Seksualitet: Dette mener Kristelig folkeparti

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

I år er det stortingsvalg og Cupido har spurt de politiske partiene om deres holdninger til blant annet seksualundervisning, sexkjøpslov og hiv-paragrafen. Dette er svarene fra Kristelig Folkeparti:

Dette svarte KRISTELIG FOLKEPARTI
 
1) OM SEKSUALUNDERVISNING I SKOLEN:
Seksualundervisningen i skolen er generelt sett veldig rettet inn mot prevensjonsveiledning. KrF mener at seksualundervisningen bør styrkes slik at ungdom blir satt i bedre stand til å sette grenser og ta gjennomtenkte valg. Undervisningen bør fortrinnsvis gis av skolehelsetjenesten. 
 
2) OM DEN HETERONORMATIVE TANKEGANGEN:
Skolen bør bidra til at de unge utvikler seg til å bli tolerante mennesker som tar ansvar for egne valg og respekterer andre mennesker. Det er viktig at barn og unge utvikler seg til å bli trygge individer som lærer seg til å sette grenser. Da er også viktig å belyse alternative samlivsformer og seksualitet. Ellers skal skolehelsetjenesten og helsestasjonen være tilbud som de unge kjenner til og kan benytte seg av etter behov. Der skal det være naturlig å ta opp spørsmål som angår egen seksualitet og alternative samlivsformer. KrF vil at alle elever skal få fast innkalling til skolehelsetjenesten en gang i året. I tillegg må helsestasjonstilbudet for ungdom styrkes. 
 
3) OM ALDERSTILPASSET SEKSUALUNDERVISNING:
Skolen bør være en trygg arena der barn og unge bør få lære om de menneskelige aspektene ved kjærlighet og samliv allerede i grunnskolen. Puberteten er en tid der man blir oppmerksom på egen seksualitet. I ungdomsskolealderen er det naturlig å starte den mer ordinære seksualundervisningen. Dette er en tid mange er usikre. Skolen og helsetjenesten må her være våkne og tilgjengelige når det gjelder mobbing og seksuelle overgrep. 
 
4) OM UNDERVISNING OG ANDRE SEKSUELLE PREFERANSER:
På ungdomsskolen bør man orientere om homofil og bifil seksualitet. Toleranse og respekt er her viktige stikkord. Når det gjelder bondage/ sm/ fetisjer, er dette temaer som har vært mye oppe i media i det siste. KrF mener at det ikke er skolens oppgave å drive med undervisning om denne formen for sex. Satsingsområdet bør heller være at man lærer de unge om kjærlighet, godhet, respekt, grensesetting, toleranse, riktig prevensjonsbruk og kjønnssykdommer. Når det gjelder transseksualitet, er det viktig å formidle god og saklig kunnskap med vekt på respekt for dem som kjenner en annen kjønnsidentitet enn deres formelle kjønn. Tidspunktet for slik undervisning er trolig også ungdomsskolen. Her bør man lytte til forskere og fagpersonell med tanke på når barn og unge bør få undervisning om dette.
 
5) OM SEXKJØPSLOVEN:
For KrF står menneskeverdet i sentrum. I prostitusjon undergraver man menneskets egenverdi ved at individet blir gjort til en vare. Salg av mennesker er menneskehandel, og ifølge FN er menneskehandel nå den nest største illegale økonomien i verden. Den har da passert narkotikaindustrien. Det antas at det finnes mer enn 27 millioner mennesker som lever i slaveri i verden i dag, ifølge UNESCO. Et forbud mot sexkjøp er ikke nok i seg selv til å bekjempe menneskehandel, men det er et steg i riktig retning. 
 
6) OM HIV-PARAGRAFEN:
Da Stortinget behandlet den nye straffeloven av 2005 ble den såkalte hiv-paragrafen gjennomgått. KrF støttet da mindretallets forslag som gikk ut på at Stortinget ba Regjeringen om å foreta en bred, helsefaglig vurdering av hvilke tiltak som effektivt virker forebyggende mot HIV-smitte, med spesielt fokus på hvorvidt oppdatert kunnskap tilsier at straffeloven 2005 §§ 237–238 rent faktisk virker forebyggende og at eventuelle forslag til lovendringer skulle fremlegges for Stortinget innen rimelig tid. Det har imidlertid ikke blitt gjort ennå.  
 
7) OM SEKSUEL LAVALDER:
Den seksuelle lavalder er ment å beskytte barn og unge mot overgrep og seksuelle erfaringer som kom i for ung alder. KrF vil derfor ikke senke den seksuelle lavalderen fra nåværende 16- års grense.
 
8) OM HVA SIER PARTIPROGRAMMET:
KrF arbeider for å styrke prevensjonsveiledningen generelt og til unge spesielt og sikre tilgang på prevensjon gjennom å utvide ordninger med gratis prevensjon opp til 24 år. Vi arbeider for å redusere aborttallene og bedre rettssikkerheten til det ufødte liv. 
 
9) OM SEKSUALPOLITISK TALSPERSON:
KrFs helsepolitikere kan kontaktes når det gjelder spørsmål om dette temaet.

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKEL

HER ER SVARENE FRA DE FORSKJELLIGE PARTIENE:


Related Articles