Nytt nummer ute nå!
Mensen for menn? - Det har lenge vært kjent at kjønnshormoner kan være utslagsgivende for kvinners migrene. Gjelder det også mannen?  | © Vadim Zakharishchev Shutterstock NTB scanpix

​Mannsen – hodepine for forskerne

Publisert: 21.12.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 21.12.2018 kl. 00:01

Forfatter: Sveinung Stoveland
Kan det være at finnes en slags mensen for menn, eller «mannsen»? 
Terapeuten Jed Diamond kaller det IMS, Irritabel Mann-Syndrom.

Det har lenge vært kjent at kjønnshormoner, og særlig østrogen, kan være utslagsgivende når det gjelder migrene hos kvinner.

Det er særlig i tiden rundt mensen slik hodepine melder seg. Nå har forskeren Ron van Oosterhout ved Leiden universitet i Rotterdam funnet ut at dette også gjelder menn. I forsøk med pasienter med migrene fant de ut ved blodprøver at menn som hadde migrene også hadde høyere nivå av østrogen, enn andre menn.

Det var særlig forholdet mellom testosteron og østrogen som var viktig. Mennene med migrene hadde mer østrogen i miksen enn de andre mennene. Overvekt og alder forklarte ikke hormonnivåene. Mange av mennene hadde også periodisk migrene, i likhet med kvinner.

Det som får forskere til å rive seg i håret, er at de ennå ikke har funnet noen kur for kvinnenes migrene. Hormonbehandling har ikke gitt resultater. Funnene er med andre ord spennende, men en skikkelig hodepine for forskerne.

Feedback eller spørsmål? Har du tanker rundt denne teksten som du vil dele med oss? Send redaksjonen beskjed på DENNE LINKEN.