Sex tabu i MS-behandling

Published:
Last updated:

Multippel sklerose (MS) er en av de mest hyppige sykdommene i sentralnervesystemet, og den dukker som regel opp da folk er forventet å være i sin beste seksuelle alder.

Klinikere som arbeider i systemet konsentrerer seg vanligvis om de klassiske neurologiske manglene, og overser symptomene som har negativ innvirkning på livskvaliteten, som for eksempel seksuell dysfunksjon. MS-pasienters seksuelle funksjon er svært dårlig kartlagt, heter det i en rapport som er publisert i The Journal of Sexual Medicine.

De vanligste klagene var erektil dysfunksjon (53 %), synkende seksuelt begjær (27 %) og problemer med å oppnå orgasme (23 %) eller ejakulasjon (18 %). Alvorlighetsgraden på den seksuelle dysfunksjonen hadde tydelig innvirkning på kvaliteten på sexlivet, spesielt når det kom til ereksjonsevne og tilfredshet ved samleie.

Kun 60 % av pasientene hadde diskutert bekymringen med en helsearbeider eller forsøkt sexterapi. Seksuell dysfunksjon er svært utbredt, men ofte oversett hos MS-pasienter, og har signifikant innvirkning på kvaliteten på sexlivet.

Mer oppmerksomhet rundt seksuell dysfunksjon og bruk av dertil egnede analyseverktøyer i klinisk praksis med MS-pasienter anbefales, konkluderer rapporten "Sexual Dysfunctions and Sexual Quality of Life in Men with Multiple Sclerosis" som er forfattet av Michael Lew-Starowicz og Rafal Rola.
 

Related Articles