For mange er det en lettelse å slippe menstruasjonsplager og ikke lenger behøve å tenke på prevensjon når de nyter sex. (Illustrasjonsfoto) | © Rana W/Corbis/NTB scanpix

Kvinnens overgangsalder

Written by: Marina Manuela de Paoli

Published:
Last updated:

Slutten på fruktbarheten med de fysiske forandringene som skjer i kroppen, er noen til glede og andre til sorg.

Cupidos medarbeider Marina Manuela de Paoli har tatt et dypdykk i forskningen på kvinnens overgangsalder.
Rapportene hennes som ble publisert i bladet Cupido 5/2015, kan du nå lese her i Cupidos nettavis. Følg lenkene nedenfor!


33 % - Hver tredje kvinne i en norsk studie opplevde hetetokter i overgangsalderen.

50 % - Inntil halvparten av alle kvinner sliter med tørrere og mer sårbare slimhinner etter overgangsalderen.En ny start eller slutten på kvinnens seksualliv?
Klimakteriet framstår for mange kvinner som begynnelsen på et nytt liv. Hvem er den typiske klimakterielle kvinnen?

Er det bare å akseptere at toget er gått?
Åtte alternativer kvinnen bør vurdere hvis plagene i overgangsalderen blir sjenerende.


10 kvinners erfaringer med overgangsalderen
Kvinners erfaringer er sammensatte og ulike. Flere opplever at negative opplevelser blir snudd til positive.


Kjønnshormoner til besvær
Samspill mellom hormoner og andre kjemikalier kan forklare hvorfor kvinner kan være humørsyke og at deres seksualliv er mer mangfoldig og komplisert enn menns.


Ordliste og symptomer
Hva er forskjellen på menopausen og klimakteriet? Hva menes med premenopause og postmenopause? Hva er de vanligste symptomene?Forfatterens konklusjoner:

PLUSS 
Kvinner som har hatt et aktivt sexliv før de går inn i overgangsalderen, fortsetter ofte å være seksuelt aktive både under og etter overgangsalderen. De opplever mindre overgangsplager enn kvinner som ikke er seksuelt aktive. En stor fordel med moden seksualitet kan være kjennskap til egen kropp og økt bevissthet om hva en selv og partneren setter pris på. For mange er det en lettelse å slippe menstruasjonsplager og ikke lenger behøve å tenke på prevensjon når de nyter sex.
 
MINUS 
Hetetokter, skjedetørrhet og smerter ved samleie kan forekomme som følge av hormonelle endringer og være av betydning for hvor seksuelt attraktiv en føler seg. Kvinner som opplever at deres identitet er tett forbundet med syklus og fruktbarhet, kan oppleve overgangsalderen som en utfordring. Når kvinner ikke lengre kan få barn og bli mor, kan kvinneligheten og seksualiteten bli skadelidende.
 


Fra Cupidos arkiv:


Livssyklus / Kvinnen

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?

Related Articles