Samleiesmerter: Endometriose

Written by: Rikke Pristed

Published:
Last updated:

Når deler av livmorens slimhinne ligger utenfor livmoren. En sykdom det i gjennomsnitt tar seks til ni år å diagnostisere.

Denne artikkelen er en del av Rikke Pristeds Cupido-tema om kvinnens samleiesmerter.

Samleiesmerter
Trekvart million norske kvinner og menn rammes av kvinnens smerter ved vaginale samleier.Endometriose er en kronisk underlivssykdom som rammer kvinner i fertil alder og blant annet kan medføre underlivssmerter, fertilitetsproblemer og smerter ved samleie.

Kort sagt er endometriose en livmorslimhinne som sitter utenfor livmoren i området mellom livmorhalsen, skjeden og endetarmen. Det er ikke nødvendigvis problematisk, men hos kvinner med endometriose blør vevet, og det forårsaker betennelse, arrvev, reaksjoner i nervene rundt vevet og sammenvoksinger mellom organene. For noen vokser vevet ned under bukhinnen, og det er spesielt denne varianten som gir smerter ved samleie.
 
Forskning gir ingen klare svar
Det finnes ingen klare svar på hvorfor endometriose oppstår, og det forskes fortsatt på sykdommens årsaker. Symptomene starter ofte i forbindelse med første menstruasjon, men etter hvert kan de være til stede hele tiden inntil de for de fleste avtar i forbindelse med overgangsalderen.
 
Vanskelig å forebygge
Det er, så vidt vi vet, ikke noe man kan gjøre for å forebygge endometriose. Men det er påvist en viss tendens til arvelighet, så hvis andre kvinner i familien har det, er det smart å reagere kjapt hvis det dukker opp symptomer. Det tar i gjennomsnitt seks til ni år å diagnostisere sykdommen, og å gå så lenge uten behandling kan forverre tilstanden. Det kan være vanskelig å skille mellom «vanlige» menstruasjonssmerter og endometriosesmerter, men får du mye vondt er det uansett viktig å oppsøke lege for å få klarhet i hva plagene kommer fra.
 
Smerter kan lindres
Siden endometriose er en kronisk sykdom som ikke kan helbredes, blir det viktig å fokusere på å lindre smertene. I Norge kan man for eksempel benytte Ldn (Lav dosis Naltrexon) som virker på autoimmune sykdommer, altså sykdommer der kroppen angriper seg selv.

Et annet preparat, Visanne, som er utviklet spesielt for endometriose, nedsetter din egen produksjon av østrogen og reduserer endometriose-symptomene, men kan gi symptomer i forbindelse med overgangsalderen og også øke risikoen for nedsatt sexlyst og tørre slimhinner.

Det behandles også med kontinuerlig hormonprensjon som kan redusere smertene. For noen blir operasjon en nødvendighet.

De fleste blir nødt til å ta smertestillende medisin daglig. Det er vanlig for endometriosepasienter å utvikle vaginisme, og det påvirker i høyeste grad seksualiteten.


Rikke Pristed er autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS). Hun underviser på sexologiutdanningen ved Universitetet i Agder og har selvstendig sexologisk praksis i Århus.

 
Denne artikkelen er en del av Rikke Pristeds Cupido-tema om kvinnens samleiesmerter. Se også de øvrige delene:

Samleiesmerter
Trekvart million norske kvinner og menn rammes av kvinnens smerter ved vaginale samleier.


Vulvodyni
En gåtefull tilstand med smerter eller irritasjon og kløe – enkel å beskrive, vanskelig å forklare.

Vaginisme
Når skjeden er stengt for penis, finger, dildo, tampong og/eller gynekolog. En slags innlært forsvarsmekanisme kvinnen ikke har kontroll over.

Endometriose
Når deler av livmorens slimhinne ligger utenfor livmoren. En sykdom det i gjennomsnitt tar seks til ni år å diagnostisere.


Les også Ellen Laans artikkel om samleiesmerter:
Selv om det gjør vondt
Over 50 prosent av unge kvinner opplever smerte under samleiet. Noen slutter ikke å ha samleie selv om det gjør vont.

Les også:
Kronisk syk og kronisk kåt
Hun har en kronisk smertefull livmorsykdom. Vanlig samleie kan være et smertehelvete.


Fra Cupidos arkiv:
Kvinnens seksualitet

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Related Articles