Partienes svar på Cupidos spørsmål om seksualpolitikk

Published:
Last updated:

Alle de norske politiske partiene har svart på Cupidos spørsmål om seksualpolitikk. Her er kortversjonen av svarene deres.

I år er det stortingsvalg og Cupido har spurt de politiske partiene om deres holdninger til seksualundervisning, seksuell likestilling, sexkjøpslov, lavalder og hiv-paragrafen som i varierende grad er de aktuelle sex-relaterte sakene på den politiske dagsorden.
 
Med et siste spørsmål om partiene har programfestede synspunkter på området seksualitet og seksuell helse, fikk vi også sjekket i hvilken grad partiene har overordnede og forpliktende målsettinger på dette området.

Cupidos spørsmål og de fullstendige svarene fra de politiske partiene finner du i: Valg 2013: Spørsmålene til partiene og svarene deres.

Her er kortversjonen av svarene fra partiene ordnet etter spørsmålene de fikk fra Cupido:

 
1) SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN 
 
A: Ser behov for å forbedre innhold og kvalitet. Støtter tiltak som ”Uke sex” og arbeidet som ”Sex og Samfunn gjør”. Viser til at  Utdanningsdirektoratet har laget et ressurshefte om «Seksualitet i skolen» som gir skolene nyttige tips til undervisningen.
 
R: Vil styrke undervisningen med obligatoriske temauker og holdningskampanjer.
 
SV: Legger vekt på tilbakemeldinger fra lærere og elever som mener undervisningen ikke er god nok. Støtter forskjellige tiltak og fremhever den nye handlingsplanen mot voldtekt.
 
Sp: Ser behov for bedre undervisningsmateriell. Har bidratt med bevilgning til ”Uke sex”.
 
KrF: Vil styrke undervisningen slik at ungdom blir bedre i stand til å sette grenser. Undervisningen bør fortrinnsvis gis av skolehelsetjenesten som elevene kan benytte seg av etter behov, men alle elever skal bli innkalt én gang i året.
 
V: Nødvendig å begynne tidlig. Tror det er en fordel om andre enn lærerne står for undervisningen fordi ikke alt er like greit å ta opp i en klassesituasjonen. Har foreslått 250 nye helsesøsterstillinger, blant annet for å gi ungdom flere å henvende seg til når de har spørsmål.
 
H: Kompetansemålene i læreplan for naturfag er både alderstilpasset og tar opp alle relevante spørsmål. Kommunene har et ansvar for at lærerne får nødvendig oppdatering og kompetanseheving og for å trekke inn relevante eksterne ressurspersoner i undervisningen.
 
FrP: Læreplanene er gode nok. Har tillit til at de fleste skoler selv har både evne og vilje til å tilby en undervisning av tilfredsstillende kvalitet.
 
DLF: Det bør være opp til den enkelte skole og foreldrene å forbedre dette på hver enkelt skole.
 
 
2) DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN 
 
A: Ønsker et samfunn hvor alle kan være fri til å være seg selv. Har støttet LLHs prosjekt ”Rosa kompetanse skole” og peker i årets budsjettinnstilling på den type prosjekter.
 
R: Anser det som et stort helseproblem at det fortsatt finnes fordommer mot personer som bryter med tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Skole og arbeidsliv må være flinkere til å synliggjøre dem som ikke er heteronormale.
 
SV: Vil øke kompetansen og bevisstheten rundt dette. Viser til at LLH bidrar godt med sin lærebokjury.
 
Sp: Viktig at dette tas opp tverrfaglig og i alle deler av undervisningen. Skolen bør inkludere temaet i program for bedre læringsmiljø og antimobbeprogram.
 
KrF: Viktig å belyse alternative samlivsformer og seksualitet.
 
V: Normkritisk tenkning kan være en del av undervisningen. Lærerne og skolene bør i høy grad få utforme undervisningen selv.
 
H: Ikke besvart.
 
FrP: ”Heteronormativitet” er den tankegangen de fleste føler seg hjemme i. Men for barn, og faktisk også for de fleste andre vil det være kunstig å late som at virkeligheten er annerledes enn den er. Anser derfor ikke dette som noen trussel, men håper at lærere og andre som trekkes inn i undervisningen er tydelige på viktigheten av toleranse og mangfold.
 
DLF: Det bør være opp til den enkelte skole og foreldrene.   
 
 
3) ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING
 
A: Lærerne og de som jobber med barna kan tilpasse dette best. Lærerne bør forholde seg til kompetansemålene for grunnskolen.
 
R: Kan aldri starte for tidlig. Rød Ungdom vil innføre kjønn som fag i skolen på tredje, sjette og niende klassetrinn.
 
SV: Lærerne og den enkelte skole er best egnet til å avgjøre hvordan tilpasningen skal skje.
 
Sp: Helt naturlig med alderstilpasset ”seksualundervisning” for elever i 1. klasse.
 
KrF: Barn bør lære om kjærlighet og samliv i grunnskolen. Ordinære seksualundervisningen bør starte i ungdomsskolen.
 
V: Bør avgjøres av de som jobber med barna, ikke av politikere.
 
H: Ikke besvart.
 
FrP: Støtter læreplanene som slår fast at man i 7. trinn skal forklare hva som skjer i puberteten og snakke om ulik kjønnsidentitet og variasjon i seksuell orientering.
 
DLF: Det bør være opp til den enkelte skole og foreldrene.   
 
 
4) UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER
 
A: Har ingen fast politikk. Lærerne og de som jobber med barna kan tilpasse dette best.
 
R: Har ingen vedtatt politikk. Mener at skolen er en viktig arena for å spre kunnskap og informasjon.
 
SV: Lærerne er best egnet til å bestemme dette.
 
Sp: Kunnskap om homofili/bifili bør være en del av seksualundervisningen tidlig i utdanningsløpet.
 
KrF: Orientering om homofil og bifil seksualitet bør gis i ungdomskolen, men ikke om bondage, sm og fetisjer. Vil lytte til hva fagfolk sier om egnet alderstinn for å gi kunnskap om transseksualitet.
 
V: Bør avgjøres av de som jobber med barna, ikke av politikere.
 
H: Ikke besvart.
 
FrP: Støtter læreplanene som slår fast at man på 10. trinn skal drøfte problemstillinger knyttet til seksualitet, ulik seksuell orientering, prevensjon, abort og seksuelt overførbare sykdommer. Som eksempel på god undervisning vises til Oslo, der alle 10.-klassinger får undervisning på «Senter for ung seksualitet».

DLF: Det bør være opp til den enkelte skole og foreldrene.   
 
 
5) SEXKJØPSLOVEN
 
A: Er tilhenger av loven og understreker at den skal evalueres innen 2014.
 
R: Kjøp av seksuelle tjenester må være forbudt og kvinner i prostitusjon må hjelpes ut.
 
SV: Er for kriminalisering av sexkjøp.
 
Sp: Støtter loven som virkemiddel mot handel med kvinner.
 
KrF: Forbud mot sexkjøp er ikke nok i seg selv til å bekjempe menneskehandel, men det er et steg i riktig retning.
 
V: Går inn for sosialpolitiske tiltak og vil oppheve loven.
 
H: Vil sikre at regelverket ikke virker til skade for den enkelte prostituerte og derfor oppheve forbudet mot kjøp av sex av mennesker over 18 år.
 
FrP: Stemte imot innføringen av sexkjøps-forbudet. Kan ikke forby alt man ikke liker. Salg av sex har i utgangspunktet ikke offer og bør dermed ikke straffes. Der sexsalg skjer som en del av menneskehandel, har man egne tiltak for å forhindre det. Men i tillegg at forbudet ikke virker, samt at det bringer virksomheten under jorden og dermed gjør det farligere for prostituerte.
 
DLF: Er sterkt imot denne loven. Mener at kvinner (og også menn, selvsagt) skal ha full rett til å bestemme over egen kropp.
 
 
6) HIV-PARAGRAFEN
 
A: Mener utredningen som nå er til behandling i departementet behøver en grundig behandling.
 
R: Har ingen vedtatt politikk.
 
SV: Mener paragraf 155 i straffeloven må fjernes eller endres slik at den ikke omfatter hiv/aids.
 
Sp: kke besvart.
 
KrF: Avventer regjeringens helsefaglige vurdering.
 
V: Vil fjerne straffelovens paragraf 155.
 
H: Støtter utredningen om paragrafen og ønsker en harmonisering med rådene som gis gjennom FN.
 
FrP: Vil vurdere fjerning av paragrafen dersom en utredning viser at slike bestemmelser ikke har noen verdi. 
 
DLF: Mener at det bør være straffbart for en som er hiv-positiv å holde skjult overfor potensielle partnere at han har hiv.

 
7) SEKSUELL LAVALDER
 
A: Har ingen planer om endring, men er klare for diskusjon hvis det kommer sterke argumenter for at aldersgrensen bør flyttes.
 
R: Vil ikke endre den seksuelle lavalderen.
 
SV: Vil være åpne for å ta debatten når den kommer.
 
Sp: Ser ingen grunn til å endre lavalderen.
 
KrF: Vil ikke senke lavalderen.
 
V: Så lenge loven brukes på riktig måte er det ikke noe problem at den er på 16 år.
 
H: Ikke besvart.
 
FrP: Har ikke planer om å foreslå endringer.
 
DLF: Ser ikke noe stort problem i å følge våre naboland. 
 
 
8) HVA SIER PARTIPROGRAMMET OM SEKSUALITET OG SEKSUELL HELSE?
 
A: Understreker seksuelle rettigheter og toleranse for ulikheter og mangfold. Vil bekjempe diskriminering av homofile og lesbiske og utjevne forskjeller i levekår og livskvalitet mellom lesbiske/homofile og majoritetsbefolkningen. Vil styrke skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom.
 
R: Vil verne om retten til selvbestemt abort. Gratis og lett tilgjengelig prevensjon. Frihet til seksuell utfoldelse uten skyld og skam.
 
SV: Seksuelle rettigheter og bekjempning av mobbing og diskriminering på grunnlag av kjønn og seksuell orientering. Gode, forskningsbaserte nasjonale program for læringsmiljø skal implementeres i alle skolene. Styrking av lærerutdanningen. Gratis prevensjon og angrepiller bør gjøres lett tilgjengelig. Styrking av helsevesenets kompetanse ved møter med homofile, lesbiske og transpersoner.
 
Sp: Ikke besvart.
 
KrF: Vil styrke prevensjonsundervisningen og utvide ordningen med gratis prevensjon opp til 24 år. Arbeider for å redusere aborttallene og bedre rettssikkerheten til det ufødte liv.
 
V: Eget punkt i partiprogrammet om seksuell likestilling. Vil endre lovverket slik at det tas hensyn til seksuell orientering ved avgjørelser om legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse. Vil sørge for at Norge går foran internasjonalt for å fremme rettigheter til seksuelle minoriteter. Vil styrke seksualundervisningen i skolen. Vil tillate endring av juridisk kjønn uten krav om full behandling, og oppheve monopolet på vurdering av behandling av transpersoner. Vil gi homofile mulighet til å bli blodgivere.
 
H: Har støttet Harry Benjamin Ressurssenter som hjelper transseksuelle. Bevilget også mer penger til HIV-forebyggende arbeid. Har foreslått mer penger til senter for seksualopplysning, Sex og Samfunn.
 
FrP: Har ingen programfestede synspunkt på sex. Anser sex som en privatsak som politikerne ikke trenger om å regulere.
 
DLF: Har ingen programfestede synspunkter.
 
 
9) SEKSUALPOLITISK TALSPERSON 
 
A: Seksualpolitikk berører mange ulike fagfelt.
 
R: Marielle Leraand.
 
SV: Pressekontakt.
 
Sp: Seksualundervisning: Anne Tingelstad Wøien.
Helse: Kjersti Toppe.
 
KrF: KrFs helsepolitikere.
 
V: Guri Melby.
 
H: Ikke besvart.
 
FrP: Kari Kjønaas Kjos.
 
DLF: Vegard Martinsen.


PENSJONISTPARTIET
Pensjonistpartiet svarte, men ikke på spørsmålene. Partiet mener at sex er en sentral del av livet, og slett ikke bare for de yngre, men også langt opp i årene. Om seksualundervisningen mener partiet at det er tidsnok å gå grundig inn i emnet i 8. klasse. Partiet mener også at samfunnet overfokuserer på sex.

Seksualpolitisk talsperson: Harald Fagervold.

Related Articles