© Shutterstock / NTB scanpix

Stomi-dag 6. oktober: Er sexlivet slutt med pose på magen?

Written by: Sveinung Stoveland

Published:
Last updated:

Harald Hovland (62) var i sin beste alder da en stomi-operasjon satte en stopper for sexlivet, men det fantes håp

Utlagt tarm og seksualliv er et tabu, også i helsevesenet, skal vi tro pasientforeningen NORILCO. Det vil stomi-opererte Harald Hovland gjøre noe med, og deler derfor sin historie i Cupido.

 

Livet satt på pause

I 1990 ble Harald Hovland stomi-operert, etter flere år med blødende tarm. Han hadde såkalt ulcerøs kolitt. Han var i tredveårene, i full jobb og hadde et aktivt sex-liv med kona.

 Legen sa at alt skulle gå veldig greit før operasjonen, det var langt fra sannheten. Det begynte med tre uker på sykehus.

 

Alt gikk galt

– Etter operasjonen gikk alt galt. Når man legger ut tarmen berører det nerver som styrer tissing, og alt, sier Hovland.

Hovland brukte kateter og var igjennom stadige antibiotika-kurer og infeksjoner. Han fulgte legens råd, og prøvde å «bare presse», men det var ikke lett å få tissa.

 

Mistet ereksjon

Operasjonen hadde også berørt nerver som gjorde at Hovland ikke klarte å få ereksjon. Da er det fort gjort å tenke at sexlivet er over, at alt er knyttet til penetrering og mannens ereksjon.

– Da hjelper ikke viagra eller noen ting, men vi hadde sex alikevel, forsikrer Hovland.

 

Jakten på løsninger

Etter en tid opparbeidet han seg magemuskler. Det gikk, om enn sakte, men det var først da han ble klar over en pille som fikk prostata til å slappe av, at det ble orden på tissingen.

Ereksjonen uteble, men på et seminar med Norges Handikapforbund fikk fikk Hovland vite noe han ikke var klar over: det fantes en løsning.

 

Rett i skaftet

En sprøyte med legemiddelet Papverine, som blant annet brukes mot spasmer og ved bypass-operasjoner, hadde også en annen effekt: ereksjon.

– Du setter sprøyta rett i skaftet, men urologen satte den rett i rota, og det gjorde veldig vondt, forteller Hovland.

 

Hjem med flagget til topps

På andre forsøk satte legen spøryta riktig, og denne gangen kjente han ikke stikket i det hele tatt. Alt virket i tillegg som det skulle.

– Jeg måtte skynde meg hjem, det føltes som før, men sæden gikk rett i blæra på grunn av operasjonen, det var forskjellen, mener Hovland.

 

Forsiktig med dosen

Det nye hjelpemidellet virket faktisk så bra, at det lett kunne bli for mye av det gode:

– Jeg måtte være forsiktig med dosen, ellers så står den i et døgn, og det er ikke særlig behagelig, da blir den bleik og kald, advarer Hovland.

 

Posen litt i veien

Nå som problemet med ereksjonen var løst, var posen på magen det eneste Hovland bekymret seg litt for, når det kom til sex-livet.

Mange menn skammer seg for å ha pose på magen, men ikke Harald Hovland. Han bare at den var i veien, men kona forsikret han om at hun ikke brydde seg. Han valgte allikevel å ha på en mindre variant, koseposen, som han kaller det.

 

Sier mye om partneren

– Hvis partneren ikke takler problemet med pose, så er det ikke den rette, mener Hovland.

I årene etter operasjonen har han reist rundt til skoler og institusjoner og snakket til helsepersonell og andre om sine erfaringer med stomi, og har vært styreformann i pasient-foreningen NORILCO lokalt.

 

Kan gjøre alt

– Jeg kan både dykke og hoppe i fallskjerm, selv om jeg er stomi-operert, forteller Hovland stolt.

Han har bakgrunn som dykker, og forteller at posen sitter som den skal når han dykker, med «drakt og full pakke».

Uten Navn1

Harald Hovland (62) ble stomi-operert i 1990,

men lot seg ikke stoppe av en pose på magen.

Foto: privat

 

Aktiv fram til pensjonalder

Hovland har vært yrkesaktiv hele veien, siden han var 16 år. Han har hatt et rikt og aktivt liv, som alt fra sjømann og industriarbeider til film- og teater-mann. Han jobber i dag i en bolig for mennesker med utviklingshemminger.

Når han ser tilbake på livet, må han innrømme at det også har vært noen komiske situasjoner som stomi-pasient, som da posen gled nedover beinet inne på butikken, og han bare måtte sette fra seg varene, og gå ut med stive skritt.

 

Mistet kona

Hovlands kone, som satt i rullestol, døde for to år siden. Nå har Hovland skaffet seg bobil, og planlegger å ta pensjon snart.

– Etter at kona døde, har jeg ikke hatt den store interessen for sex, forteller Hovland, men røper at han har hatt en elskerinne fra tid til annen.

 

Stomi-dag 6. oktober

Den 6. oktober er den internasjonale stomi-dagen. Stomi betyr åpning, og omtales ofte som pose på magen eller utlagt tarm. Det er rundt 10 000 stomi-opererte i Norge. Stomi skyldes gjerne kreft, kroniske tarmbetennelser, skader eller misdannelser. Stomi-pasienter har en egen forening, kalt NORILCO, som i år har valgt å sette åpenhet rundt seksuallivet på agendaen.

 

Related Articles