Nytt nummer ute nå!
Selfie-følelser - Undersøkelse viser at selvobjektiviserende  selfie-kvinner har mer sympati for voldtektsofre. | © Ponomarencko Shutterstock NTB scanpix

Selfie-kultur under lupen

Publisert: 16.12.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 16.12.2018 kl. 00:01

Forfatter: Sveinung Stoveland
Selfie-kulturen fører til kronisk selvobjektivisering.
Sosiale medier som Instagram og Facebook, og datingapper som Tinder, legger opp til at bildene av oss skal vurderes og kommenteres av andre.

Det går med andre ord mye på utseende og i hvilken grad man er attraktiv i andres øyne. Dette kan føre til en stor grad av selvobjektivisering, at vi blir sett på som gode eller dårlige objekter for andres nytelse, og kan begynne å se oss selv som objekter.

Tidligere undersøkelser har vist en sammenheng mellom dårlig selvtillit og sosiale medier blant unge kvinner. Noen blir kronisk selvobjektiviserende.

Denne gangen handlet undersøkelsen om sammenhengen mellom voldtektsofre og objektivisering.

Forskere lurte på om kvinner som så seg selv som objekter hadde mindre grad av sympati for andre kvinner som ble utsatt for overgrep som voldtekt. Ville de skylde på kvinnen selv?

Resultatene viste det motsatte, at kvinner som var selvobjektiviserende hadde mer sympati for voldtektsofre. Forskerne fra Edinburgh og Louisiana tror det kan ha med følelsen av tapt kontroll over egen kropp å gjøre.

Feedback eller spørsmål? Har du tanker rundt denne teksten som du vil dele med oss? Send redaksjonen beskjed på DENNE LINKEN.