© Shutterstock/NTB Scanpix

Introvertes kvaliteter

Written by: Stine Kühle-Hansen

Published:
Last updated:

12 positive introvertes kvaliteter som er relevant for både de som dater og for de i fast forhold.

Amerikanske Susan Cain skriver i boka «Stille» at vi i vestlige samfunn har den ekstroverte personligheten som et ideal (2014). Mye kan tyde på det når vi ser på stillingsannonsene og kontaktannonsene. Kan det være på sin plass å avlive noen myter om introverte og løfte frem deres styrker?

Nedenfor har vi fokusert på 12 positive kvaliteter som er relevant for både de som dater og for de i fast forhold.

Denne teksten skal ikke stigmatisere noen. Målet er å være en motvekt til vestens favorisering av ekstroverte kvaliteter og en hyllest til de mer stillefarende som har mange introverte trekk. Introvert og ekstrovert er på hver sin side av skalaen når det kommer til personlighetstyper. De fleste kan plassere seg midt på skalaen. Avhengig av kontekst og situasjon vil vi skli på skalaen og bli mer innadvendt eller utadvendt. Kanskje identifiserer du deg mest med introverte kvaliteter? Det er forsket mye på dem og du kan lese egne bøker om introvertes power.


Teorier om personligheter
Allerede antikkens berømte lege Hippokrates prøvde å konstruere et system for menneskers ulike reaksjoner i relasjoner. Du har kanskje hørt at personer kan være flegmatiske eller melankolske? Begge ord stammer fra Hippokrates og var hans forsøk på å beskrive de mer lavmeldte og innadvendte. En annen som har lekt med kontraster og dikotomier er den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung. Han var en av de første som utviklet en teori om personlighet, og advarte mot begrensningene i personlighetstester. Teorien hans er utgangspunkt for de mest kjente personlighetstype-testene «Myers-Briggs Type Indicator» og «Big Five». Begge skal blant annet måle graden av introvert.


Et tankeeksperiment
Hvis vi kombinerer det introverte med det å være på sjekkemarkedet og kjærlighetslivet hvordan kan det se ut? Hvilke fordeler har de såkalte introverte? Og hvilke myter og misforståelser kan vi avlive?


1 - Ikke overfladiske
Er du interessert i en seriøs date da er du heldig hvis du møter en introvert. De har planer for å bli grundig kjent med deg. I forhold kan introverte fremstå som klippen, de kan kunsten å planlegge omtanke og lidenskap. Å ha en dyp samtale før dere hopper til sengs kan matche en introverts behov. Prøv å diskutere en film, en bok, en låt eller jobb. Da kommer introverte i stemning. Det at de også kan vente for at begge skal være klare  er et talent, og må ikke misforstås som passivitet.


2 - Tosomhet
En date med en introvert vil ofte skje i rolige rammer uten innfall fordi de vil gjerne unngå forstyrrelser i noe så viktig som et møte. De er suverene på å holde fokus, og på deg. Et forhold med introverte kan være preget av kvalitetstid for to. Dessuten trives introverte i eget selskap så du vil ikke bli hindret i å dyrke egne interesser som lange motorsykkelturer og liknende. Det er en myte at introverte er antisosiale, kjedelige og sjenerte. Sjenerthet kan være smertefullt, men introversjon er ikke det. Det handler om å lade batteriene sine utenom sosiale situasjoner.


3 - Utholdende
Introverte kan være svært tålmodige og utholdende når de dater på nett eller har avstandsforhold. De er ikke avhengig av å møte deg fordi de kommuniserer også gjerne skriftlig. Fordi de har et rikt indre liv til å fantasere og drømme kan de «bære deg med» overalt. Og de kan klare å vente på deg. Når dere møtes kan du regne med at de har forberedt seg for å oppfylle planene og sexscenariene dere har delt. I forhold kan introverte være lojale og trofaste fordi de sjelden er rastløse og impulsive. De tenker seg grundig om før de gjør noe.


4 - Rolige
Det er nok av stress i livet og da er det godt å ha en cool date som får deg til å slappe av. Introverte kan kunsten å være rolige og forsiktige. Dette er også egenskaper som trengs i forhold. Siden introverte kan roe ned både seg selv og andre kan de være gode til å dempe konflikter. Noe som kan komme godt med både i og utenfor sengen. Ro og trygghet er to egenskaper som kan legge til rette for betroelser. En introvert kan derfor høre flere fantasier enn de travle pratemakerne. Sjansen din for å få drømmer oppfylt er stor.


5 - Pirrende
Siden introverte sanser, tenker og observerer før de går til aksjon kan du glede deg til å være utvalgt. Det er ikke noe tilfeldighet at en introvert inviterer deg med hjem etter noen dater. Er du i forhold med en introvert har du kanskje opplevd at de planlegger en «impulsiv» natt. De kan ha supersoniske sanser og flinke til å gjøre deg seksuelt opphisset. Det er ikke noe tilfeldig der. Og de kan gå grundig inn for at slike ting tar tid.


6 - Frihet
Siden introverte selv setter pris på ikke å bli mast på kan en date med disse oppleves som en blanding av å få 100% oppmerksomhet og 100% frihet. Tar dere natten sammen og elsker i timevis vil ikke en introvert ta det som en selvfølge at dere skal sove sammen også. De liker å være alene også etter noe intenst. Det er deres måte å samle krefter på til neste gang dere sees. I forhold kan introverte være gode på kompromisser for å få beholde sin dyrebare egentid. De vet at det å ønske å være alene ikke handler om å avvise andre.


7 - Behagelige
En introvert vil antagelig ikke prate i hjel stemninger eller snakke vekk lysten i sengen. De er kjent for å være dårlige på small talk, men gode lyttere. En date med en introvert kan gi deg følelsen av å være i sentrum og sett. De selv trenger ikke bekreftelse hele tiden. Er du i forhold med en introvert blir du antagelig ikke kvalt av skravling til alle døgnets tider. De tar livet med ro. De vet ofte når de skal tie og de trenger ikke sosiale sammenhenger eller applaus for å bli engasjert.


8 - Ærlige
På date er det ikke sikkert introverte sier så mye, men det de sier det mener de. Har du en one night stand med dem er nok alt ekte, også orgasmene. Introverte i forhold faker antagelig ikke nytelse. Hvis de ikke blir tilfredsstilt planlegger de rett tid og sted for å gi innspill til erotikken. Introverte kan virke sjenerte, men det er en misforståelse, de er bare mer innadvendte og observerende. Den innstillingen kan gi mye god menneskekunnskap og selvinnsikt. De er heller ikke så opptatt av hva andre mener om dem. Derfor har de evnen til å ta avgjørelser som er nødvendige uavhengig av frykt for hva andre vil mene om det.


9 - Ressurser
Når introverte bruker mye tid på å reflektere får de et spennende indre liv. Det gjør at du kan glede deg til interessante samtaler. På en date vil du kanskje få lyst til å kaste kinobilletten fordi du oppdaget at din nye tilbakeholdne date viste seg å være DEN fine diskusjonspartneren. I forhold vil en introvert dyrke alt som kan gjøres i ro og mak, og deg. Og der er det bare fantasien som setter begrensninger. De vil ikke sløse sine ressurser med å flørte med andre. En introvert kan på et vis signalisere kvalitet fremfor kvantitet. De satser på noen få utvalgte og kan bygge langvarige vennskap og forhold.


10 - Oppmerksomme
De tenker ikke «jo flere jo bedre», men «jo mer av deg jo bedre». Dater du en introvert kan du være forberedt på å bli observert. De setter større pris på dypere relasjoner med noen få personer enn å ha mange bekjente. Introverte avsporer ikke så lett og holder seg som oftest til temaet, eller deg. I forhold liker de å komme til bunns i ting, og kan skape utrolige resultater gjennom sin evne til å holde fokuset over en lengre periode. De har en tendens til å tenke analytisk, samt planlegge systematisk. Det kan se ut som de synes sånt er «terapeutisk» og avslappende. I kjærlighetslivet vil de finne løsninger eller alternativer til hindringer som ikke engang har oppstått ennå fordi liker å tenke langsiktig. Dette er en egenskap som kommer godt med når erotikken trenger fornyelse i ulike livsfaser.


11 - Empatiske
Introvertes evne til å følge med på mennesker og omverden kan gjøre dem spesielt gode til å sette seg inn i andres situasjon. På en date kan de vise empati både ved å lytte og ved å gi rom for ettertanke. Har dere akkurat elsket er ikke den introverte redd for stillhet etter orgasmene. Å være stille er en av deres naturlige talenter. Ekteskap med introverte kan vare lenge fordi de investerer i kvalitetstid sammen med deg og viser respekt for alenetid. De holdningene kan gi mer overskudd til både kjærlighetslivet og seksuallivet.


12 - Oppriktige
Introverte er ikke innesluttede, det er en myte. De bare tenker seg godt om før de deler noe og de vurderer den andre nøye før de involverer seg. Deres tilbakeholdne attityde kan virke både tiltrekkende og mystisk. De utleverer ikke alt med en gang på date. Med tiden merker man at de er både kreativ og fulle av gode ideer. I forhold er deres engasjement i hverdagen basert på ekte interesse. Her gjelder «My house is my castle».


Til slutt
Den introverte er ikke bedre enn den ekstroverte, eller omvendt. Det er bare ulike måter å møte andre mennesker og seg selv. Forskjellene våre er viktige, de skaper dynamikk og fleksibilitet.

Mange kan være både litt introvert og ekstrovert avhengig av situasjon og kontekst, men enkelte identifiserer seg selv som svært introvert, og fordi de ikke er så selvpromoterende får de ikke alltid så mye skryt. Budskapet i denne teksten er at vi burde oftere rose de som kan være stille, ventende og lyttende.

 

 

 

Related Articles