Dette er 36 ord og uttrykk for 10 kvinners opplevelser. Ordskyen er fra bladet Cupido 6/2014.

Møtt med skepsis, latterliggjøring og mistro

Written by: Ingrid Karlsson

Published:
Last updated:

Den svenske jordmoren Ingrid Karlsson har intervjuet ti kvinner som alle har hatt en eller annen lyst- eller nytelsesfylt opplevelse i løpet av fødselen. Her kan du lese hva de hadde å fortelle.

Under arbeidet med sin mastergrad i sexologi gjennomførte Ingrid Karlsson studien «Lyst til å føde». Bare én eneste av  kvinnene hun intervjuet hadde før fødselen hørt om at en fødsel kunne romme også en lystfull dimensjonen.

Noen av kvinnene hadde prøvd å fortelle om sine opplevelser til andre, men hadde raskt holdt munn da de ble møtt med skepsis, latterliggjøring og mistro.
 
Andre hadde ganske enkelt holdt opplevelsene for seg selv. Et par av kvinnene hadde enten fortalt det til partneren sin eller spurt om partneren hadde sett og forstått det som skjedde uten at de hadde snakket noe mer om det.

Avslapping og pust
En av kvinnene snakker om hvor viktig avslapping og pust var for henne i starten av forløsningen:

Vi hadde arbeidet lenge med å forberede oss, og vi syntes det var spennende. Vi hadde øvd på pusting og avslapping, og det føltes på en måte godt at forløsningen var så langvarig. Da fikk jeg virkelig tid til å prøve det, og så slapp jeg keisersnitt. Men så syntes de at jeg hadde det ganske vondt, så da ble det bad. Jeg takker ikke nei til å bade i badekar. Det er det beste jeg vet, og jeg sovnet mellom riene. Det var ikke så mye lyst i den delen, men jeg syntes likevel at jeg nøt selve forløsningen, siden det føltes som om jeg gjorde noe godt og behersket.
 
© Frank and Helena/cultura/Corbis/All Over Press


Lystfylte og seksuelle opplevelser
De lystfylte og/eller seksuelle opplevelsene under fødselen varierer fra opplevelser i tiden rett etter at veene startet, til opplevelser under pressingen. Ingen av kvinnene hadde opplevd hele forløsningen som lystfylt og/eller seksuell i betydningen at både kropp og følelser var på samme nivå. Men de fleste kvinnene så på fødselen som en svært positiv og styrkende opplevelse. Kvinnene ga beskrivelser av seksuelle/lystfylte opplevelser ved ulike tidspunkter i løpet av fødselen.
 
Jeg husker at jeg ble overrasket, og jeg vet at jeg tenkte «neimen, er det mulig at jeg føler dette?». Da føltes det lystfylt. Det startet der oppe og krøp nedover. Så startet de skikkelige riene, som ble tatt over av følelsen av å være full i magen og at den svulmet, men jeg husker ingen smerte. Hvordan kan sånne følelser oppstå under en forløsning? I etterkant har jeg tenkt at jeg faktisk kjente at det ble godt. Jeg hadde korte forløsninger. Veldig korte, tatt i betraktning at jeg ble satt i gang. Jeg følte det lystfylt. Jeg kunne hvile i det. Hvorfor sier alle at det er så slitsomt, når det er så fylt av lyst? Jeg kunne ligge og lengte etter en rie fordi det var så godt.
 
Kraftfulle opplevelser av hva kroppen kan og klarer
Kraftfulle opplevelser av hva kroppen kan og klarer er vanlig i forbindelse med fødsel, spesielt det sterke presset under sluttfasen, som denne kvinnen forteller om:
 
Det var spesielt mot slutten av forløsningen jeg opplevde denne utrolige følelsen av kraft, å skulle ta i helt nede fra tærne og trykke, presse på. Og så kom denne følelsen av velbehag. Den var definitivt sensuell. Ja, det er vanskelig å si hva som er sensuelt og hva som er seksuelt, men jeg syntes i hvert fall det var enormt tilfredsstillende. Kanskje også sterkt seksuelt tilfredsstillende? Særlig rett før, da det virkelig skulle presses. Jeg husker det som utrolig heftig og behagelig, uansett hva det var. Samtidig som det selvfølgelig gjorde vondt. Jeg vet ikke om det gjorde vondt akkurat da, men den overveldende følelsen akkurat da var en sterk følelse av tilfredsstillelse. Ja, jeg vil faktisk si nytelse. Etterpå ble det jo litt sånn «Åhhhh», men det var likevel en helt annen tilfredsstillelse å ta ham til meg og la ham få ligge der. Jeg fikk jo den revansjen jeg var ute etter fra den første forløsningen.

Både deilig og slitsomt
Andre fortellinger handlet om hvordan det kunne være både deilig og slitsomt samtidig, eller om hverandre. Som hos denne kvinnen, som beskriver at riene i åpningsfasen var fulle av nytelse så lenge hun ikke beveget seg.

Det var jeg, eller i hvert fall kroppen, som arbeidet, og jeg følte meg bare så deilig varm. Riene kom temmelig sjelden hos meg, så jeg sovnet mellom dem. Døste av. Jeg aner ikke hvor lang tid det tok. Men etterpå sa jordmoren at jeg hadde badet i to timer. Riene var herlige og tunge, og det kilte på en måte. Eller kanskje ikke akkurat kilte, men det var som om kroppen min var full av noe spennende som jeg ikke visste hva var, eller hva som skulle komme. Men det gjorde ikke vondt. Ikke noe særlig, i hvert fall. Men hvis jeg beveget meg, eller en gang da jeg sto opp for å gå ut på badet og tisse, DA var det kjempevondt.

Smerte og nytelse lå svært tett på hverandre
En kvinne gir på svært tydelig vis uttrykk for at følelsen av smerte og nytelse lå svært tett på hverandre da hun kjente presset fra barnets hode. Hun satte disse ordene på opplevelsen:
 
Den følelsen da hodet gled frem og presset mot klitoris, bare innenfra, og leppene ble strukket ut. Det var smertefullt, men samtidig deilig og godt.

Et varmt håndkle
Mange kvinner får hjelp av et varmt håndkle mot mellomkjøttet som smertelindring og avslapping i fødselens sluttfase, når presset fra barnets hode er stort. Det hadde flere av de intervjuede kvinnene prøvd, og de husket tydelig at det hadde vært til stor hjelp.
 
Rett før jeg skulle presse ham ut kom den ene jordmoren med et håndkle som hun hadde vridd opp i varmt vann, og la det mellom bena mine. Da kjente jeg bare at ahhh, herregud, og lurte på hvorfor jeg ikke hadde fått det før. Det var så utrolig spent, så innmari spent da det begynte å åpne seg.
 
Smertelindrende stimulering av g-punktsområdet
Fortellingen nedenfor er fra en kvinne som fikk epiduralbedøvelse. Den setter i både billedlig og bokstavelig betydning fingeren på at stimulering av g-punktsområdet kan være til stor hjelp under en fødsel. En jordmor undersøkte med fingrene barnets posisjon og hvor langt ned i bekkenet det var kommet. Uten at hun selv visste om det, ga dette en smertelindrende og nytelsesfylt følelse for fødekvinnen. Situasjonen er lang fra rolig og intim, noe som vanligvis er en forutsetning for å kunne nyte. Likevel skjer det noe kraftfullt i hennes kropp. Stimulering av g-punktsområdet beskrives i 2007 av to forskere (Levin og Harel) som effektive metoder for å gi orgasmiske og smertelindrende opplevelser i forbindelse med fødsel.
 
Jeg hadde en seksuell opplevelse under forløsningen av det første barnet mitt. Det skjedde i forbindelse med at jordmoren skulle kjenne etter hvor åpen jeg var, og da kom hun borti et punkt som ga nytelse. Jeg husker at jeg hadde ekstremt vondt, men at smerten forsvant og jeg fikk en lystfylt følelse … Nei, ikke lyst, men en behagelig følelse. Den første tanken var at dette har jeg ikke lov til å føle, og den andre tanken var «vær så snill, ikke ta bort fingeren din». Hun tok seg god tid, for hun snakket samtidig. Men så var det slutt, hun slapp og konstaterte at jeg nesten var helt åpen, og så var det over.
 
Bryststimulering og onani
Flere av intervjupersonene har reflektert som dette når vi under enkelte av intervjuene har kommet inn på bryststimulering for å forsterke riene, eller å onanere under fødselen for å lindre smertene. En kvinne sa dette om brystsimulering:
 
Jeg tror ikke jeg hadde reagert så positivt på det, faktisk. Man fikk jo denne boken, og der var alle bildene, den med kvinnen som lå helt naken, og så plutselig sier man at nå er tiden inne for å kneppe opp og ta av seg Bhen. Jeg syntes det var så ubehagelig at jeg måtte være så blottet. Jeg vet jeg snakket mye med mannen min om dette, og jeg ville virkelig ikke ligge der uten BH. Aldri! Ja, det sa jeg faktisk før det hele, for jeg syntes det var så krenkende for meg med all denne nakenheten foran så mange mennesker.
 
Noe man kan lengte etter når det er tøft mellom takene
Når barnet har kommet beskriver de fleste kvinnene utrolig sterke følelser, noen ganger med kroppslige uttrykk:
 
Man bærer med seg de sterke minnene i kroppen. Jeg har flere sånne fra tiden rett etter forløsninger, først og fremst nytelsesfulle for både kropp og sjel. Nå er det gjort. Der ligger barnet. Det lukter blod og baby, og det er vann og blod her, det er blitt jobbet så jeg skjelver i bena, og NÅ skal jeg ut og tisse. Jeg vet at det ligger en liten fin baby der inne, og det at det lukter blod er så heftig. Og så er det mulig å tisse, og så kjenner man at shhhhhh, og så er det kjempedeilig. Det er morsomt, for det er lystfylt og heftig, og virkelig noe av det beste man kan oppleve. Det er helt utrolig. Og man er ett med den lille skapningen og det er en kjempeglede. Det er et sånt øyeblikk jeg kan lengte til under forløsningen. Noe man kan lengte etter når det er tøft mellom takene.
 


Figur fra Ingrid Karlssons masteroppgave.


Møtt med skepsis, latterliggjøring og mistro
Hvem snakket kvinnene med om sine seksuelle eller nytelsesfulle opplevelser? Noen hadde prøvd å fortelle om dem, men hadde raskt holdt munn når de ble møtt med skepsis, latterliggjøring og mistro. Andre holdt ganske enkelt opplevelsene for seg selv. Et par av kvinnene hadde enten fortalt det til partneren sin eller spurt om partneren hadde sett og forstått det som skjedde uten at de hadde snakket noe mer om det.

Forløsningen var jo tvers igjennom slitsom, men det var en god opplevelse. Denne fasen mot slutten, som jeg til og med opplevde som nytelsesfull, fortalte jeg om til noen andre i etterkant. Men reaksjonene jeg fikk var så utrolig sterke. Jeg fortalte ikke om det på sykehuset, men jeg fortalte det til noen venninner etterpå. Folk bare ristet på hodet og sa at jeg var sprø. Det skal jo bare være vondt å føde barn. Etter å ha sagt det noen ganger og prøvd å fortelle om det, ja, så valgte jeg å tie om det.

Skam, tabu og incestuøse følelser
Flere av kvinnene hadde vært redd for å bli misforstått. Flere fortalte om skam og tabu.
 
Jeg husker jo hvordan det føltes i meg, for man fikk jo følelsen av at opplevelsen på en eller annen måte var feil. Jeg trodde selv at ingen andre hadde det sånn, og jeg fikk raskt følelsen av at jeg burde skamme meg over å ha hatt denne opplevelsen. I dag skammer jeg meg ikke, men jeg føler at det ikke er noe jeg ønsker å dele med hvem som helst. Kanskje fordi jeg har vært redd for å bli misforstått eller sett på som pussig. Det er noe merkelig med det, som om jeg skulle bli mistenkt for å ha incestuøse følelser.
 
Hvis jeg hadde visst om dette på forhånd…
En annen kvinne setter ord på hvorfor det er viktig med kunnskap og informasjon:
 
Hadde jeg visst om dette på forhånd hadde jeg ikke reagert som jeg gjorde, med skam og skyld og æsj, så ekkelt. Da hadde jeg visst at det er greit å ha disse følelsene, og at man er kjempefølsom i dette området. Jeg støtter hundre prosent at seksualiteten har en plass på fødestua. Jeg tror mine blandede følelser bunner i det sjokket det var for meg. «Hva? I denne situasjonen? Herregud, sånn får du ikke lov til å føle! Hvordan kan du føle det på den måten?» Det blir skremmende og merkelig når det er helt nytt. Når du har hørt om det på forhånd er det ikke like skremmende, og da kanskje man tør å si det også. Hadde jeg visst om dette med seksualitet på forhånd, tenk for en frihet det hadde vært.
 
Den store kjærligheten
Flertallet av kvinnene snakket om den store kjærligheten de opplevde under fødselen. Kjærlighet til barnet og kraften i selve fødselen, noe som forandret livet deres. Alle kvinnene hadde et positivt bilde av fødselen [og det er ordene de brukte for å beskrive opplevelsene sine, som er samlet i plakaten med de 36 ordene og uttrykkene].
 
Kvinnene forteller at barnefødsel og seksualitet henger sammen. Dette gir muligheter for andre kvinner som skal føde sine barn til å fundere over disse perspektivene. Kunnskap om fødselens forskjellige ulike kan også føres videre til alle andre, inkludert barna.
 
Håpet er at denne studien skal være et bidrag til å erkjenne og synliggjøre koblingen mellom seksualitet og fødsel, og gi kvinner som vil eller føler det, mot til uttrykke sin seksualitet når de føder barn.
 
 
Sitatene fra intervjuene er noe forkortet og redigert.
 
Ingrid Karlsson har vært jordmor siden 70-tallet. Hun har master i sexologi og arbeider nå med sexologisk rådgivning, blant annet for RFSUs nettbaserte svartjeneste.

 

Dette er en redigert versjon av andre del av Ingrid Karlssons masteroppgave der hun kommenterer og gjengir utdrag fra intervjuene med de ti kvinnene. Les også første del av Ingrid Karlssons masteroppgave:

Med lyst skal du føde
Kvinner fra hele verden kan fortelle om lystfylte fødsler med sensuelle og seksuelle innslag. Likevel oppfattes slike opplevelser som tabu.


Les også hva Gud sa til kvinnen etter Syndefallet da Eva hadde smakt på den forbudte frukten:
 
Med smerte skal du føde
Etter syndefallet sa Gud til kvinnen: «Tungt vil jeg gjøre ditt strev når du er med barn, med smerte skal du føde. Du skal begjære din mann, og han skal herske over deg.»


Related Articles