326743304
326743304 | © VB_photography / Shutterstock / NTB scanpix

Sjekk din erotiske kapital!

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

Her finner du de syv personlige egenskapene som er viktig for erotisk kapital. Sjekk hvor verdifull du er!

I sosiologien har man operert med tre former for kapital – økonomisk, kulturell og sosial. Her kan du sjekke om du besitter de syv personlige egenskapene som er viktig for den fjerde form for kapital – den erotiske.

Den franske sosiologen og antropologen Pierre Bourdieu var spesielt opptatt av samfunnsmessig makt, og særlig hvordan maktforhold virket i det skjulte. Han har beskriver tre hovedformer for kapital:
 

1  Økonomisk kapital: Penger, eiendom og andre fysiske verdier.

2  Kulturell kapital: Informasjon som er av sosial verdi, for eksempel kunnskap innen kunst, litteratur og musikk, samt plassering i det kulturelle landskap.

3  Sosial kapital: Nettverk, venner med makt og innflytelse, din sosiale anseelse.


Èn type kapital kan veksles inn i en annen, og styres av tilbud og etterspørsel: Har du mye penger, kan du skaffe deg kulturell eller sosial kapital, er du en dyktig kunstner eller vet mye, kan det byttes i penger, eller det å være i de rette sosiale nettverk gjør at din kulturelle kapital øker.
 

4  Erotisk kapital er en ny, fjerde type, kapital: Det betyr at det å være seksuell, livlig, sjarmerende og vakker kan kapitaliseres og veksles inn i andre typer kapital. Om det er lite av noe i forhold til hvor mange som er interessert i det, så stiger verdien.
Den tyrkisk/engelske sosiologen Catherine Hakim opererer med syv ulike egenskaper, som til sammen gir deg din erotiske kapital:

1. Skjønnhet
Dagens idealkropp i den vestlige verden er tynn, brun, veltrent og høy, mens det for 150 år siden var vakkert å være fet og hvit. Et symmetrisk ansikt regnes som vakkert i de fleste kulturer. Stor skjønnhet er det alltid underskudd på, og derfor er det verdifullt.
 
2. Seksuelt attraktiv
Kan være noe ganske annet enn klassisk skjønnhet. I våre dager kan det dreie seg om store pupper eller sexy klesstil med skyhøye hæler. Men kanskje like ofte bare at du oser en udefinerbar aura av lyst og seksuell selvsikkerhet.
 
3. Sjarme
Sosiale evner, hvordan du fører deg, at du kan få mennesker rundt deg til å like ditt selskap, ha lyst til å bli kjent med deg, og kanskje begjære deg. En god flørter kan nå langt.
 
4. Livlighet
En blanding av å være i god form, ha høy energi og sans for humor. Midtpunktet for festen! En treging som sitter og sturer i hjørnet har lite erotisk kapital.
 
5. Sosial presentasjon
Hvor god du er til å kle deg, velge frisyre, sminke deg. Parfyme, smykker og vesker signaliserer sosial status og god råd. Folk som er flinke til å kle seg etter anledningen og presenterer seg selv med stil, er mer attraktive er dem som tar det første og beste i skapet.
 
6. Seksualitet
Seksuell kompetanse, energi, fantasi og lekenhet som gjør deg til en tilfredsstillende partner. Kan dreie seg om å ha høy sexdrift, men det alene gjør deg ikke til en god elsker.
 
7. Fruktbarhet
Å føde mange barn er nok ikke en viktig del av den erotiske kapitalen i vår kultur. Men for eksempel på noen vestindiske øyer er dette så viktig for kvinners erotiske kapital at unge jenter for å være attraktive helst bør ha født et barn før de blir gift. Hakim tenker at det å kunne føde barn er noe kvinner har monopol på. Men det har vært enkelte artikler i vestlige medier om at menn som har barn fra før er mer attraktive enn ungkarer på 35.

 
Les også:
Erotisk kapital -
kontroversiell ressurs

Vår erotiske kapital er viktigere for oss enn vi tror. Vi burde ikke bruke så mye energi på å benekte at den finnes.

Cupidos grunnkurs i partnervalg
Artikkelserie i 9 deler som belyser viktige forhold som kan forvirre oss når vi mest av alt burde holde hodet kaldt.


Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?Related Articles