© Hans Neleman/Corbis/NTB scanpix | © Hans Neleman/Corbis/NTB scanpix

Er kyssing egentlig naturlig?

Published:
Last updated:

Trodde du alle mennesker kysser? En ny studie viser at halvparten av 168 kulturer fra hele verden ikke driver med romantiske leppekyss.

Så hvorfor kysser vi? Vi har jo alle hørt om de 80 millioner bakteriene som overføres ved ett enkelt vått kyss.

Flere jeger- og samlerkulturer viser ingen tegn til kyssing. Noen av dem synes til og med det er heslig, som Mehinaku-stammen i Brasil. Dyrene kysser heller ikke, forteller Melissa Hogenboom i en oppdatering av kyssets historie på bbc.com.

William Jankowiak, som ledet en studie ved universitetet i Nevada, slår fast at tanken på det romantiske kysset som en universell menneskelig oppførsel er død. I stedet mener han det er en utvikling som har funnet sted i vestlige samfunn opp gjennom generasjonene, uten at han har historiske bevis som støtter opp under teorien.

Det eldste han fant var i hinduistiske sanskrit-tekster som er mer enn 3500 år gamle.

En annen forsker, Rafael Wlodarski fra universitetet i Oxford, har trålet seg gjennom historiske dokumenter på jakt etter romantiske kyss, og konkluderer med at det er en temmelig fersk oppfinnelse. Det eldste han fant var i hinduistiske sanskrit-tekster som er mer enn 3500 år gamle, men der ble kyssene beskrevet som å «inhalere hverandres sjel».

Egyptiske hieroglyfer viser derimot at folk presset kroppene sine mot hverandre, men ikke leppene. Så hva har skjedd? Er kyssing naturlig, men undertrykket i enkelte kulturer? Eller er det noe det moderne mennesket har funnet opp?

 

Related Articles