MRO 11809-w
MRO 11809-w | © Michael Rosen

Lyst skaper nye hjerneceller - også for hundreåringer

Published:
Last updated:

Hjernen stimuleres av alt som skaper lyst og glede. Slik bidrar også sex til danning av nye hjerneceller - faktisk også for hundreåringer.

Et aktivt seksualliv forlenger livet. Det mener i hvert fall de danske professorene Povl Riis, leder for rådgivningsgruppen Ældre Forum, og Henning Kirk, tidligere leder for Gerontologisk Institutt i København.

– Vi vet at enhver form for stimulering preget av glede eller ny innsikt, holder liv i hjernene våre, slik at det dannes nye hjerneceller og nye forbindelser mellom cellene. Dette gjelder selv om man er hundre år gammel, sier Riis, ifølge NTB.

Sex er også en viktig faktor for å holde seg frisk, både psykisk og fysisk.

– Jeg tror at sex først og fremst er godt for den psykiske helsen, og når vi har det godt mentalt, får vi også økt lyst til å være aktive på andre måter, og for eksempel drive med mosjon eller hjernegymnastikk, som også styrker kroppens helse, sier Henning Kirk.

En god forelskelse forlenger livet, mener de danske ekspertene.

– Vi ser en gledelig tendens til at eldre mennesker ikke vil finne seg i at de skal sette grenser for sitt kjærlighetsliv, bare fordi de er blitt eldre. Kjærligheten kjenner ingen aldersgrenser, og eldre mennesker blir forelsket på samme måte som yngre. Det er ingen tvil om at en forelskelse virker både stimulerende og nyskapende, sier Riis.
 

Les også:
Skyld ikke på alderen
- Det er ikke den som svekker lysten

Yngre og eldre som har lite sex opplever også mindre fysisk nærhet. Sjeldnere sex blir ikke kompensert med andre former for intimitet.

Orgasmen trimmer hjernen
bedre enn sudoku

Mange trimmer hodet med for eksempel kryssord eller sudoku, men isteden burde man heller ta seg en aldri så liten hyrdestund.

Nakenbilder stimulerer hjernen
Finske forskere har oppdaget at nakenbilder gjør hjernen i stand til å jobbe mer effektivt! Bilder av biler hadde ikke samme gunstige virkning.

Helsefordeler ved god sex.
Forskning som dokumenterer eller indikererer positive sammenhenger mellom seksualitet og helse!


Sex gjør oss yngre
Fordi sex frigjør hormonet endorfin i hjernen, bidar høyt seksuelt aktivitetsnivå til at vi kan se yngre ut enn hva alderen skulle tilsi.


Fra Cupidos arkiv: Seniorsex
Et aktivt sexliv i yngre år er god investering for sikring av intimitet og nytelsesfullt liv som pensjonist.

Related Articles