© Bulls

Livet etter forelskelsen

Written by: Joachim Henriksen

Published:
Last updated:

Ulik lyst er et av de vanligste seksuelle problemene for norske par. For noen blir ubalansen så stor at det tar knekken på forholdet.

Først kommer forelskelsen og den berusende seksualiteten. Men etter en stund kommer hverdagen for alle, og da kommer også forskjellige seksuelle problemer tydeligere frem i lyset.

Ulik lyst er et vanlig problem i mange forhold. Og fortsatt er det slik at det er flest kvinner som trekker seg tilbake, og flest menn som maser om sex.

– Ulik lyst er et kjent problem for mange. Vi sexologer ser det ofte som et tema i terapien, og flere undersøkelser viser også at dette er et problem som mange par opplever, sier sexolog Elsa Almås til Cupido.

Hun viser til en norsk undersøkelse hvor både kvinner og menn har fortalt om hvem som tar mest initiativ til sex. 6 prosent av mennene mener at de alltid tar initiativet, mens ingen av kvinnene mener det samme. 40 prosent av ­mennene mener at de som oftest er i førersetet, mens bare 4 prosent av kvinnene sier det.

Fra forelskelse til kjærlighet og lavere hormonnivå
Når forelskelsen blomstrer, skjer det også endringer i mange viktige hormoner. Nivåene av testosteron synker hos menn og øker hos kvinnene slik at de to kjønnene blir mer likeverdige i ønsket om sex. Men når den første forelskelsen avtar og går over i et kjærlighetsforhold, går også hormonnivåene tilbake til sine vanlige størrelser. For mange par betyr det en forsterking av de tradisjonelle kjønnsrollene hvor mannen har mer lyst enn kvinnen.

– Både menn og kvinner bør være klar over at det finnes viktige fysiologiske forskjeller på kjønnene. Du kan godt si at menn fra naturens side ofte har et fysisk forsprang på kvinnene når det kommer til seksuell lyst.

Kvinner avhengige av humør, bekreftelse og tid
– Kvinner er generelt mer avhengige av å komme i riktig humør for å nyte sex. Og mange menn vil ha en stor gevinst av å forstå at en del kvinner trenger både bekreftelse og tid til å vekke lysten, selv om forholdet ellers er bra, forteller Almås.

Gode vaner for seksualiteten er også viktig når hormonene ikke lenger hjelper til i kjærlighetslivet. For par som utvikler et godt seksualliv i begynnelsen, står også bedre rustet når de møter noen motbakker i forholdet.

Hun har ikke tid og han blir lei seg
– Når jeg prøver å ta initiativet til kos og intimitet, blir hun helt tilbaketrukket og redd for at jeg vil ha sex.

Slik starter ett av leserinnleggene til sexologene på helsesiden Mozon.no. Ulik lyst sliter ofte på begge parter i forholdet, både hos den som maser og hos den som trekker seg tilbake. Dårlig samvittighet og frustrasjon er vanlige resultater.

– Jeg har gjentatte ganger sagt at det går helt fint om hun sier nei, men jeg blir oftest avbrutt av at hun «skal bare gjøre noe». Det er det sistnevnte jeg reagerer med at jeg blir lei meg og føler at jeg har gjort noe jeg absolutt ikke bør gjøre.

– Jeg vil så gjerne hjelpe henne på hva slags måte som helst, fordi jeg er utrolig glad i henne, og fordi det vil hjelpe forholdet vårt. Dette er det eneste som ikke fungerer, og det gir så mange konsekvenser på andre plan, skriver en ung mann.

Seksuelle problemer kan også være symptomer
For noen par blir de seksuelle problemene så alvorlige at forholdet tar slutt. Ulik lyst og frustrasjon kan også forsterkes av andre faktorer som jobbstress, småbarn, økonomi eller andre ting som tar mye av energien i forholdet. De seksuelle problemene kan være en direkte årsak til at forholdet blir dårligere, men kan også bare være et symptom på at andre ting i livet ikke fungerer som det burde.

– Mange par forteller om manglende samspill, stress og problemer som fører til at kjærlighet og seksuell tenning kommer langt bak i prioriteringene. Og da er det ikke alltid så lett å komme i balanse igjen. Ofte kan det være fruktbart å jobbe med disse problemene, men noen ganger viser det seg at kjærligheten rett og slett har forsvunnet under de vanskelige forholdene, sier Almås.

Husk at vi er forskjellige!
Det er lett å si, men ikke alltid så lett i praksis: Bedre kommunikasjon kan løse opp i noen av problemene med ulik lyst. Om du kan snakke med partneren din om seksualiteten, blir det også lettere å forstå hverandre og hva som skal til for å få det bedre.

– Vi må slutte å forvente at vi skal ha helt like seksuelle behov. Spesielt bør menn forstå at kvinner ofte fungerer på andre måter enn menn og har en annerledes adkomst til lysten.

– De seksuelle problemene er først noe vi prøver å håndtere selv. Neste skritt er å involvere partneren, og med kommunikasjon kommer mange gode resultater.

I tillegg finnes det selvfølgelig hjelp hos fagutdannede sexologer som ofte kan være gode samtalepartnere på slike spørsmål, avslutter Elsa Almås.

 

Les også:

10 eksperttips
for utvikling av bedre sex i samlivet

Hva partnere i parforhold bør gjennomgå sammen for bedre å lære hvordan og hvorfor lyst oppleves ulikt.

Fra Cupidos arkiv: Samliv og seksualitet
Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Related Articles