kjeller bruk det også. Før dere lager hinderløypa finn ut om dere skal lage den sammen som et spennende prosjekt eller som en overraskelse på hver deres dag. En hinderløype kan være kort eller lang, gås sammen eller alene. Uansett, gjør den varm, trygg og trekk gardinene for. Ha dempet belysning. Rull ut madrasser og puter. Planleggingen kan være like gøy som gjennomføringen. Eksperimenter og ha det gøy!


Kan du beskrive noen eksempler på slike erotiske hinderløyper?

 • Ja! Lag en hinderløype som skal gås mest på alle fire, i doggy style. Blir noen av dere steinkåte av dufter påfører dere ulike favorittdufter på tøybiter eller små plagg. De legger dere i en sti på gulvet eller dandert på stoler i snusehøyde. Har dere en gammel fuskepels på lur klipp den opp slik at det kan brukes som «malekoster» på huden. Noen tenner seksuelt på hår. Hud er det største organet vi har så den blir stimulert av ulike underlag og teksturer. Har du gamle fjær eller klyper kan de stimulere brystknopper. Avslutt løypa med en 69.
 • Lag en hinderløype som vekker lysten og latteren. Gå løypa i blinde, bind silkeskjerf for øynene. Kil hverandre. Stimuler smakssansen. Sett skåler på gulvet med godsaker som kan spises eller brukes til mating. Smatting og stønn en optimal kombinasjon. Lek vekselsvis med isbiter og varmeflaske på steder på huden, det øker blodsirkulasjonen og gir fokus. Har du masking tape kan du feste vibrator på et møbel slik at hender blir frigjort mens underlivet gnir seg mot leketøyet. Alternativt, bind hender og bruk vibrator på partneren der det pirrer mest. Plasser glass med vann innen rekkevidde, man blir tørst av å svette og elske. Noen vil like en flaske med vin og drikke den slurkvis fra navlen til sin kjære.
 • Legg belter, tau eller bånd på strategiske steder, bare tanken på binding kan få noen til å bli kåte. For å stimulere hørselssansen vil noen foretrekke litt bakgrunnsmusikk. Lag en egen spilleliste på Spotify med erotisk musikk. Noen åpner seg av sensuell musikk. Kanskje avsluttes hinderløypen i dusjen. Tenn duftlys og stå sammen og lek med dusjstrålen, buttplugg og vibrator eller agurk. Hvis man stimulerer flere steder på samme tid kan orgasmene bli ekstra sterke. Ikke glem at anus også er en erogen sone. Å vie den tid kan gi uventet utløsning. Hvis du vil stimulere anus uten penetrering kan du utenpå smøre på litt tigerbalsam eller noe som inneholder mentol, peppermynte eller eucalyptus. Til og med saften fra en fersk ingefærrot kan dytte ekstasen opp flere nivåer.
 • Det går an å leke seg med ulike temaer og navn på hinderløypene. «Puserunden», «Hotline», «Ti låter lang», «Maten er servert» eller «Doggy på gulvet». Har dere liten plass kan dere lage «hinderløypa» på kroppene til hverandre og gå på oppdagelsesferd der. Det er bare fantasiene som setter begrensninger.


Hva vinner vi bortsett fra glede og nytelse når vi dyrker seksuallivene våre?

 • Vi vet at seksuelle aktiviteter kan styrke bånd og bidra til økt helse. En kåthet kan nesten gi like mye hjertemassasje som en joggetur. Vi kan gi hverandre litt hjertebank litt oftere. Let etter ord som kan påvirke assosiasjonene til den du snakker med. Finn treffende metaforer og tenn gnisten og gleden hos hverandre. Berør hverandre med stemmen, ord, bilder, musikk og fortellinger. Det du velger kan få pulsen opp og øke oksygentilgangen til hjernen. Sånt er sunt! I tillegg kan endorfiner som utløses av kjærtegn og orgasmer gi mye ro, trøst og god søvn i en tid med alvor.


Er det noe vi skal passe oss for når vi flørter på nett?

 • Flørting skal være trygt alle steder. Hvis dere nettopp har fått kontakt på nett sørg for at basic er i orden. Dere må følge gjeldende lover og regler for alle som ferdes på nett. Sikre deg at den andre er den han utgir seg for å være. Kommunikasjon på Livekanaler kan bekrefte det. Når du følger sikkerhetsrådene slipper du å oppleve eller forårsake lovbrudd, og dere kan nyte hverandre over chat, webcam eller videosamtaler. Husk at det når som helst skal være mulig å si stopp. Hvis det alternativet ikke blir respektert blir det brått ulovlig. Det er spilleregler i erotikken som ellers i livet.


Avslutningsvis, er det noe du vil trekke frem eller oppsummere?

 • Vi er heldige her i Norge. De fleste har en mobil eller datamaskin til å kommunisere med. Dessuten er alt erotisk lov å gjøre så lenge det er samtykkende aktiviteter hvert sekund og skjer privat og mellom voksne. Så når rammene er forstått og trygge er dere klare for å snakke, flørte og leke. Dette er tiden for å bli god på fantasier både å dele dem og finne ledetråder i dem. Deler dere erotiske favorittaktiviteter på en beskrivende måte kan den virtuelle nytelsen virkelig gå i taket. Trikset er å være oppmerksom eller god på mentalisering slik at dere føler at dere står i «samme verden».

 

Stine Kühle-Hansen er utdannet pedagog og sexolog. I tillegg har hun master i museumsformidling og mellomfag i kunsthistorie fra UiO. I periode 2009 – 2014 kuraterte hun ti temautstillinger i samarbeid med kunstnere og forskere. Hun hadde blant annet ansvaret for CUPIDOS jubileumsutstilling i 2009, i anledning feiringen av 25 år.

 

Les også:

Sex og smitte i koronaens tid

Oslo Universitetssykehus: Sex og smitte i koronaens tid(del 1)
Oslo Universitetssykehus: Sex og smitte i koronaens tid(del 2)

Les også: Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) - Unngå å smitte og bli smittet!

Fra BBC - Sex and Covid: What are the rules in lockdown? https://www.bbc.com/news/newsbeat-53736087

Related Articles