Nytt nummer ute nå!
Ble en oppvekker - Lege Haakon Aars forteller at opplevelsene under Woodstock i 1968 ble en personlig oppvekker for ham selv. | © Terje Bringedal, VG

- Woodstock ble en øyeåpner

Publisert: 10.12.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 10.12.2018 kl. 01:12

Forfatter: Tore Aasheim
Haakon Aars var tilstede under Woodstock. Opplevelsen ble skjellsettende for valg senere i livet.
Den unge medisinerstudenten Haakon Aars fra Oslos beste vestkant studerte ved et konservativt college i Dublin da han fikk reise som utvekslingsstudent til USA. Her fikk han og hans medstudenter forespørsel om å være med i helseteamet som skulle jobbe under en musikkfestival, den senere så kjente og beryktede Woodstock-festivalen. Verden ble aldri helt den samme for unge Aars.
 

- Jobbet døgnet rundt


«Vi jobbet døgnet rundt med folk som var slitne, dehydrerte og ruset på alle mulige medikamenter. Noen fikk blant annet for seg at det skulle være bra å blande narkotika med grillsaus og injiserte det rett i blodet. Det var ikke måte på faenskap folk prøvde på. Det var virkelig snakk om å ta den helt ut, og alt skulle prøves; dop, sex og det frie liv uten grenser og rammer satt av etablissementet,» forteller Haakon Aars.

«Hele hippiebevegelsen var jo et opprør mot makta og det etablerte. Folk var sinte og søkte frihet. Livet skulle nytes uten hemninger. Fri sex, nakenhet, dop og politiske strømninger ble sauset i hop til en bevegelse som først og fremst gjorde opprør mot de gamle maktstrukturene,» mener Aars.
 

Gjorde noe med tankesettet


Haakon Aars, i dag en velrennomert lege og sexolog, godt gift med sin Even, er tilbake på Oslos bedre vestkant. Selv om Woodstock gjorde at han fikk øynene opp for at verden var mer enn legestudier i trygge og konservative, heteronormative omgivelser, så ser han ironien i at han i dag kanskje må kunne betegnes som en del av etablissementet.

«Rammen er kanskje borgerlig, men det politiske ståstedet er likevel godt på venstresiden,» insisterer Aars, som kanskje ikke kom hjem som hippie, men som likevel har vært med på å krysse grenser. Han og mannen Even var det første samkjønnede ekteparet som reiste ut for en internasjonal hjelpeorganisasjon da Røde Kors sendte dem til Midtøsten, et oppdrag som har satt spor for resten av livet.

Aars forteller at selv om han sto til opp etter halsen i betennelser, overdoser og infeksjoner, og ikke var med på Woodstock-festivalen som deltaker, så gjorde både opplevelsen, festivalen og bevegelsen noe med den unge og naive nordmannens tankesett.

«Det gjorde at jeg så verden med andre øyne, at jeg skjønte at livet ikke nødvendigvis måtte leves slik alle andre forventet. For min del skjedde det ikke noe omveltende der og da, men det var starten på en videre utvikling,» forklarer legen, som først i voksen alder erkjente at han følte seg mest tiltrukket av menn. Som ung var det skuespilleryrket som lokket mest, han var en del av det mer bohemske Club7-miljøet og han prøvd seg som skuespiller i utlandet. Til slutt var det den hippokratiske ed som skulle ta over størstedelen av Aars livsvirke, der sexologien har fått en stor og romslig plass.
 

Vi ønsker å dele livet med noen


Vi møter legen til en prat på en hyggelig bakerikafé på Skøyen i Oslo, og uten at det synes altfor godt så er formen en smule «rufsete» denne formiddagen. Kvelden før har Aars og noen venner slått ut håret på konsert med King Crimson, en britisk progrockgruppe fra 60-tallet. Det er tydeligvis fortsatt plass til litt progressivt opprør i den veletablerte legens liv.

«Jeg tror dette med parforhold er noe som ligger i alle mennesker. Vi ønsker å dele livet med noen, være nær noen og ikke dø alene. Jeg tror nok at tryggheten og nærheten er det som alltid vil føre oss sammen som par; uansett hvor avhengige og frie vi ønsker å være.

Kjærligheten vil alltid være en grunnleggende ramme for oss mennesker, og dette behovet tror jeg blir større og sterkere med alderen. Det er overhodet ikke noe galt i å kjenne på friheten og uavhengigheten som ung, og heldigvis har vi muligheten til å leve det livet vi selv vil, men jeg er overbevist om at de aller, aller fleste har et ønske om å søke sammen med noen som får en helt spesiell rolle i livet til hver enkelt av oss,» konkluderer Aars.
 

Woodstock

Woodstock Music & Art Fair (ofte bare kalt Woodstock eller Woodstock-festivalen) var en rockefestival som ble avholdt i USA i august 1969. Den skulle opprinnelig avholdes i Woodstock, New York, men ble flyttet til en melkegård i byen Bethel i delstaten New York. Navnet Woodstock ble imidlertid beholdt. Det var ventet et publikum på 200 000 personer, men det kom 500 000 mennesker som samlet seg under mottoet «Three Days of Peace, Music and Love» 
Festivalen var typisk for motkulturen sent på 1960- og 1970-tallet og hippie-tiden. 34 musikere og grupper opptrådte i løpet av en helg, ofte avbrutt av torden og kraftige regnbyger. Festivalen er anerkjent som et av de mest historiske øyeblikkene innen popmusikk, og oppført av magasinet Rolling Stone på listen «50 Moments That Changed the History of Rock and Roll».

De enorme folkemassene skapte kaos, og trafikken gikk i stå. Ferdselen på utfartsveiene nordover fra New York City sto nesten stille i to dager. Regn og tordenvær bidro til vanskene. Siden arrangørene ikke sto rustet for den store tilstrømningen var det mangel på ressurser, slik som flyttbare toaletter og førstehjelpstelt. Festivalen forløp fredelig med bare to registrerte dødsfall: Ett fra en antatt heroinoverdose, et annet da en person i en sovepose ved et uhell ble overkjørt av en traktor på en nærliggende eng. I tillegg til de store logistikkproblemene, ble det også registrert to fødsler.

Woodstock-festivalen hadde noen av datidens største rockstjerner på programmet, blant andre Richie Havens, Country Joe & the Fish, John Sebastian, The Incredible String Band, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie, Joan Baez (den gang svanger i sjette mnd), The Grease Band, Santana, Canned Heat, Mountain, Janis Joplin, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Sly & the Family Stone, Sonny & Cher, The Who, Jefferson Airplane, Mountain, Joe Cocker, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat & Tears, Johnny Winter (med broren Edgar Winter på to låter), Crosby, Stills, Nash & Young, Paul Butterfield Blues Band, Sha-Na-Na, Jimi Hendrix & «Gypsy Sun and Rainbows».
(Kilde: Wikipedia Norge)