Nytt nummer ute nå!
Intimkirurgi - Både utbredelsen og etterspørselen etter intimkirurgi har økt dramatisk gjennom
det siste tiår i Norge. | © © ACHERST / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX

Kåthet og Vrede: Send fitta på bøllekurs

Publisert: 21.01.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 13:09

Forfatter: Lene Wikander
Norge trenger en fitterevolusjon. Nå! Kvinnegruppa Fittar to the rescue!
Nå har norske kirurger begynt å skjære i friske kjønnsorgan for å tilfredsstille skjønnhetsidealer om hvordan fitter skal se ut. Det er heltsykt. Norge trenger en fitterevolusjon. Nå!
 
Norske kvinner følger i Amerikanernesfotspor og har fått det for seg at livet blir så mye bedre hvis de bare skjærer litt i fitta. Ja, la oss kalle den ved sitt rette navn: Fitta. Ikke «skrittet» eller «nedentil» som norske aviser oversatte det til da Donald Trump ble tatt på fersken med sine «grab them by the pussy»-overgrepsfantasier. Jeg ser nemlig ikke bort fra at den slags forfining av språket er en stor del av problemet når tusenvis av norske kvinner nå føler demå dra til kirurgen for å få ei penere fitte.
 
Halfdan Vier Simensen ved Aviva Helse, en privatklinikk på Vinderen i Oslo, anslo nylig til NRK at han har operert minst tusen kvinner siden han begynte å utføreintimkirurgi for femten år siden. NRKs nye dokumentarserie «Innafor» skal nemlig ta for seg intimkirurgi-trenden i en sending før jul.
 
I USA har allerede kjønnsleppereduksjonblitt et av de mest-økende kosmetiskeinngrepene de siste årene. Rapporter fraThe American Society for Aesthetic PlasticSurgery (ASAPS) viser at det fra 2014 til 2015 var en økning på 80 prosent av jenter på 18 år og yngre som opererte underlivetav kosmetiske årsaker.
 
Og i Norge har altså nå flere klinikker begynt å tilby operasjon av de indre kjønnsleppene.
 
Oslo Privatklinikk oppgir på sin hjemmeside at både utbredelsen og etterspørselenetter intimkirurgi har «økt dramatisk gjennomdet siste tiår og kan skyldes en kombinasjon av mer fremtredende estetiske idealer hva angår form og størrelse på kjønnsleppene, i kombinasjon med økende pasientbevissthet og hyppige omtaler i media.»
 
Vi snakker altså om en vestlig versjon av omskjæring.

I tillegg til reduksjon av indre kjønnslepper,såkalt «labiaplastikk», tilbys fettsuging av venusberget, korreksjon av klitorishodet, korreksjon av klitorisforhuden, korrigeringav de store kjønnsleppene og oppstramming av vagina. Prisene varierer mellom 15 og 40 tusen kroner, alt etter type operasjon. Vi snakker altså om en vestlig versjon av omskjæring.
 
Og det i en tid da altfor mange gutter og jenter, kvinner og menn fortsatt ikke vet at klitoris er et stort organ som strekker seg langt videre innover fra det lille klitorishodet som synes. Mange kvinner sliter med å få orgasme og menn med å gi dem det siden det er altfor lite snakk om hvordan kvinnersnytelsesorgan faktisk virker, og så beginner vi altså å dreie fokus mot hvordan det ser ut? Fittas funksjon er ikke å ta seg ut, men å fungere!

Lege i spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer, Tilde Broch Østborg, påpekerfor eksempel oppsiktsvekkende nok i en kronikk i Dagbladet at «Dersom kvinnen Yana fra et land i Nord-Afrika kommer til meg som gynekolog og ønsker at jeg fjerner deler av hennes kjønnslepper fordi hun har en kulturell forventning om å se annerledes ut nedentil, risikerer jeg seks års fengsel om jeg utfører inngrepet. Men om Janne fra Norge ønsker det samme ut fra en kulturell forventning om å se annerledes ut, kan jeg innkassere 20.000 kroner på å gjøre inngrepet uten risiko forstraffeforfølgelse.»
 
Det er pinadø på tide å kriminalisere vestlige skjønnhetsidealer nå. Ikke bare skal kvinner fokusere på å smøre, gni, farge, brystoperere og slanke seg for å fremstå som akseptable, nå skal de altså røske av seg store deler av fitta også! Det er rett og slett helt sykt. Norge trenger en fitterevolusjon. Nå! Kvinnegruppa Fittar to the rescue!
 
I snaue hundre år har vi hatt kvinnekampen for at kvinner skal vurderes som mennesker de også. Og det er bare noen tiår siden klitoris i det heletatt ble «oppfunnet» og begynte å snakes om på alvor.

Dette bærer nemlig riktig galt av sted. I tusenvis av år har kvinnens høyeste verdi blitt målt i hvor flink hun er til å ta seg ut som best mulig objekt. I snaue hundre år har vi hatt kvinnekampen for at kvinner skal vurderes som mennesker de også. Og det er bare noen tiår siden klitoris i det heletatt ble «oppfunnet» og begynte å snakes om på alvor. Vi har fortiden mot oss og nå står den altså og glefser over fitta for å ta enjafs av den også. Det kan vi simpelthen ikke finne oss i. Det finnes absolutt ingen forskning som viser at kvinner får det bedre etter intimkirurgi! Send norske fitter på bøllekurs istedet.
 
 


Lene Wikander
er journalist, forfatter og blogger for Tara, Norges største kvinnemagasin, på tarapi.no. «Kåthet og Vrede» er hennes fasteytring i Cupido.

Mer artikler av Lene Wiknader finnes her: Kåthet og Vrede 


This article was first publised in Cupido magazine 4/2016.