Seksualitet: Dette mener Sosialistisk Venstreparti

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

I år er det stortingsvalg og Cupido har spurt de politiske partiene om deres holdninger til blant annet seksualundervisning, sexkjøpslov og hiv-paragrafen. Dette er svarene fra Sosialistisk Venstreparti.

Dette svarte SOSIALISTISK VENSTREPARTI
 
1) OM SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN:
Tilbakemeldinger fra elever og lærerer tyder på at seksualundervisningen ikke er god nok. Mange lærere melder om at de føler seg usikre på undervisningen fordi de har for lav kompetanse og fordi temaene oppleves litt for private. Elever opplever at undervisningen er fokusert for ensidig på temaer som biologi, forplantning, seksuelt overførbare sykdommer, hetro-normativ undervisning og abort og i for liten grad på viktige temaer som gleden ved seksualitet, mangfold innen seksuell orientering, relasjoner, følelser, nytelse og grensesetting. 
 
Mye er imidlertid gjort de siste årene, som skal bedre undervisningen. Seksualitet er et tema i læreplanen i flere fag både på barnetrinnet, ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Utdanningsdirektoratet har utviklet et ressurshefte ”Seksualitet i skolen”, som gir nyttig kunnskap om teamet og tips til hvordan en kan jobbe med dette i undervisningen på ulike klassetrinn. Regjeringen gir økonomisk støtte til en rekke aktører som støtter opp om skolens arbeid gjennom kampanjer, informasjonsmateriell og andre informasjonstiltak. Den nye handlingsplanen mot voldtekt inneholder mange ulike tiltak som skal bidra til forebygging av seksuell trakassering og voldtekt, og antimobbearbeidet i skolen skal også bidra til økt inkludering og respekt for hverandre. 
 
2) OM DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN:
Skolen er nok ikke flink nok til å utfordre, og det må vi gjøre noe med. Arbeidet vi tidligere har nevnt har alle dette som formål - å øke kompetansen og bevisstheten rundt disse spørsmålene, både blant lærere og elever. LLH bidrar godt gjennom sin lærebokjury, som vurderer ulike læremidler blant annet for hvordan de bidrar til inkludering og forståelse for ulike samlivsformer og seksuell orientering. Dette er til hjelp for skoler når de skal kjøpe læremidler og oppmerksomheten dette får kan forhåpentligvis stimulere forlagene til å ha høy bevissthet rundt disse spørsmålene når de lager og videreutvikler læremidler. 
 
3) OM ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING:
Kropp og seksualitet er et tema helt i fra barnehagen av, og gjennom hele skolegangen. Det er bra. Temaet må tilpasses elevenes alder, og det er lærerne og den enkelte skole som er tettes på elevgruppen og som er best egnet til å avgjøre hvordan denne tilpasningen skal skje. Teamet bør være gjenstand for godt samarbeid med foreldrene, helsesøster, resurspersoner og organisasjoner som har viktig kompetanse å bistå med, slik også alle andre temaer i skolen skal behandles. Når det gjelder forebygging av vold og seksuell trakassering, kan også samarbeidet med politiet være viktig.
 
4) OM UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER:
Lærerne har frihet til å starte undervisning om ulike former for seksuell orientering relativt tidlig. Det er lærerne som kjenner elevgruppa best, og som dermed er best egnet til å bestemme akkurat hvordan seksualundervisningen skal legges opp. Men læreplanmålene slår klart fast at elevene i hvert fall i løpet av 7. klasse skal lære om variasjoner i seksuell orientering, og jo eldre elevene blir, jo mer konkrete blir læreplanmålene på dette punktet. 
 
5) OM SEXKJØPSLOVEN:
SV er for kriminalisering av sexkjøp. Vi tar avstand fra at menneskers kropp skal kunne kjøpes, og mener ansvaret må legges på dem som kjøper. Loven kom blant annet for å hindre slavehandel, der kriminelle bakmenn gjennom menneskehandel og trafficking får jenter til Norge og tvinger dem til å selge sex. Sexkjøp er ikke en privatsak, men driveren bak omfanget av menneskehandel som så alt for mange utsettes for. Ifølge FN blir mellom 1 og 4 millioner kvinner og barn hvert år ofre for menneskehandel (trafficking), mange for å ende opp som prostituerte i vestlige land. Formålet med loven er å få ned etterspørselen etter prostitusjon, og dermed omfanget av handelen. 
 
Kriminalisering er et nødvendig virkemiddel, men ingen løsning aleine. Prostituerte er en uensarta gruppe og må følges opp med et bredt spekter av tiltak slik at kvinner gis muligheten til å komme seg ut av prostitusjon, herunder gode muligheter til arbeidstrening, utdanning og arbeid. 
 
6) OM HIV-PARAGRAFEN:
SV mener at § 155 i straffeloven må fjernes eller endres slik at den ikke omfatter hiv/aids. Svært mange av de som i dag blir smittet av hiv blir smittet av mennesker som ikke vet at de selv er smittet. En lovparagraf som ene og alene rammer de som faktisk viser ansvar gjennom å la seg teste, passer dårlig overens med samfunnets behov for å forebygge smitten av hiv/aids.
 
Arbeidet for å redusere spredning av hiv/aids er et ansvar vi alle deler. Lovteksten slik den står i dag er i strid med FNs anbefalinger. Enhver seksuell handling fra en hiv-positiv kan rammes av loven. Det skal selvsagt ikke være lovlig med viten og vilje utsette andre for smittefare og livsfare, men slike forhold dekkes i dag av straffelovens bestemmelse om legemsbeskadigelse.
 
7) OM SEKSUEL LAVALDER:
Den seksuelle lavalder er ikke hogget i stein, og det er naturlig at alderen gjenspeiler forhold i samfunnet. Dagens lavalder gjør det på en tilfredsstillende måte. Samtidig må vi være åpne for å ta debatten når den kommer. Det er stor forskjell på når ungdom er modne for å utforske sin seksualitet. 
 
8) OM HVA SIER PARTIPROGRAMMET:
Alle barn og unge må sikres et godt utgangspunkt for å få leve ut sin seksualitet. Seksuell orientering skal ikke være til hinder for muligheten til å ta utdanning, og det må satses sterkere på konkrete tiltak for å bekjempe mobbing og diskriminering på grunnlag av kjønn og seksuell orientering. SV mener at gode, forskningsbaserte nasjonale program for læringsmiljø skal implementeres i alle skolene. Lærerutdanningen må gi studentene bedre kunnskap om seksualitet, kjønn og kjønnsroller. 
 
Alle typer prevensjon, samt angrepiller, bør gjøres lett tilgjengelig, blant annet gjennom gratis utdeling til ungdom. Skolen og skolehelsetjenestens rolle i forhold til å forebygge uønsket graviditet og fremme sikker seksuell atferd må styrkes.
 
Det er også viktig å senke tersklene for å få hjelp i helsevesenet. Kompetansen på seksuell orientering og kjønnsuttrykk må styrkes blant helsepersonellet, slik at homofile og lesbiske lettere kan være åpne i sitt møte med helsevesenet. Denne kompetansen må også styrkes i de øvrige profesjonsutdanningene innen velferdsstaten. Helse- og omsorgsinstitusjoner (som pleie- og sykehjem) må ikke være heteronormative, men møte alle beboere med samme respekt og omsorg, og transpersoner må sikres mulighet for behandling.
 
9) OM SEKSUALPOLITISK TALSPERSON:
Kontakt pressekontakt.

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKEL

HER ER SVARENE FRA DE FORSKJELLIGE PARTIENE:

Related Articles