© Shutterstock/NTB scanpix

Tre av ti kvinner er ikke som kvinner flest

Written by: Terje Gammelsrud

Published:
Last updated:

I Cupido skriver vi ofte om kvinnens seksualitet og om mannens seksualitet. Men er det så enkelt? Finnes det virkelig én seksualitet som bare er mannens og én som bare er kvinnens?

Artikkelen er hentet fra Lederartikkel i Cupido 3/2015

Nei, kvinner er ulike, akkurat som menn er ulike, på det seksuelle området akkurat som på alle andre områder i livet.

Faktisk er tre av ti kvinner ikke som kvinner flest, mener den svenske psykologen og familieterapeuten Lennart Lindgren som i denne utgaven av Cupido deler med oss erfaringer fra ti års målrettet innsats for å forstå seg på kvinnens seksualitet.

Tre av ti menn er heller ikke som menn flest, legger han til, for han har også lært mye om mannens seksualitet. Og det ligger i kortene hans at de sju av ti kvinner og menn som kan sies å være som kvinner og menn flest også kan være svært ulike.
 

Det hender ikke så sjelden at kvinnens opplevelse av sin egen lyst samsvarer mer med den mannlige profilen, og at mannens samsvarer mer med den kvinnelige


Likevel har vi dekning for å snakke om kvinnens og mannens seksualitet, sier han. «For så lenge vi betrakter kvinner og menn som grupper, er forskjellene store i den forstand at de beskriver sine seksuelle profiler ganske likt. Men det er ikke alltid slik. Det hender ikke så sjelden at kvinnens opplevelse av sin egen lyst samsvarer mer med den mannlige profilen, og at mannens samsvarer mer med den kvinnelige.»

Det er i dette perspektivet Lennart Lindstrøm har utviklet et tipunktsprogram til hjelp for kvinner og menn som vil lære mer om sin egen lyst og sin partners lyst, om lik lyst og ulik lyst, et program som har gjort ham høyaktuell som foreleser for sexologer i Norden som nå i stigende grad etterspør kunnskap om heteroseksualitet.

For sannelig viser det seg at det ikke er så lett å komme ut som hetero heller, det skjer ikke med den samme risiko for stigmatisering som det er å komme ut som homo, men det kan bli komplisert nok – kanskje fordi vi så lenge har fått sveve i den villfarelse at heteroseksuelle er en ensartet gruppe og at det å være hetero skulle være så - enkelt.© Shutterstock/NTB scanpix

 


Lennart Lindgren er intervjuet av Cupidos Terje Gammelsrud om sine erfaringer med parets seksualitet. Les intervjuet:

Komme ut som hetero
Svarer ikke sexlivet til forventningene? Det er faktisk like viktig, og ofte like komplisert, å komme ut som hetero som homo.

 
Les også:
Vær undrende og ydmyk!
- Jeg blir mer og mer overrasket over hvor store variasjoner det er i kvinners seksuelle behov, preferanser og orgasmeopplevelser, sier Betty Dodson.


Fra Cupidos arkiv:
Kvinnens seksualitet

Hva vet kvinnen om andre kvinners seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig mannen om den?


Related Articles