000b6u8v-web
000b6u8v-web | © Bulls

Selv sjenerte leger må tørre å spørre om sex

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Også leger har lov til å være sjenert, men spørsmål om sex hjelper faktisk en lege med å danne seg et bilde av en persons fysiske og mentale helse.

Cupido har spurt lege og sexolog Haakon Aars om legers holdninger til seksuell helse. «Er leger flinke til å snakke om sex med sine pasienter?»

«Dessverre ofte ikke. Mange leger er faktisk altfor sjenerte», svarer han.
 
«Mange fastleger har også en lang pasientliste og er presset på tid, og atskillige sliter nok med for liten kompetanse på akkurat dette området. Det er lov å være sjenert, men det er feil å skylde på at man har for liten tid eller ikke vet nok om temaet. Da må man sette av en dobbeltime og ellers lese seg opp rent faglig.
 
Seksuell helse er en viktig del av den totale helsen, og man må være oppmerksom på også denne siden av en persons helsesituasjon. En lege bør også kunne spørre en tenåring som er ferdig med puberteten om hun eller han har fast partner, har debutert, onanerer og så videre. Dette er ikke FOR private spørsmål som ikke kan stilles, dette er spørsmål som hjelper en lege med å danne seg et bilde av en persons fysiske, mentale og seksuelle helse.»
 
«Hvorfor er det en utfordring for mange leger og annet helsepersonell å snakke om seksualitet?»
 
«Utdanningen er for dårlig. I dag er det ikke noe obligatorisk undervisning om seksualitet på for eksempel legestudiet i Oslo. Seksuell helse er altfor dårlig prioritert!»

 
Les også:
Helsepersonell er altfor tafatte og mangler kompetanse
Mange helsearbeidere får skikkelige aha-opplevelser når de skjønner hvor viktig seksuell helse er.

Sexråd gjør det lettere å være syk
Leger styrer gjerne unna sexproblemer når de snakker med syke mennesker, selv om forskning viser at et godt sexliv gjør det lettere å takle sykdommer og annen motgang.

God sex bra for pasienters behandlingsmotivasjon
Ved kronisk sykdom kan et godt seksualliv utgjøre et eksistensielt ”fristed” som gir livsmot og ressurser til å mestre en vanskelig situasjon.

Snakk med legen om sex!
Seksuelle problem forekommer alltid som en integrert del av de fleste kroniske sykdommer. Ethvert medikament kan ha bivirkninger som hemmer seksuallivet.

Når skal penis til doktor?
Det kan være mange årsaker til at penis er i dårlig form. Lavt testosteronnivå kan være en av dem.


Helsefordeler ved god sex.
Cupidos oversikt over forskning som dokumenterer eller indikererer positive sammenhenger mellom seksualitet og helse!
 
 
Fra Cupidos arkiv:
Seksualitet og sykdom

Seksualitet kan føre til sykdom. Seksualitet kan forebygge sykdom. Seksualitet kan lindre sykdom.

Related Articles