© lanitta / Shutterstock / NTB scanpix

Prostata: Vet-ikke-riktig-hva-men-noe-er-det

Published:
Last updated:

Kan prostata oppleves som et lystsenter? Kan menn få prostataorgasmer?

Spørsmål om sammenhengen mellom prostata og seksuell lyst er mange:

  • Kan stimulering og massasje av prostata vekke seksuell lyst og gi sterkere orgasmer?
  • Kan menn få prostataorgasmer?
  • Kan mannens prostata sammenliknes med kvinnes g-punkt?
  • Er analsex en homsegreie?
  • Kan lite sex være årsak til prostataplager?
  • Kan hyppige ejakulasjoner forebygge prostatakreft?


Kan prostata oppleves som et lystsenter?
- Ja, absolutt, sier entusiastiske menn som hevder at prostatastimulering gir dem sterk seksuell nytelse. Noen hevder at de kjenner forskjell på orgasmer som utløses ved penis-stimulering og orgasmer som utløses ved anal-stimulering.

Egen erfaring og samtaler med andre menn med analsexerfaring etterlater ingen tvil om at anal penetrering kan gi sterke lystopplevelser og at en direkte stimulering av prostata, enten ved hjelp av finger, penis eller rumpeplugg, kan føre til at opplevelsen av orgasmen både blir sterkere og annerledes.

Sædavgang uten stimulering av penis
Beskrivelsene kan variere fra godt til godt-vondt og vondt, og fra vet-ikke-riktig-hva-men-noe-er-det til en helt konkret opplevelse av at prostata er selve lystsenteret. Noen menn får sædavgang og orgasme ved anal penetrering uten samtidig stimulering av penis.

Det viktigste er nok at menn på dette området er svært forskjellige og at opplevelsene er individuelle. Mange menn opplever enhver form for anal penetrering som smertefull og/eller uakseptabel.

Men finnes virkelig en prostataorgasme?
Begrepet prostataorgasme dukker opp i flere og flere sammenhenger. Menn hevder de opplever prostataorgasmer, vi støter på begrepet ved oppslag på Internett og i oppslagsverk, og vi ser det benyttes i markedsføringen av analplugger og analporno.

- Prostataorgasmen går dypere og er mer gjennomgripende enn andre orgasmer. De kan gi menn like sterke orgasmeopplevelser som kvinner, hevder Plato Rosinke, en taoist og urtelege som har skrevet boka Prostate Orgasme – Prostate Cure.

Betinger høy grad av seksuell opphisselse?
Vi har også hørt menn understreke at nytelsen ved prostatastimuleringen er betinget av at det på forhånd er oppnådd tilstrekkelig seksuell opphisselse. Dette passer også med kvinners beskrivelser av stimulering av g-punktet.

Den svenske erotikk-pedagogen Ylva Franzèn har i en tidligere utgave av Cupido påpekt at mange kvinner overser den viktigste av alle betingelser for at g-punktet skal kunne lokkes frem, nemlig en høy grad av seksuell opphisselse!

– Både mannens prostata og kvinnens g-punkt ligger i samme område innenfor analkanalen, i det mest sensitive området i de indre kjønnsområder. Jeg kan godt forstå at prostata kan omtales som «mannens g-punkt», sier Raymond Mortensen som er spesialist i generell kirurgi og urologi ved ”Urologi Nord” i Bodø.

Prostata - Hjernen tur/retur
– Det viktigste er nok likevel hva som foregår i hjernen der signalene nedenfra kan forsterkes av annen fantasifremmende hjerneaktivitet. Og vi vet at når en først er seksuelt opphisset kan all videre seksuell aktivitet lett virke lystforsterkende, mener Raymond Mortensen.

– Seksuell spenning kan starte både i kjønnsorganet og i hjernen. Fra kjønnsorganet til hjernen går signaler som omformes til lyst. Fra hjernen til kjønnsorganet går signaler som fremmer ereksjon. Og når tiden er moden for orgasmen blir også prostata en mottaker og avsender av stimuleringssignaler. Det er godt mulig at en direkte stimulering av prostata kan forsterke disse signalene.

- Men nei, i medisinsk forstand gir begrepet prostataorgasme ingen mening, sier andre norske leger Cupido har kontaktet. De bekrefter at orgasmens karakteristiske muskelsammentrekninger riktignok starter i prostata, men påpeker samtidig at den seksuelle opplevelsen styres av hjernen.

– Hvis noen mener de har teknikker som gir dem sterkere seksuelle opplevelser så er dette helt i orden. Spesielt hvis dette bidrar til at de har mer god sex, sier Raymond Mortensen.
.

Nytelsesbonus takket være prostata

– Mennene får en nytelsesbonus takket være prostata, men har også den ulempen at den primære erogene sonen (penis og baller) ligger lenger unna og derfor ikke blir direkte stimulert. Men de får den tertiære erogene sonen gjennom nervene som har forbindelse til prostata, og det er årsaken til at vi snakker om at enkelte får prostataorgasmer. De dukker opp helt uavhengig av seksuell legning, skriver Richard Hillman som er professor og leder av University of Sydney Masters Program in HIV, STIs & Sexual Health.

Anus - et vitenskapelig sett lite utforsket område
Richard Hillman som har skrevet en artikkel om anus i Cupido 2/2016, understreker sterkt at han som forsker har lite vitenskapelig materiale å holde seg til når det gjelder anus, enten det gjelder mannens eller kvinnens. Han understreker imidlertid at det er i anus, som er området rett innenfor ringmuskelen, og ikke i rektum som er nær prostatanabo, at det finnes rikelig med erogent vev.

– Analvevets konsentrasjon av nerveender er faktisk kun overgått i mengde av klitoris- og penishodet, hevder Hillman.

Er analsex en homsegreie?
– Egentlig ikke, mener Hillman. – Mange tenker riktignok på analsex som utelukkende noe homoseksuelle driver med, men det utøves av begge kjønn, og overraskende nok gir det nytelse til mange mennesker.

Han viser også til en undersøkelse utført av australske ASHR (Australian Study of Health and Relationships, 2014), som viser at i motsetning til de heteroseksuelle, kan det virke som om homofile menn er på vei bort fra analsex.

 

Related Articles