00026993w
00026993w | © Bulls

Lukket ører og øyne for overgangsalderen

Written by: Mette Wallace

Published:
Last updated:

Da eldre venninner tidligere snakket om overgangsalder, lukket vi yngre øra og tenkte at «fy så kjedelig».

Helt på tampen av bladet Cupido inviterer vi spennende mennesker til å komme med tanker i tiden. Her er det Mette Wallace, spesialsykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning ved seksjon for barnehabilitering på sykehuset Østfold HF, samt sekretær i NFSS (Nettverk, funksjonshemmede, seksualitet og samliv) som deler sine betraktninger med oss.
 

Livet er slik at alle unge etter hvert blir unge voksne, voksne, eldre og gamle og på denne veien må de innom overgangsalderen. Det er Ikke mulig å reise den bort, betale den bort, videreutdanne den bort, realisere den bort.

Jeg har fulgt med i flere aviser de siste dagene, og det som står om sex handler slett ikke om menn eller kvinner i overgangsalderen. Kanskje ordet og begrepet rett og slett ikke er trendy nok, sexy nok eller fyller hjernen med nok kåtskap.

Da eldre venninner tidligere snakket om overgangsalder, lukket vi yngre øra og tenkte at «fy så kjedelig». Men brått så satt vi der, vi kvinner, og så våre litt småsvette og halvirriterte menn og partnere som også sèg litt utover, var småtrøtte og heller ikke oste av samme lidenskap lenger.

Googler man «overgangsalder» så kommer det opp mange treff. De fleste skriver om kvinnelig overgangsalder, og noen nevner også at dette er noe som angår mannen. Overgang til noe annet, noe bedre, noe verre?

På en nettside var alle plagene en kvinne i overgangsalderen kunne få ramset opp, og de var ikke få! De fleste hørtes ikke forlokkende ut når det gjelder seksuallysten, men redningen var at 35 erfarne leger stod klare til å hjelpe – symbolisert av en mannlig kjekkas! Noen nettsider nevner også at mannens fall i testosteron i 40-årene gjør ham slapp og at lysten på sex går ned.

Men – en sommer er her, en sommer som gir muligheter til nytelse og glede av mange slag. Tiden ligger foran deg, sola varmer eller regnet kjøler, måltidene drøyer seg, det surrer litt i hodet, musikken er både ny og retro.

Uansett alder eller partner eller ektefelle så er berøring av hud sanselig, blikk kan gi sommerfugler i magen og hjertebank, å ha dampende og levende sex eller å sitte i en armkrok – naken eller med fjellanorakken på – gjør godt. Så mediene har egentlig mye god sommersex å skrive om, bare de åpner blikket og ser alle sine potensielle lesere.

Related Articles