Tinder i gamle dager
Tinder i gamle dager | © Anngjerd Rustand

Tinder før i tiden: «Dame med hårete legger søkes»

Written by: Sveinung Stoveland

Published:
Last updated:

Forfatter Eirik Lande (38) samler på gamle kontaktannonser fra blader. Det har resultert i bøkene «Tinder i gamle dager» og «Mer Tinder i gamle dager».

Før Tinder og internett, fantes kontaktannonsene i blader, aviser og magasiner. Der kunne folk søke etter en date, partner, eller rett og slett bare noen å ha sex med. Dette har forfatter Eirik Lande fordypet seg i.

– Det startet egentlig med at jeg kjøpte bladet Romantikk i gave til svigerinnen min, siden ballet det på seg. Dette ble til Instagram-profilen «Tinder i gamle dager», som nå har 70 000 følgere, forteller Lande.

Første bok utsolgt allerede

Lande har lest mer enn 30 000 annonser og ga tidligere i år ut boka «Tinder i gamle dager,» som allerede er utsolgt fra forlaget. Nå kommer boka «Mer Tinder i gamle dager».

Annonsene gir et unikt innsyn i et rikt mangfold av seksuelle ønsker og behov. Noen byr på morsomme formuleringer, som ikke alltid ble helt slik de var tenkt. Se bare på disse eksemplene:

Hvor lang var den, sa du?

«Jeg er en ungkar på 38 og har 15 kyr å stelle med, og ny bil og traktor som gjerne vil ha ei varmblodig kvinne å kose seg med […] Jeg er sprelsk og livat og alltid i godt humør, min penis er stor og fin, 1 meter og 78, men dessverre mager, men myk og ledig […]».

Hårete dame søkes

«Dame med hårete legger eller har evne til å svette, søkes av mann i 30-årene, sørlandet».

Glad i å pule

«Kåt gutt på 21 år ønsker å komme i kontakt med jente 16-22 år for sexopplæring. Du må være glad i å pule og ikke altfor opptatt av utseende».

 

Ingen er stor nok

«Kvinne på 26 år, mørk og alminnelig utseende, ønsker en venn med et spesielt problem, du må ha en pikk som er så stor at en kvinne blir redd den. Jeg har nemlig problemet at jeg ikke får tak i en som er stor nok, håper at det er noen som kan hjelpe meg […]».

 

Har du slappe bryster?

«Jeg er en gutt på 23 år, 180 høy, 68 kg og et vanlig utseende. Jeg tror selv at jeg er snill og grei. Jeg er veldig tent på å få elske med ei jente, som har slappe pupper. Ellers stiller jeg ingen krav. […]

 

Ubåtkaptein med periskopet til topps

«Gutt, 25 år, 180/85, jobber med og i ubåt, trenger smøring til periskopet og undervanns-kanonen. Ønsker å se torpedoen gli stille gjennom gap og hull/grotter. Jeg skyter kun med skarp ammunisjon. Som oftest treffer jeg innterier på første skudd. Lenge leve kongeriket Norge! […]»

 

Denne siste perlen sto på trykk i Cupido, i den korte perioden bladet hadde annonser på 80-tallet:

«Ung bondegutt 26/184/175, mørkblond, selvstendig næringsdrivende, moderne og fri livsførsel med sans for deg, 1700-talls-renessansen, teater, Beethoven, Elvis, amerikansk punk og klesmoter. Er Per Spook tilhenger. Min drøm er å møte yngre jenter 20-24 år som føler seg modne og selvstendige, gjerne fra Skien/Porsgrunn».

 

Skog og mark = SM?

En av gjengangerne i annonsene er klisjeen «liker turer i skog og mark». Myten sier at dette var en kode for sadomasochisme, eller SM. Stemmer dette?

– Jeg tror det kan ha vært en kode i utgangspunktet, som for eksempel den annonsen jeg leste, som bare sa «Skog og mark», det var nok en kode. Ellers er det så vanlig i disse annonsene, at jeg tror det har blitt en klisje mange bare tok med, ved siden av «tar gjerne en fest i ny og ne», liksom for å helgardere seg.

 

Sniktitt inn i folks liv

Forfatter Lande mener det er artig med kontaktannonser fordi det er en sniktitt inni folks liv. Han har lett i blant annet Aktuell Rapport, Lek og Cupido, men er for ung til å ha brukt denne formen for dating selv. Han har opprettet Tinder-profil, bare for å se hva det er.

– Jeg er helt elendig på dating egentlig, sier Lande, som selv er samboer.

Denne høsten skal forfatteren sitte i et panel på Litteraturhuset i Oslo under Sakprosa-festivalen med Sissel Gran og Peder Kjøs, og han deltar på NYT-festivalen i Bergen under temaet «Fornuft, uforpliktende sex og følelser».

 

Boka «Mer Tinder i gamle dager» (2019) gis ut på forlaget Spartacus.

 

 

 

Related Articles