© Fischer Fotostudio / Shutterstock / NTB

Musikk påvirker sexlivet

Written by: Stine Cathrine Hasle

Published:
Last updated:

At musikk snakker til følelseslivet vårt har forskning bekreftet. De fleste av oss har erfart at en låt kan gjøre en date, en elskov eller avkledning mer erotisk.

Selv om hjerterytmen til mennesker er ganske lik og universell, er opplevelsen av musikk avhengig av dine preferanser, humør og situasjon.

Trenger du fakta eller inspirasjon for å lage din egen erotiske spilleliste? Vi har funnet noen argumenter fra forskning.

Cupidos erotiske spilleliste
Musikk kan tolkes, skape mening og bygge broer mellom kropper. Noen låter fra vår spilleliste kan gi sensuelle vibber i stua eller hot rytme på soverommet. Vi har samlet perler fra ulike sjangere både fra klassisk, blues, pop, jazz, rock, hip hop osv. Kanskje finner du din gamle gode favorittlåt på listen? Listen vår er bare ett eksempel, det finnes selvfølgelig uendelig mange flere låter der ute som kan inspirere og vibrere seksuallivet vårt. Nyt Cupido-listen alene, i tosomhet eller i flersomhet. Lenken finnes her og nedenfor artikkelen.

Toner kan frigjøre dopamin
Musikk kan påvirke helt inn på cellenivå. Gjengitt i et intervju for forskning.no sier forsker og musikkterapeut Viggo Krüger «I dag vet vi at musikken bidrar til å frigjøre dopamin og endorfin, såkalte lykkehormoner, i hjernen. Du kan si at den åpner kroppens eget apotek.»

Hjernen reagerer ved å produsere «lykkehormonet» serotonin som gir en følelse av velvære. Musikken fører ikke bare til velvære, den kan også styrke hukommelsen og dine kognitive evner. Enda en grunn til at man skal lytte mer til musikk. Musikken når ikke bare inn til hørselen, men et bredt spekter av sanser er like mye en fysisk opplevelse som en mental og følelsesmessig opplevelse. Dette kan resultere i gåsehud eller at kroppen vil bevege seg til takten.

Musikk for seksuell helse
I et intervju med Bymagasinet sier professor Geir Olve Skeie at «Musikk kan skape fysiske endringer i hjernen og forebygge sykdommer». Videre forklarer han at musikk aktiverer samme belønningssystem som aktiveres under for eksempel samleie, og under bruk av narkotiske midler. Signalstoffet som blir sluppet ut i kroppen heter dopamin, og gir en tilfredsstillende følelse. Både musikk og seksuelle aktiviteter kan berike din helse blant annet fordi begge frigjør hormoner, øker pulsen og stimulerer blodsirkulasjonen. Fra før vet vi at det som gir oss økt blodsirkulasjon også kan gi oss sterkere ereksjon. Så kanskje er selvvalgt musikkterapi noe vi skal prøve ut mer?

Musikk øker sexlysten
Ifølge en undersøkelse utført av nevrolog Daniel J. Leviti, hvor 30 000 personer ble spurt om deres musikk og sexvaner, svarte flertallet at sexlysten øker betraktelig når de hører på musikk. Studien fant også at partnere som lytter til musikk regelmessig hjemme i gjennomsnitt bruker 3 timer og 13 minutter mer tid sammen enn de som ikke gjør det. At musikk påvirker oss psykisk har vi visst lenge fra forskning blant annet fra Cochrane. Sliter man med depresjon kan musikk lindre og dermed gi plass til sexlysten. Låter kan også påvirke stressnivået vårt ved å få blodtrykket opp eller ned. En behagelig låt kan senke nivåene av stressrelaterte hormoner som kortisol. Du kan bli mindre anspent med musikk før en date. Musikk gir med sine «medisinske toner» store muligheter. Vi kan få mer energi av musikk vi liker og den effekten kan komme godt med når romantikk skal dyrkes eller erotikk nytes. 

Gi musikken en sjanse
Ofte, men ikke alltid, virker låter med rolig tempo, gradvis akkordutvikling og noter som trekkes ut beroligende, men opplevelse av musikk er subjektivt, understreker psykologiprofessor Daniel Levitin ved McGill University i Canada til Time.com. Professoren påpeker at musikk får mest effekt når vi lytter med full oppmerksomhet til låten. Kanskje er hans appell noe vi skal prøve ut i sengen? Ligge hengivent å lytte på musikkens oppbygning og klimaks? Innta komposisjonen som et afrodisisk måltid. La oss «drukne» og tenne av tonene?

En låt kan skape tilknytning
Ifølge en studie publisert i det amerikanske legetidsskriftet Journal of Media Psychology, kan musikk faktisk påvirke interessen din for en potensiell seksuell partner. Studien fant at deltakere som lyttet til seksuelt suggestiv musikk før de bedømte mulige partnere, var mye mer tilbøyelige til å inngå i en seksuell relasjon.

Romantiske avtaler
Ifølge en fransk studie («Love is in the air»), kan det være lettere å nærme seg en potensiell ektefelle når man lytter til positiv musikk. Det ble utført et eksperiment der 18-20 år gamle single kvinnelige deltakere hørte på to ulike typer musikk mens de ventet på at eksperimentet skulle starte. Forskere delte kvinnene i to grupper. Den ene gruppen lyttet til romantisk musikk, og den andre nøytrale lyder. Fem minutter senere var de respektive deltakerne alene sammen med en ung mann når de fullførte en spørreundersøkelse.

I pausen ba den mannlige deltakeren om telefonnummeret til kvinnen. Resultatene viste at kvinnelige som lyttet til romantiske sanger, var mer mottakelige for mannlig interesse enn de som ikke gjorde det.

Musikkens skjulte budskap
Før du lanserer en låt til din utvalgte husk at tekst i musikk kan distrahere. Sjekk lyrics! Kanskje er det noen linjer der som du skal vite om før du introduserer låta? Hvis det er musikkens rytme og melodi som du vil dele med din kjære og ikke tekstens budskap bør du kanskje si det slik at det ikke oppstår misforståelser. Det har skjedd før at en elsker/elskerinne har forlatt sengen brått etter at en låt ble spilt fordi tekstens budskap i musikken ble tolket i verste mening. Også musikkens lyse eller mørke klang kan tolkes som kritikk av personer med lav selvtillit. Noen føler seg ikke mørk og mystisk nok og kan gå i forsvar i stedet for å gå inn lekent i musikkens iscenesettelse. Så gå varsomt frem når du setter på en låt. Lytt like mye til partneren din som låta. Det må understrekes at musikk er subjektiv. Akkurat som seksuelle preferanser. Det du assosierer som passende musikk oppleves kanskje ikke passende av den andre. Da er det bare å spørre, lytte eller føle seg frem. For noen er det ultimate å elske til heavy metal, mens for andre er det optimale å knulle til klassisk musikk. 

Bli erotikkens DJ
En melodi kan sette hjerne og kropp tilbake i tid bare på grunn av en enkelt melodi. Når følelser er knyttet til en musikkopplevelse kan man oppleve følelsene om igjen. Det du kjente rent fysisk i kroppen da for mange år siden kan du kjenne og gjenoppleve i nåtid fordi sanseinntrykk som musikk går rett inn i hjernens følelsessenter. Også musikk kan virke som «lim» på hukommelsen. Vi lager ofte fotobøker for å ta vare på minner. Kanskje vi oftere skal lage musikklister for viktige faser i livet for å hente dem frem igjen å lytte til dyrebare erotiske øyeblikk og gjenskape situasjonen? Da skaper du forbindelse mellom musikk og følelser og det musikkarkivet kan bidra til at seksuallivets minner ikke bare forblir minner, men gjenoppstår i kroppen. Du kan faktisk bruke musikk ved anledninger der du ønsker å bygge på følelser, deres følelser. Repeat the best!

Fungerer som terapi
Professor Even Ruud som var sentral i oppbyggingen av musikkterapien i Norge har skrevet mye om hvordan musikk utløser følelser. Når vi hører en glad og lett melodi kan den minne oss om en glad og lett følelse. Toner kan også virke emosjonelt regulerende, og ikke minst bidra til å skape identitet eller bekrefte lengsler og utforme vårt emosjonelle nærmiljø. Musikk har sprengkraft og kan utfordre rådende sosiale normer og rett og slett bidra til å åpne nye verdener. Hvem har ikke satt på en låt og følt seg mer fri? Slike låter er gull verd i sengen. Vi vet at det fremdeles er mange som ønsker at de var mer frigjorte der. Så søk i deg selv, hvilke følelser har du mer behov for påfyll av fra musikken? Er det enklere for deg å oppnå orgasme når du får masse trøst og omtanke så prøver du å elske til vemodig musikk. Er det enklere for deg å oppnå orgasme når du blir strengt beordret så er kanskje bakgrunnsmusikk med dyp bass noe å eksperimentere med.

Musikk beveger underbevisstheten
Psykologspesialist Vidar M. S. Husby sa i 2019, til Nettavisen, at det er mange grunner til at musikk kan vekke sterke følelser. Musikk aktiverer følelser i de dypere strukturer i hjernen og kan derfor utløse en kaskade av assosiasjoner - emosjonelt og kroppslig i hjernen. Musikken kan appellere til underbevisstheten og reaktivere kroppslige opplevelser. Bygge på tidligere erfaringer. Det betyr at musikk kan trigge tidligere gode og vonde seksuelle opplevelser. Bruk musikk derfor med omtanke slik du gjør med alle andre virkemidler i sengen.

Pragmatisk bruk
Det finnes mye smart bruk av musikk under intime stunder. En person fortalte at han bruke musikk som kamuflasje fordi han ble forstyrret av rumling fra stomien på magen. Den hørtes ut som prompelyder. Etter at musikken kom inn i hans seksualliv ble det enklere å slappe av og nyte, sa han. En annen som var plaget av såkalte fittefiser, det at press i skjeden lager luftlyder, brukte også musikk for å dekke over egne kroppslyder. Det ligger mange muligheter for å bruke musikk både praktisk, sexologisk og musisk til beste for nytelsen. 

Musikk er miljø
Noen fyller garderoben med sexy klær, andre hyllen med seksstjernes vin, mens enkelte har funnet gullgruve med å lage spillelister med sexy musikk. Hvilket navn gir du din spilleliste? Kanskje navn som Hot, Sensu, Amor, Perler, Naken, Tosomhet eller bare Erotisk musikk? 

Musikk er til for å deles. Du kan lage din egen liste alene eller sammen med en annen. 

 

Cupidos erotiske spilleliste Cupidos erotiske spilleliste

 

Ønsker du å lese mer forskning som undersøker musikkens påvirkning på hjernen?
Kilder:
Norske studier:
https://forskning.no/hjernen-musikk-partner/musikk-apner-kroppens-eget-apotek/1591451

https://bymag.no/2018/02/dette-gjor-musikk-med-hjernen

Amerikanske studier:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15213260709336800#.VS7O7fnF9ed

https://www.mensjournal.com/health-fitness/want-great-sex-get-better-music-w470273/music-makes-you-feel-good-as-hell-w470278/

https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1284.045

Fransk studie:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0305735609360428

Cochrane Forskningsoppsummering

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004517.pub3/full?



Related Articles