Det ble etterhvert mange engasjerte timer hjemme på kjøkkenet til Anne B. Ragde der alle de innsendte diktene ble evaluert og diskutert. | © Tore Aasheim

Anne B. Ragde: Folk må lære å hoppe av i svingen

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Juryleder i Dagbladet og Cupidos erotiske diktkonkurranse, Anne B. Ragde, anbefaler diktere å stoppe i tide. I dette intervjuet gir hun flere gode råd til poetene.

Juryleder Anne B. Ragde legger ikke fingrene imellom når hun vurderer bidragene i Dagbladet og Cupidos erotiske diktkonkurranse. Likevel behandler hun diktene med den aller største respekt. – Jeg hadde aldri turt å gi meg i kast med dikt, avslører den populære forfatteren.
 
– For en skriveglede!

Anne B. Ragde ser opp fra bunken med erotiske dikt som er blitt sendt inn til Dagbladet og Cupidos erotiske diktkonkurranse i 2013.

– Skal si det norske folk har boltret seg i erotikkens mangfold. Dette er helt fantastisk. Og mange av diktene er skikkelig gode. Det som kanskje utpeker seg spesielt er hvordan folk blander erotikk og humor. Her er det leken frodighet i massevis.
 
Viktig å skape rom for leseren
Ragde har likevel et par velmenende råd på veien til dem som ikke nådde helt til topps denne gangen.
 
Leserne er ikke idioter. De vet hva som skjer. De fleste voksne har hatt sex og de vet utmerket godt hva som er på gang og at det som regel, eller i alle fall ganske ofte, ender i orgasme og sprut.
 
Man trenger ikke fortelle alt i minste detalj. Da skaper du ikke noe rom for leseren. Han eller hun skal også være med, føle noe, tenke noe, fantasere om noe. Og dersom diktet blir alt for rett «in your face» på leseren, så stenger du han eller hun bare ute og ødelegger hele leseopplevelsen.
 
En ting er å være overtydelig, noe annet er når det også alltid spruter, kommer og går i slutten av teksten. Hvorfor det? Det er jo ikke bare dét sex handler om, eller hva? Nei, folk må lære seg «å hoppe av i svingen» – la det erotiske og sensuelle henge litt mer i lufta, mellom linjene.
 
Anne B. Ragde blar seg videre nedover i bunken med dikt.
 
Det er tydelig hun har tatt jobben seriøst, hvert eneste dikt har fått en kommentar, et smiletegn eller et utropstegn. Og når sant skal sies så har også noen fått minustegn.
 
Unngå tvangsrim
– Det er ikke bra å være for fiffig når man skriver et dikt. Det litterære blir borte i det intrikate. Ofte kan leseren sitte igjen med følelsen av at teksten er for teknisk og ribbet for følelser. Det samme gjelder når man bare beskriver en hendelse. Meningen er ofte å skape et bilde, et øyeblikk eller formidle en betraktning, men det er lett at det bare blir en beskrivelse, og bare det. Ja, og tvangsrim er heller aldri en vinner; hjerte – smerte, liksom. Anne rister på hodet og leser opp et par eksempler.
 
– Du skjønner hva jeg mener, ikke sant? Og alle disse klisjeene! Herregud! Elskovsbrønn? Blafrende oljelampe? Barokkens flomlys? Elskovsverd? Hva gir du meg? Her er det virkelig noen som har tatt av. Ektheten og erotikken blir borte i et altfor svulstig språk. Ragde må ta seg en ekstra slurk av kaffen.
 
– Det finnes riktignok diktere som skriver på denne måten, og som får det til å høres flott ut. Karin Boye skriver om at det gjør vondt når knoppene brister, men hun var også den første som skrev det. Skal man bruke slike vendinger må man i det minste finne på noe nytt!

Du kan få sagt veldig mye ved å si veldig lite
Selv om Anne B. Ragde ikke er redd for å kalle en spade for en spade, eller en kuk for en kuk, så elsker hun antydningens kunst.
 
– Igjen, folk er ikke dumme. Du kan få sagt veldig mye ved å si veldig lite. Samtidig kan du skape masse deilige fantastiske fantasier ved å beskrive ting i detalj, men det må ikke være som en bruksanvisning. Skal du beskrive noe konkret så bør det være noe som kjennes eller høres ut som noe helt nytt.

Runkabilitet? Ja, det funker!
Vi sitter i Ragdes leilighet i Trondheim, bordet flyter over av ark med dikt, 500 dikt er ingen snau mengde erotikk å pløye gjennom.
 
– Runkabilitet. Anne smaker på ordet. Cupido bruker ordet som en av kriteriene i sin årlige erotikkonkurranse, Erotikk 2013,  der hvem som helst kan sende inn sine erotiske noveller.
 
– Jeg har aldri hørt ordet før, men det funker. Jo, et godt erotisk dikt må gjerne ha runkabilitet. Det er lov å bli kåt av å lese dikt. Et godt erotisk dikt kan sette i gang tanker og følelser som gjør at du både fantaserer, dagdrømmer og runker til det. Da har jo dikteren oppnådd noe med teksten.
 
– Egentlig burde jeg sitte på hytta og niskrive på den nye boken min, men dette er mye morsommere, ler Anne, og tar fatt på en ny bunke med erotiske dikt som skal juryeres.
 
– Nei, nå må vi kåre en vinner her. Dette er jo skikkelig vanskelig. Det er flere av diktene som ville kommet høyt opp om de bare hadde stoppet i tide. Se hvor flott dette diktet er. Det bygger opp spenningen, det er mye følelser mellom linjene – det er nesten som et samleie – og så splætt er det liksom over – nei, dette blir en minus fra min side, konkluderer Anne.
 
500 dikt blir til 250, som så blir til 50, og som til slutt skal bli til fem topplasseringer.

Juryen ble enig til slutt, til og med enstemmig – men selv om det bare kunne bli fem som vant denne gangen, så vil du kunne lese flere av diktene i kommende utgaver av Cupido, og kanskje bli inspirert til å skrive noen selv.
 
 
Les resten av Cupidos Tore Aasheims intervju med Anne B. Ragde:
Vil aldri tørre å skrive dikt
Anne B. Ragde har juryert Dagbladet og Cupidos erotiske diktkonkurranse. Men hun kommer aldri til å tørre å skrive dikt selv.

Dikt 2013: Vinnerdiktene
Frank droppa innom en kveld
– ei flaske Jim Beam og siste skiva til Nirvana
Vi diskuterte nedrustning og Jehovas vitne ...
 

Fra Cupidos arkiv: Kunst og kultur
Seksualitet, erotikk, romantikk, kjærlighet og sjalusi har til alle tider vært viktige ingredienser i kunst og kultur.

Related Articles