42-64355373
42-64355373 | © GraphicaArtis/Corbis/All Over Press

Cupidos grunnkurs i partnervalg - Dag 7: Vanedannelse

Written by: Rikke Pristed

Published:
Last updated:

Mange tiltrekkes, kanskje ubevisst, av egenskaper de kjenner igjen, og for noen kan denne gjenkjennelsen forveksles med forelskelse.

Dette er del 7
i Cupidos grunnkurs i partnervalg.

 

Vi henger oss lett opp i gamle vaner og ser ikke nye muligheter

Forvekslingen mellom gjenkjennelse og forelskelse kan skyldes at du rent vanemessig blir lurt av underbevisstheten til å velge en partner som ligner noen du tidligere har vært forelsket i.

At kjærlighet oppstår når to personers nevroser passer sammen, er en morsom måte å si det på, og det er egentlig ikke helt feil. Dessverre er det ikke spesielt smart heller, spesielt ikke hvis man trekkes til personer som er voldelige, har et misbruk, er kontrollerende og sjalu eller har andre vanskelige personlighetstrekk.

Nok en gang er det en fordel å kjenne seg selv godt, vite noe om hva man har av bagasje og hva man skal være oppmerksomme på når kjærlighetens rus treffer.

Redaktøren Belinda Luscombe har skrevet en artikkel i Time Magazine om det nyeste innen nettdating, nemlig «behavioral matchmaking», som innebærer at et dataprogram matcher profilene våre med andre brukeres profiler.

Hun peker på at dette innebærer at dataprogrammenes forslag til match baseres på hva vi oppgir om oss selv i datingprofilene våre, og ikke hva vi faktisk foretar oss når vi surfer og finner andres profiler som interesserer oss.

Lyver vi for oss selv når vi profilerer oss på datingsider?
Dermed kan det lett oppstå en interessant feilkilde, eller mismatsch, fordi det ofte ikke er hva vi oppgir at vi gjerne vil ha (for eksempel høye, muskuløse brannmenn) som er viktigst for oss, men hva vi rent faktisk ser på og hvem vi samhandler med på datingsiden (for eksempel små, skallede revisorer).
 
Dette er spennende, for hvem vet om vi egentlig lyver for oss selv i de forskjellige skjemaene vi må svare på når vi komponerer datingprofilene våre? Vår faktiske adferd avslører oss uansett. I eksemplet her er det datingsiden Zoosk det handler om, og de anslår at om lag 80 prosent av preferansene våre viser seg i de første par handlingene vi foretar på nettsiden.
 
Kan det skyldes angst for avvisning?
Spørsmålet er så om vi vanemessig titter på de typene vi er vant til, siden vi kjenner dem fra tidligere forhold, selv om vi godt kunne ha tenkt å prøve noe helt annet. Luscombe foreslår at det kan handle om angst for avvisning, at vi likevel ikke tør å henvende oss til den høye muskuløse brannmannen, men tror at den skallede revisoren med større sannsynlighet vil sette pris på vår oppmerksomhet.
 
Så igjen handler dette kanskje ikke bare om vane, men også om en mer nøktern vurdering av vår egen sosiale status og attraksjonsnivå.
 
 
Cupido Forum
VIP-medlemmer i Cupido Club kan utveksle meninger om partnervalg i en diskusjonsgruppe i Cupido Forum.

 
 
CUPIDOS GRUNNKURS I PARTNERVALG - KURSPLAN
 
Dag 1 - Sosiobiologi
Kroppen er programmert for forplantning
 
Dag 2 - Biokjemi
Lukt og smak gir viktig info som ikke bør ignoreres

Dag 3 - Flokkmentalitet
Flokkens dom kan bety belønning eller straff

Dag 4 - Autoritetstro
Vi er svake for autoriteter og sosial status
 
Dag 5 - Selvbilde
Vi tror vi er mindre attraktive enn vi egentlig er
 
Dag 6 - Underbevissthet
Tidligere erfaringer setter sine spor

Dag 7 - Vanedannelse
Vi blindes av gamle vaner og ser ikke nye muligheter

Dag 8 - Kunnskapsløshet
Usikkerhet og tabuer hemmer læring og utvikling
 
Dag 9 - Konklusjon
Prøve og feile – hvor frustrerende det enn måtte være


ANBEFALT LESNING:
Cupido anbefaler kursdeltakerne å gjøre seg kjent med Lennart Lindgrens 10 eksperttips for utvikling av bedre sex i samlivet.Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?


Rikke Pristed underviser på sexologiutdanningen ved Universitetet i Agder og har selvstendig sexologisk praksis i Århus. Grunnkurset i partnervalg er en bearbeidet versjon av hennes artikkel «Hvordan velger vi vår partner – med hjerne eller hjerte?» i bladet Cupido 5/2014.

Related Articles