Seksualitet: Dette mener Arbeiderpartiet

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

I år er det stortingsvalg og Cupido har spurt de politiske partiene om deres holdninger til blant annet seksualundervisning, sexkjøpslov og hiv-paragrafen. Dette er svarene fra Arbeiderpartiet.

Dette svarte ARBEIDERPARTIET
 
1) OM SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN:
Vi mener det er viktig å forbedre innholdet i og kvaliteten på seksualundervisningen, og vi får tilbakemelding om at seksualundervisningen ofte blir av for teknisk art og at det ikke snakkes nok om mangfoldet av seksuell orientering, følelser og grensesetting.
Derfor støtter vi blant annet "Uke sex" som tilbyr gratis materiale til undervisning om seksualitet som kan benyttes av alle skoler. Gjennom "Uke Sex" gis det konkrete metoder og øvelser til undervisning og dialog med elever om blant annet seksualitet, kjærlighet, prevensjon og grensesetting. Dette er viktig i det forebyggende og holdningsskapende arbeidet på mange felt. Vi støtter også opp om arbeidet som Sex og Samfunn gjør. De har et lavterskeltilbud der ungdom kan komme, har opplæring for helsesøster og gir seksualundervisning. I tillegg har Utdanningsdirektoratet laget et ressurshefte om «Seksualitet i skolen» som gir skolene nyttige tips til undervisningen.
 
2) OM DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN:
Vi ønsker oss et samfunn hvor alle kan være fri til å være seg selv. Men vi vet at altfor mange blir utsatt for mobbing, hatkriminalitet og diskriminering. Derfor er det viktig at skolen bidrar med økt kunnskap om seksuell identitet, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, både fordi kunnskap bekjemper fordommer og fordi det gir unge trygghet til å være seg selv. Regjeringen har derfor støttet LLHs prosjekt "Rosa kompetanse skole», og i årets budsjettinnstilling peker Arbeiderpartiet på viktigheten av den type prosjekter.
 
3) OM ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING:
Arbeiderpartiet har ingen fast politikk på når seksualundervisningen bør starte. Det er lærerne og de som jobber med barna som kjenner dem best og som kan tilpasse undervisningen etter barnas alder. Lærerne skal forholde seg til kompetansemålene for grunnskolen, der seksualundervisning inngår.
 
4) OM UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER:
Arbeiderpartiet har ingen fast politikk på når man bør ta opp ulike temaer innen seksualundervisningen. Det er lærerne og de som jobber med barna som kjenner dem best og som kan tilpasse undervisningen etter barnas alder.
 
5) OM SEXKJØPSLOVEN:
Vi er tilhenger av sexkjøpsloven som kriminaliserer den som kjøper sex. Loven er et viktig virkemiddel for å kunne avsløre og straffeforfølge bakmenn som organiserer menneskehandel og trafficking. Men den gir også et klart signal om at vi som samfunn tar avstand fra at menneskers kropp er til salgs. Målet er å bidra til at færre kjøper sex og bygge gode holdninger.
Samtidig anerkjenner vi at prostitusjon og menneskehandel er komplekse utfordringer som ikke løses av en lov alene. Derfor har den rødgrønne regjeringen satset på et bredt sett av sosiale tiltak for å gi kvinnene mulighet til utdanning og arbeid.
Sexkjøploven skal evalueres innen 2014.
 
6) OM HIV-PARAGRAFEN:
Vi har ikke fattet noe konkret om § 155 i straffeloven. Syse-utvalget har kommet med en grundig utredning som nå er til behandling i helsedepartementet. Arbeiderpartiet mener denne utredningen behøver en grundig behandling.
 
7) OM SEKSUEL LAVALDER:
Arbeiderpartiet har ingen planer om å endre lavalderen. Samfunnet er alltid i utvikling og vi vil så klart være med å diskutere dette hvis det kommer sterke argumenter for at aldersgrensen bør flyttes.
 
8) OM HVA SIER PARTIPROGRAMMET:
Følgende punkter er hentet fra vårt gjeldende partiprogram:
 
Frihet krever toleranse for ulikheter og mangfold. Det betyr at vi må bidra til økt aksept for at folk kan være ulike. Det er grunnleggende positivt at mennesker velger, tenker og framstår forskjellig. Derfor vil vi særskilt sikre minoriteters rettigheter.
 
Alle mennesker er enestående. Alle har krav på å få de samme muligheter til å utvikle seg, utnytte sine evner og leve sine liv, uavhengig av kjønn, sosial bakgrunn, funksjonsevne, religion, seksuell orientering, etnisk tilhørighet eller alder. Å gi alle like muligheter er en nødvendig forutsetning for frihet for alle. Vi vil oppmuntre til mangfold, og bekjempe all diskriminering i arbeidslivet.
 
Lesbiske og homofile skal sikres reelt de samme rettigheter og muligheter som heterofile. Arbeiderpartiet vil arbeide for å utjevne forskjeller i levekår og livskvalitet mellom lesbiske/homofile og majoritetsbefolkningen. Vi vil forebygge mobbing og hatkriminalitet rettet mot homofile. Arbeiderpartiet vil støtte homofile og lesbiske i å leve åpent, og aktivt motarbeide diskriminering. Arbeiderpartiet vil intensivere forskningen på homofiles levekår og arbeide mot hatkriminalitet.
 
Arbeiderpartiet er opptatt av å styrke skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom – et kveldsåpent, gratis lavterskeltilbud som ungdom selv kan oppsøke. Skolehelsetjenesten må bli et tilgjengelig tilbud for alle elever fra barneskoletrinnet opp til videregående skole. Nasjonale standarder må settes i forhold til utbredelse og innhold. Skolene må ha tilgang på psykisk helsepersonell.
 
9) OM SEKSUALPOLITISK TALSPERSON:
Seksualpolitikk berører mange ulike fagfelt. Det beste vil være å kontakte presseansvarlig for å henvises videre avhengig av om det dreier seg om undervisning, jus, helse eller noe annet.

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKEL

HER ER SVARENE FRA DE FORSKJELLIGE PARTIENE:

Related Articles