Det er tilsynelatende forskjell på hva kvinner og menn kan og ikke kan gjøre når de søker kontakt pr. nett. | © Corbis/All Over Press

Nettdating: Hot or not for single på nett

Written by: Rikke Pristed

Published:
Last updated:

Nettdating og sosiale medier er viktige verktøy for de fleste single som i dag søker etter en partner.

Les også Rikke Pristeds dating-nytt: Humor, intelligens og sex:
Single kvinner og menns datingvaner
Hva er nettdatende single egentlig ute etter? Og hvordan oppfører de seg for å nå sine mål?

 


60 prosent av de single som deltok i den store brukerundersøkelsen til Match.com bruker mer enn én time daglig på sosiale medier, og 39 prosent av samtalene deres foregår digitalt.
 

Med støtte i en ny amerikansk undersøkelsen fra Match.com gir Rikke Pristed gode hint om hva som er hot og not, samt hvilke sosiale spilleregler som finnes på nettet.


Siden en stadig større del av kontakten vår med omverdenen foregår på den måten har det selvfølgelig dukket opp en del (uskrevne) sosiale regler for hvordan vi bør oppføre oss når vi dater andre.

Kvinner bør være mindre pubertale
Meldings-etikette: Dette er kanskje ikke helt i tråd med norsk praksis, men det er tankevekkende at det tilsynelatende er forskjell på hva kvinner og menn kan og ikke kan gjøre på dette området.

For eksempel er det ifølge den amerikanske undersøkelsen greit at menn bruker slang og forkortelser som LOL (laughing out loud eller ler og ler) eller OMG (Oh My God, Oh my Goodness, Oh my Gosh), mens kvinner ikke kan gjøre det. Man kan lure på hvorfor. Det er kanskje litt pubertalt, men er det så mer OK for menn å være umodne enn det er for kvinner?

Menn bør vente med sexmeldinger
Derimot er det akseptabelt at kvinner sender sexmeldinger, men ikke at menn gjør det. Menn skal åpenbart heller ikke sende sexy bilder, mens det er helt i orden at kvinner gjør det. Jeg går ut fra at dette skal forstås slik at det er kvinnene som skal gjøre det først, og at kvinnene gjerne vil ha svar i samme tone når de først har tatt initiativet. 46 prosent av mennene i undersøkelsen (og 35 prosent av kvinnene) har sendt en seksuelt eksplisitt melding til en annen person, og 36 prosent har sendt et frekt bilde.

Den uskrevne reglen synes å være at alle tilløp til sexting, altså seksuelt ladede meldinger eller bilder, skal foregå på kvinnenes initiativ. Med andre ord: Ingen uoppfordrede dick-picks, mine herrer!

Kvinner bør ikke skrive på jobben
Til gjengjeld skal ikke kvinnene skrive i arbeidstiden. Det er uklart hvorfor. Kan det være fordi det oppfattes som et uttrykk for dårlig arbeidsmoral, eller er det fordi mennene ikke vil svare i arbeidstiden? Hvem vet.

Alle kan bruke emoticons
Begge kan for øvrig bruke emoticons. Etter hvert er det blitt nesten merkelig, på grensen til utrygt, å støte på noen som ikke insisterer på å legge til en smiley på slutten av enhver setning. Emoticons er blitt en del av den digitale kommunikasjonen som det er vanskelig å droppe, siden de små ansiktene bidrar til å tydeliggjøre nyanser rundt avsenderens humør og intensjoner som det kan være vanskelig å uttrykke med ord. De tre mest brukte er blunkesmiley (;)), vanlig smiley (J) og kyssesmiley (:*).

Undersøkelsen viser også at de single som bruker emoticons har mer sex enn de som ikke gjør det. De spurte synes bruken av emoticons er en måte å vise personlighet på, at de gjør det lettere å vise bestemte følelser og at det rett og slett er en praktisk måte å kommunisere på.

Ingen bør være for ivrig
Men det finnes absolutte fy-fy-er også. Det skal ikke skrives med enn én melding før den andre svarer. Ikke noe med å sende en strøm av meldinger. Grunnen? Det kan virke litt krevende eller desperat, og de fleste reagerer negativt på begge deler, i hvert fall i de innledende fasene.

Selfies OK, men ikke for mange
Det er kanskje unødvendig å nevne, men undersøkelsen viser også at stadig flere poster selfies. De spurte forteller at de gjør det for å forevige et øyeblikk, for å vise at de har en god hår- eller klesdag eller for å vise hvor de er og hva de driver med. Det står ikke noe om holdningen til duckface – disse struttende kysseleppene – en aktivitet mange elsker å hate. Men 57 prosent mener at for mange selfies er et turn-off, uten at det er avklart hvor mange som må til for å komme over tålegrensa.

Styr unna dramatikken
Hele 73 prosent tar avstand fra de som lufter følelsesmessige dramaer på de sosiale mediene, og like mange synes ikke du er kul hvis du ber dem fjerne en eks fra vennelista.

Sjekk ikke telefonen på date
Er det greit å sjekke telefonen sin når man er på date? 70 prosent sier nei, men nå gjelder vel ikke det kun på date. Det kan etter hvert være behov for retningslinjer for bruk av telefon i stort sett alle våre sosiale samvær. For mange mennesker er telefonen blitt en forlengelse av dem selv, og livslinjen til verden, men den kan også ende opp med å stå i veien for selve livet. Hvem har ikke sjekket andres oppdateringer fra fjerne strøk, og i samme slengen gått glipp av det som skjer der du selv er?

Flere etablerte par gir også uttrykk for at smarttelefoner og nettbrett byr på problemer i forholdet, og at intimiteten lider under av at den ene eller begge har problemer med å løsrive seg og slå av den elektroniske tidstyven.

Gjør gjerne litt research
51 prosent oppgir at de bruker Facebook for å gjøre research i forkant av en ny date. Er det ikke egentlig litt overraskende at det ikke er flere som gjør det?

Pluss og minus
De fleste av dagens single bruker nettdating for å finne en ny kjæreste eller sexpartner, og det er ikke overraskende at det etter hvert tegner seg en rekke tendenser i måten man samhandler på her. Nettdating gir større mulighet for å komme i kontakt med mennesker man ellers ikke ville møtt, men mediet stiller noen andre krav til hvordan vi presenterer oss selv og kommuniserer med andre.

Det er også noe som kan gå tapt i den digitale kommunikasjonen, men på den andre siden får man muligheten til å kommunisere med flere enn man ville fått ute i den «virkelige» verdenen. De spørsmålene man besvarer på de fleste datingsider gir muligheten til å finne noen som man har mest mulig til felles med, men kan samtidig bidra til å sortere bort noen som man kanskje ville passet bedre sammen med, ville følt mer tiltrekning til eller som har den samme humoren.



Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?

Related Articles