© Master1305 / Shutterstock / NTB

Konstant ereksjon: Når mannens drøm blir et mareritt

Written by: Trygve Talseth

Published:
Last updated:

Priapos, fruktbarhetsguden, representerte den generelle seksuelle lyst og naturens avlingskraft, men har også gitt navn til en skummel tilstand som i medisinen kalles priapisme.

I medisinsk forstand er priapisme en forlenget ereksjon som ikke har sammenheng med seksuell stimulering eller lyst og som er helt uavhengig av utløsning og orgasme.
 
Det er vanskelig å si hvor vanlig priapisme er, men den er heldigvis nokså sjelden. Vi regner med at det skjer hos rundt 100 menn i Norge hvert år.
 

Priapos var også hagens gud og beskyttet husdyr, fruktplanter og avlinger. Han var kjent for sin enorme og konstante ereksjon og blir vanligvis avbildet med en erigert penis som er like stor som ham selv.


















Priapos - Detalj fra veggmaleri funnet ved utgravninger i Herculanum (nabobyen til Pompei) som ble dekket av vulkanaske fra Vesuv i år 79.
Frederic Soltan/Corbis/All Over Press


Hva skjer når ereksjonen går i vranglås?
For å kunne forstå hva som skjer ved priapisme, må vi vite hva som skjer med svamplegemene i penis ved en ereksjon. I penis er det tre av dem, og det ene ligger på undersiden rundt urinrøret. Penishodet er en del av dette. Ved seksuell opphisselse svulmer det opp, men det blir ikke stivt.

På oversiden av penis er det to svamplegemer som slutter der penishodet begynner. Det er disse som blir så kraftig fylt med blod ved ereksjon at penis blir stiv. Stivheten kommer av at blodet som strømmer inn i penis blir «låst» fordi blodårene som skal frakte blodet ut, blir klemt sammen.
 
Årsaken til at dette skjer, er at mange små muskelceller i veggen av blodårene slapper av, slik at blodårene som fører blodet inn utvider seg. Blodet pumpes nå mye raskere inn, og det fører til at også muskelcellene i svampvevet slapper av så det blir plass til mer blod. Dette fører igjen til at blodårene som skulle føre blodet ut blir klemt sammen.
 
For at det skal komme nytt blod inn i penis, er det normalt at hardheten varierer noe når man har ereksjon. Dette gjør at vevet inne i svamplegemene hele tiden får nytt blod med surstoff. Men
dersom ereksjonen går i vranglås, kommer blodet verken ut eller inn.
 
Er det håp om å få den opp igjen?
Etter kort tid i vranglås vil cellene mangle surstoff og muskelcellene klarer ikke lenger å trekke seg sammen. Ereksjonen fortsetter å være hard. Når vevet mangler surstoff, får man smerter. Dette er det vi kaller priapisme. Dersom det ikke går over, blir vevet inne i svamplegemene ødelagt og cellene blir erstattet av arrvev. Penis blir med tiden kortere og har ingen mulighet til å fylles med blod slik at man kan få ereksjon.
 
















Når den langvarige, konstante ereksjonen har vart i mer enn 24 timer, er det stor fare for at evnen til ereksjon blir varig ødelagt. Blir vevet ødelagt, blir det ikke bare umulig senere å få ereksjon, men det kan til og med bli umulig å operere inn såkalt penisprotese.
 
Hvorfor får noen priapisme?
Vi vet vanligvis ikke hvorfor noen får priapisme. Det kan ha sammenheng med at man bruker medisiner for dårlig ereksjon. Men det er heldigvis veldig sjelden at de vanlige ereksjonstablettene gir dette problemet. Noen setter sprøyte i svamplegemet for å få ereksjon, og de har større sjanse for å få priapisme.

Ellers vet vi også at bruk av rusmidler kan være årsaken. Bruk av både kokain og marihuana kan gi priapisme. Noen blodsykdommer eller bruk av medisiner for blodsykdommer kan også gi priapisme. Når dette skjer hos barn, er det nesten alltid blodsykdommer som er årsaken.
 

Det er dessverre ikke alle leger som vet hvor viktig det er at behandlingen starter raskt. Det er ingen grunn til å vente for å se om det går over, når det først har kommet så langt.


Dersom man får priapisme, er viktig at det behandles så tidlig som mulig. Det er dessverre ikke alle leger som vet hvor viktig det er at behandlingen starter raskt etter at det har vært en konstant stiv og smertefull ereksjon som har vart i mer enn seks timer. Når det først har kommet så langt, er det ingen grunn til å vente for å se om det går over.
 
Behandlingen starter med at man setter sprøyte i svampvevet. Hensikten med dette er å forsøke å få muskelcellene til å trekke seg sammen. Hjelper ikke det, må man skylle ut blodet som har samlet seg. Som en siste løsning må man ved en operasjon lage en forbindelse slik at det blir avløp for det høye trykket i svamplegemet.
 
Dersom priapismen har vart så lenge at man regner med at ereksjonen er ødelagt for bestandig, kan man sette inn penisprotese i løpet av den første måneden før svamplegemene blir helt omdannet til arrvev. Det er sjelden det blir gjort, men det kan være en god løsning.
 
Det finnes også en ”Priapisme Light”
Det finnes en annen tilstand som også kalles priapisme. Den oppstår når en skadet blodåre i svampvevet gjør at det hele tiden kommer mye mer blod inn i penis enn normalt. Den vanligste årsaken til dette er at man har falt ned på en stang eller en kant og fått ødelagt en blodåre inne i svamplegemet.
 
Penis svulmer opp, men den blir ikke så hard at den ikke kan klemmes sammen. Den er stor og kjennes nærmest som en svamp. Dette gir ikke smerter på samme måte som den andre priapismen, og det haster ikke på samme måte med behandling. Behandlingen går ut på at man tetter den blodåren som pumper blod ukontrollert inn i svamplegemene.


Trygve Talseth er spesialist i generell kirurgi og urologi. Han er overlege ved urologisk avdeling ved Rikshospitalet i Oslo og har blant annet lang erfaring i behandling av menn med ereksjonsproblemer og andre sykdommer i penis.
 


Les også:
Penisprotese
En penisprotese kan operere inn i penis dersom det ikke er andre måter å få ereksjon på.

Fra Cupidos arkiv:
Mannens seksualitet

Hva vet mannen om andre menns seksualitet - og om sin egen? Og hva vet egentlig kvinnen om den?

Related Articles