107620871
107620871 | © Ollyy / Shutterstock / NTB scanpix

Burlesque - fransk spøk

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

Mae West og Josephine Baker. Enorme fjærbesatte dansekostymer, kvikke replikker og seksuelt ladet humor i scenetradisjonen som kalles burlesque.

Selve ordet burlesque stammer fra italiensk og fransk, og betyr «spøk». Opprinnelig var burlesque en grovkornet komedie, men ordet kom etter hvert til å bli betegnelsen på den seksuelt utfordrende revysjangeren som oppsto i USA på 1850-tallet.
 
De karakteristiske duskene på små puppeskjell, «pasties», snurret i vei sammen med brystene.
 
Burlesque vokste fram som et mer vovet alternativ til vaudeville- og variteté-showene. Allerede før århundreskiftet hadde sjangeren klare kjennetegn: Kvinnene som opptrådde hadde minimale kostymer, og det lille de hadde på seg gjorde sitt ytterste for å framheve de kvinnelige formene. De karakteristiske duskene på små puppeskjell, «pasties», snurret i vei sammen med brystene.


 














Dialog, dans og øvrig opptreden var seksuelt provoserende. Humoren var enkel, kvikk og vittig. Showene besto av korte numre og hadde i liten grad noen rød tråd. Innimellom striptease og dans kunne det gjerne være innslag av sirkusnumre og freakshow.
 
Burlesque-showene visnet gradvis bort mot slutten av 1930-årene, men på midten av 1990-tallet ble tradisjonen tatt opp igjen på scener i New York og Los Angeles. Retningen fikk navnet neo-burlesque, og enkeltartister over hele USA la etter hvert inn burleske elementer i sine opptredener.
 
Neo-burlesque-uttrykk spenner i dag vidt, men de fleste har det til felles at de hyller elementer fra den tidligere burleske tradisjon, så som striptease, overdådige kostymer og vulgær humor, gjerne over i det bisarre. Den mest kjente artisten i dag er Dita von Teese, hun holder seg tett opptil 20-30-talls-idealene, og har gitt ut flere fotobøker.
 
For et nærmere bekjentskap med burlesque-sjangeren, søk på ordet på internett, og bli med på en fotoreise gjennom det som må ha vært bestefars våte drømmer.

 
Les også:
Gentlewoman's Club
Shabana Rehman: Nå som jeg er dobbelt så gammel, vet jeg at nakenhet, seksualitet og prostitusjon er mer komplisert enn jeg tenkte da jeg var ung.  

Dirty Dancing best til sex
Musikk er en viktig ingrediens både for kjærlighet og sexliv. Musikk kan være mer opphissende enn berøring.

Related Articles