Seksualitet: Dette mener Senterpartiet

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

I år er det stortingsvalg og Cupido har spurt de politiske partiene om deres holdninger til blant annet seksualundervisning, sexkjøpslov og hiv-paragrafen. Dette er svarene fra Senterpartiet.

Dette svarte SENTERPARTIET
 
1) OM SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN:
Hva elevene skal lære i ulike fag er definert i læreplanene. Her er det angitt temaer og kompetansemål som skal dekkes av undervisningen. Dette er styrende for lærernes undervisning. Vårt inntrykk er at læreplanene er dekkende når det gjelder seksualundervisningen, men om nivået på selve undervisningen er godt avhenger av kompetansen og formidlingen som skjer i det enkelte klasserom. Dette kan nok - som for andre temaer - variere fra skole til skole. Det varierer nok også sterkt i hvilken grad lærerne er forberedt på seksualundervisning fra lærerutdanningen.
Senterpartiet ser behovet for å gi lærerne tilgang på undervisningsmateriell som kan gjøre seksualundervisningen mer relevant og dekkende, samt veiledning og tips til hvordan dette kan formidles til barn og ungdom på en god måte. Derfor har Senterpartiet bidratt med bevilgning til "Uke sex" som gjør et viktig arbeid med å tilby skolene slike verktøy for å heve nivået på seksualundervisningen.
 
2) OM DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN:
Vi har ingen målinger på hvor god skolen er til å gripe fatt i disse utfordringene, men vårt inntrykk er at skolen generelt er bevisst på å utfordre elevenes oppfatning av ulike stereotyper og at dette har fått økt oppmerksomhet de senere åra. Det er viktig at disse temaene blir tatt opp tverrfaglig og har oppmerksomhet i alle deler av undervisningen. Vi vet også at seksuell legning ofte blir brukt som skjellsord blant barn og ungdom. Derfor bør skolen være oppmerksom på dette i arbeidet mot mobbing og inkludere disse temaene i sine program for bedre læringsmiljø og antimobbeprogram. Kjennskap gir kunnskap og vil kunne bidra til å avmystifisere og redusere sjansene for stigmatisering.
 
3) OM ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING:
"Undervisning" starter man med i skolen, altså når ungene er 5-6 år.  Vi synes det er helt naturlig med alderstilpasset "seksualundervisning" for elever i 1. klasse. Mange av elevene får småsøsken i denne tida, og det er en god anledning til for eksempel å snakke om hvordan barn blir til. Det er også en god anledning til å bidra til å normalisere oppfatningen ulike typer familieformer. Det er mange som starter sin skolegang uten at de lever i en "mor-far-og-barn-familie". 
 
4) OM UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER:
Kunnskap om seksualitet som omfatter homofili/bifili bør være en del av den seksualundervisningen som gis tidlig i utdanningsløpet. Viktig å gi rett kunnskap tidlig, nettopp for å forhindre at elevene får stereotype forestillinger, men snarere normalisere ulike seksuelle orienteringer. Det er viktig å understreke at dette ikke kun er snakk om skolens ansvar. Foreldrene er de som først og fremst har ansvar for å prate med barna sine om disse temaene. Når et barn er klar for å prate om slike tema vil også variere, så her bør foreldrene gjøre en vurdering.
 
5) OM SEXKJØPSLOVEN:
Senterpartiet var med på å støtte innføringen av den såkalte sexkjøpsloven. Vi ønsker en satsning mot handel med kvinner (trafficking), og mener lovforbud for kjøp er et virkemiddel for dette uten å gå etter kvinnene. 
 
6) OM HIV-PARAGRAFEN:
Ikke besvart
 
7) OM SEKSUEL LAVALDER:
Senterpartiet støtter dagens seksuelle lavalder, og ser ingen spesiell grunn for å endre denne.
 
8) OM HVA SIER PARTIPROGRAMMET:
Ikke besvart.
 
9) OM SEKSUALPOLITISK TALSPERSON:
Spørsmål vedrørende seksualundervisning i skolen: Anne Tingelstad Wøien Spørsmål vedrørende helse: Kjersti Toppe

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKEL
HER ER SVARENE FRA DE FORSKJELLIGE PARTIENE:

Related Articles