Seksualitet: Dette mener Venstre

Published:
Last updated:

I år er det stortingsvalg og Cupido har spurt de politiske partiene om deres holdninger til blant annet seksualundervisning, sexkjøpslov og hiv-paragrafen. Dette er svarene fra Venstre.

Dette svarte VENSTRE:
 
1) OM SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN:
Det er helt nødvendig at ungdom får nødvendig kunnskap på et tidlig tidspunkt. Seksualundervisning er i dag nærmest ikke-eksisterende i skolen, og vi tror det er en fordel om andre enn læreren står for dette. I Venstres alternative budsjett for 2013 la vi inn penger til 250 nye helsesøstre i skolen, samt helsestasjoner. God kapasitet og flere helsesøstre vil også føre til at ungdom har et sted å henvende seg når de har spørsmål, fordi ikke alt er like greit å ta opp i en klassesituasjon.
 
2) OM DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN:
Normkritisk tenkning kan være en del av helsesøsters samtale med elevene i seksualundervisningen. Skolen skal være et sted for kunnskap, og elevene bør også få stifte bekjentskap med normkritikk samtidig som man lærer om seksualitet. Det er viktig for Venstre å understreke at lærerne og skolene i stor grad bør få utforme undervisningen sin selv. 
 
3) OM ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING:
Det er et spørsmål som bør avgjøres av de som jobber med barna, ikke av politikere. Man trenger ikke være redd for å snakke med barna om slikt tidlig.
 
4) OM UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER:
Igjen; det er et spørsmål som bør avgjøres av de som jobber med barna, ikke av politikere.  I de fleste tilfeller vil helsesøsteren på den enkelte skole være best egnet til å vurdere når man tar opp slike temaer. 
 
5) OM SEXKJØPSLOVEN:
Kriminalisering av kundene tvinger prostitusjon under bakken. Dette kan føre til et mer utrygt og uoversiktlig miljø, større fare for å bli utsatt for vold samt høyere terskel for å ta kontakt med politi og ulike hjelpetiltak. Venstre mener at man må komme på banen med sosialpolitiske tiltak og oppheve sexkjøpsloven. 
 
6) OM HIV-PARAGRAFEN:
Venstre vil fjerne straffeloven § 155. Bestemmelsen har et godt formål, men frykt for straffeforfølgelse kan føre til at folk ikke tester seg. Dermed vil bestemmelsen kunne virke mot sin hensikt. 
 
7) OM SEKSUEL LAVALDER:
Den seksuelle lavalderen er ikke til for å straffe kjærestepar på ungdomskolen, men for å kunne beskytte dem mot overgrep. Så lenge loven brukes på riktig måte er det ikke noe problem at den er på 16 år i Norge.  
 
8) OM HVA SIER PARTIPROGRAMMET:
Venstre har alltid vært opptatt at seksuell likestilling. I utkast til nytt program har vi et eget punkt om seksuell likestilling. Her står det blant annet  at vi vil:  Endre lovverket slik at det tas hensyn til seksuell orientering ved avgjørelser om legemsfornærmelse  legemsbeskadigelse er utført under særdeles skjerpende omstendigheter. Sørge for at Norge går foran internasjonalt for å fremme rettigheter til seksuelle minoriteter. Styrke seksualundervisningen i skolen. Tillate endring av juridisk kjønn uten krav om full behandling, og oppheve monopolet på vurdering av behandling av transpersoner. Gi homofile mulighet til å bli blodgivere.
Venstre har også vært opptatt av seksualisert vold. Venstre ønsker å opprette en egen sentral enhet i politiet mot seksualisert vold, slik voldtektsutvalget foreslo. I fjor foreslo vi dette i Stortinget, men fikk ikke flertall. 
 
9) OM SEKSUALPOLITISK TALSPERSON:
Ta kontakt med Guri Melby. 

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKEL

HER ER SVARENE FRA DE FORSKJELLIGE PARTIENE:

Related Articles