© Qilai Shen/In Pictures/Corbis/All Over Press

Cupidos grunnkurs i partnervalg - Konklusjon: Prøve og feile

Written by: Rikke Pristed

Published:
Last updated:

Tenk så enkelt det ville være om det fantes en formel, en sikker metode for å møte en som matcher behovene dine. Dessverre finnes ingen slik formel.

Dette er del 9
i Cupidos grunnkurs i partnervalg.



Prøve og feile – hvor frustrerende det enn måtte være


Mange av oss har en drøm om å finne «den eneste ene», men synes det er vanskelig. Det handler selvfølgelig også om hva man søker i et forhold: pasjon og tiltrekning, intellektuell samhørighet, en praktisk samarbeidspartner, en med-foreldre, beskyttelse, status, vern mot ensomhet, et bakteppe for karrieren, en å vise frem eller noe helt annet.

Spørsmålet er om det er mulig. Northwestern University i Chicago har i en sosialpsykologisk undersøkelse sjekket den vitenskapelige holdbarheten i internasjonale datingsiders påstander om at algoritmene deres kan generere treff som oppfyller kravene til gode partnere. Ifølge BBC ble konklusjonen at det ikke finnes overbevisende holdepunkter for at nettdating basert på algoritmer faktisk fungerer.

Kanskje må vi bare innse at vi må bruke en annen vitenskapelig metode – hvor frustrerende den enn kan være – nemlig prøving og feiling.

Enklere å eksperimentere i one-night-stands
Det kan bli enklere å eksperimentere, leke litt mer og bli bedre kjent med seg selv i one-night-stands eller uforpliktende seksuelle forhold. Vi kan da være mer ukritiske og også utforske den spontane tiltrekningen, spenningen og tenningen i forhold til helt nye bekjentskaper som vi nødvendigvis ikke ønsker å bli mer kjent med, eller rett og slett ikke vil bli sett sammen med.
 
Den vi tenner helt enormt på, passer muligens ikke som langsiktig partner, men slike opplevelser kan føre til at vi oppdager et nytt tenningsmønster eller nye preferanser, eller får bekreftet at dette ikke er noe som passer for en, iallfall ikke i et mer langsiktig samlivsperspektiv.

Erfaring kan være nyttig i møte med en potensiell fast partner
Dermed kan man si at kortvarige forhold blir et slags eksperimentstadium for seksualitet og samliv, en smart måte for utforsking av hva som er bra eller ikke bra for oss selv. Erfaring og kunnskap om vår egen og andres seksualitet vil være et godt utgangspunkt for kommunikasjon og avklaring i forhold til en potensiell fast partner.
 
 
 

CUPIDOS GRUNNKURS I PARTNERVALG - KURSPLAN
 
Dag 1 - Sosiobiologi
Kroppen er programmert for forplantning
 
Dag 2 - Biokjemi
Lukt og smak gir viktig info som ikke bør ignoreres

Dag 3 - Flokkmentalitet
Flokkens dom kan bety belønning eller straff

Dag 4 - Autoritetstro
Vi er svake for autoriteter og sosial status
 
Dag 5 - Selvbilde
Vi tror vi er mindre attraktive enn vi egentlig er
 
Dag 6 - Underbevissthet
Tidligere erfaringer setter sine spor

Dag 7 - Vanedannelse
Vi blindes av gamle vaner og ser ikke nye muligheter

Dag 8 - Kunnskapsløshet
Usikkerhet og tabuer hemmer læring og utvikling
 
Dag 9 - Konklusjon
Prøve og feile – hvor frustrerende det enn måtte være
 


ANBEFALT LESNING:

Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?


Rikke Pristed underviser på sexologiutdanningen ved Universitetet i Agder og har selvstendig sexologisk praksis i Århus. Grunnkurset i partnervalg er en bearbeidet versjon av hennes artikkel «Hvordan velger vi vår partner – med hjerne eller hjerte?» i bladet Cupido 5/2014.

Related Articles