Nytt nummer ute nå!
Sov godt - Sover du godt har du god sex og har du god sex sover du også godt. | © Felix Wirth, Corbis, NTB scanpix

Derfor sover du godt etter sex

Publisert: 25.07.2019 kl. 13:57 | Oppdatert: 25.07.2019 kl. 13:57

Forfatter: Redaksjonen
Sex og søvn hører naturlig sammen, for hvem har ikke lyst til å drive vekk i drømmeland så fort akten er overstått?
Men det kan være en dypere forbindelse enn bare velbehag. Doktor Sue Carter ved Kinesey-instituttet ved universitetet i Indiana, sier til Huffington Post at etter-sex-hormonene tilrettelegger for søvn av tre biologiske grunner:

FOR DET FØRSTE blir du avslappet og rolig av god sex. Takk oksytocin – hormonet som slippes ut under orgasmen, og som reduserer stress og fremmer ro uten frykt. Ideelt for å sovne. «Å kunne ligge stille om natten uten at hjernen raser av gårde og tenker på alt som plager deg eller det du skal gjøre neste dag. Den roen er ideell for kvalitetshvile,» sier Carter.

Oksytocin-påvirkningen varer ikke lenge, men kroppen går over i en slags hormonpulsering som kan være svært terapeutisk.

FOR DET ANDRE: Sex-hormoner stimulerer fysisk rekonstruksjon og reparasjon, som også er søvnens primære funksjon. Oksytocin-påvirkningen varer ikke lenge, men kroppen går over i en slags hormonpulsering som kan være svært terapeutisk. «Vi vet ikke helt hvordan det virker, men det må være med som en del av historien,» sier Carter.

Hvis målet er befruktning er fysisk ro viktig.

FOR DET TREDJE: Hvis målet er befruktning er fysisk ro viktig. «Det fysiologiske målet med sex er forplantning, og det oppnås lettere hvis kvinnen holder seg i ro,» forteller Carter, og utdyper: «Hvis kvinnen ligger i ro slipper sædcellene å svømme oppover for å nå frem.»

Les også:
Sovende og aktivt sexliv
Våte drømmer er et velkjent fenomen. Men for noen blir drømmene så virkelige at de har sex mens de fortsatt sover. Ekspertene kaller fenomenet sexsomnia.

God søvn gir bedre – og mer – sex
Sammenhengen mellom søvnforstyrrelser og seksuelle problemer er i det store og hele et oversett problem.

Masturberer seg i søvn
23 prosent av masturberende kvinner sier de gjør det for å få sove.