Snakk med legen!
Snakk med legen! | Snakk med legen om sex. Er det noe du sliter med når det gjelder seksualiteten din så er det du som vet best hvor skoen trykker. Det kan også være greit å ta med partneren på en slik prat om det kjennes riktig. | © Shutterstock

Snakk med legen om sex!

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Mange gruer seg til å snakke med legen om ting som angår seksualitet, og det blir jo ikke bedre av at mange leger også synes det er kleint.

Cupido får stadig tilbakemeldinger fra både lesere, men også fra helsepersonell, om at fastlegen og andre helsefagpersoner takler dette med å snakke om sex og seksualitet svært dårlig.

Nå er det jo slik at det er pasienten som vet hvor skoen trykker, og derfor også den som best kan fortelle om hva som er problemet. Samtidig så bør det også være legens ansvar å komme inn på sex og samliv, dersom det kan ha betydning for diagnose, behandling og rekonvalens; som vi i Cupido har fått påpekt av fagfolk uttallige ganger - dette kan ha stor betydning for en pasients helse, velbefinnende og veien tilbake etter sykdom og behandling.

Seksuelle problem forekommer alltid som en integrert del av de fleste kroniske sykdommer. Dessuten; ethvert medikament kan ha bivirkninger som hemmer seksuallivet.

– Hvordan kan vi stille de vanskelige spørsmålene om seksualitet og seksuelle problemer? Spør spesialist i psykiatri og klinisk sexologi, Haakon Aars.

Haakon Aars er en av pionerene innen norsk sexologi og utkom allerede i 2011 med boka ”Menns seksualitet” som handler om de vanligste seksuelle bekymringene og problemstillingene menn sliter med.

– Seksualitet er fortsatt et tabubelagt område. Å snakke om sex er vanskelig når man kommer til lege - både for pasienten og legen.

De fleste er uvante med å bearbeide følelsesmessige belastninger og gi uttrykk for sine følelser. Mener Haakon Aars.

 
Seksuelt relaterte problemer berøres sjelden under tidspress. Tiden pasienten har tilgjengelig til å legge frem problemet sitt er ofte begrenset. En pasient kan for eksempel fremstille problemet som en ereksjonssvikt, mens det primært dreier seg om mangel på seksuell lyst.

– Seksuelle problem forekommer alltid som en integrert del av de fleste kroniske sykdommer og funksjonshemninger; for eksempel ereksjons- problemer ved diabetes, depresjon eller hjerte- og karsykdommer. Ved enhver sykdom, nesten uten unntak, vil pasienten få medisiner hos legen. Ethvert medikament – også nesten uten unntak – kan ha bivirkninger som influerer på seksuelle funksjoner.

 
Les også:
Selv sjenerte leger
må tørre å spørre om sex

Også leger har lov til å være sjenert, men spørsmål om sex er viktig for å danne seg et bilde av en persons fysiske og mentale helse.


Kvinner rammes mer
av medisiners bivirkninger

Kvinners seksualliv rammes hardere av medisinenes bivirkninger enn menns, men er langt mindre omtalt.
 
   
Fra Cupidos arkiv:
Seksualitet og sykdom

Seksualitet kan føre til sykdom. Seksualitet kan forebygge sykdom. Seksualitet kan lindre sykdom.

Related Articles