P-pillen bekymrer

Published:
Last updated:

I Frankrike dør 14 kvinner hvert år som følge av p-pillebruk. Norske helsemyndighetene ber leger og jordmødre være ekstra forsiktige når de gir resept.

Engelske Independent.co.uk viser til en studie som avdekker at det i Frankrike dør 14 kvinner hvert år som følge av p-pillebruk.

Også her til lands har det de senere årene være økt fokus på dødelighetstallene. Fortsatt bruker fremdeles flere tusen norske kvinner de p-pillene som det er knyttet størst risiko ved. Helsemyndighetene og det Europeiske Legemiddelkontoret ber leger og jordmødre være ekstra forsiktige når de gir resept.

– Det er de samme rådene som gis i alle land og vi går ut med de samme henstillingene, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til kvinnemagasinet KK. Alle p-piller i kategorien kombinasjonspiller gir økt risiko for blodpropp, men det er spesielt pillene som kalles tredje- og fjerdegenerasjons p-piller som kan være farlige. P-pillene er populære blant mange, fordi de i motsetning til andre kombinasjonspiller i lav grad fører til bivirkninger som vektøkning, hodepine, ømme bryster og økt hårvekst.
 
For å redusere antallet kvinner som dør på grunn av p-pillebruk, har europeiske helsemyndigheter utarbeidet en sjekkliste over hva helsepersonell skal være spesielt oppmerksomme på når de skriver ut resept.

– Den norske versjonen av sjekklisten blir sendt ut til alle som skriver ut resept på p-piller, sier Madsen. Legemiddelverket anbefaler alle norske kvinner som skal begynne på p-piller å unngå tredje- og fjerdegenerasjonspiller. – Vårt råd er at kvinner som skal begynne med prevensjon, enten velger annengenerasjons p-piller, minipiller, p-stav, p-sprøyte eller hormonspiral, sier Madsen.
 
Kombinasjonspillene som gir lavest risiko for blodpropp er Loette, Microgynon og Oralcon. I tillegg gir minipillene Cerazette og Conludag, samt langtidsvirkende hormonell prevensjon ingen kjent økt risiko for blodpropp.

  Hormonprevensjon har sammenheng med depresjon hos unge kvinner, viser en stor dansk undersøkelsen blant kvinner mellom 15 og 34 år.

Hoppe-av-i-svingen-generasjonen
«Hoppe-av-i-svingen-generasjonen» er en gruppe kvinner som er drittlei humørsvingninger, depresjoner og tapt sexlyst når de går på p-piller.

Related Articles