Kåte dikt
Kåte dikt | © Forlaget Oktober

Hardt arbeid bak kåte dikt

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Christian Refsum visste han stakk fram hodet, ja til og med la det på blokka, da han bestemte seg for å gi ut diktsamlingen «Kåte dikt».

Cupido kan med glede konstatere at førsteamanuensisen fra Universitetet i Oslo, Christian Refsum, har beholdt hodet – faktisk begge to!
 
«Jeg vil at erotiske dikt skal kunne leses av hvem som helst. Ikke at det skal være noe snuskete som gjemmes bort.» Den etablerte forfatteren, familiemannen og tobarnsfaren fra Asker, nå bosatt på Kampen i Oslo, møter oss i fullt dagslys på en koselig kafé i sitt eget nabolag.
 
«Jeg har alltid likt å gå litt over grensen med alt jeg har skrevet,» forklarer Christian Refsum. «Jeg liker å presse grenser.» Og grenser er både blitt presset og flyttet med hans frodige og ærlige lek med temaer som utroskap, kjønnssykdommer, homosex og fetisjer, ord som kuk, pikk og fitte, uttrykk som «satans jævla hæstkuk» og ordet onanister bare fordi det rimet på statsminister!
 
«For meg er det ikke så viktig om diktene mine kalles erotikk eller porno. Jeg er mest opptatt av å være ærlig og kunne si ting rett ut, selv om det blir pinlig. Jeg må hele tiden ta stilling til det jeg skriver. Av og til angrer jeg på at jeg har gått for langt. Men så lenge jeg vet at det kommer fra meg, og at det er ærlig, så står jeg for det også.»
 
Erotikken har alltid vært en levende del av litteraturen
Det er ikke lenge siden Christian skrev sitt første erotiske dikt. Han følte at han måtte bli voksen først. Måtte føle at tiden var riktig. Hans litterære erotiske forbilder er William Shakespeare og John Donne. «De gamle engelskmennene kunne sin erotikk,» fortelle Refsum. Og førkristelige Catullus skrev eksplisitt om seksualitetens gleder. Erotikken har alltid vært en levende del av litteraturen.
 
«Det er mye hode, hjerte og ståpikk i diktene mine,» smiler Christian, og forklarer at han har jobbet like seriøst med denne diktsamlingen som noe annet han har gitt ut. «Det har slett ikke vært noen lett prosess, men det har samtidig vært veldig gøy og lystbetont.»
 
Refsum skriver først og fremst om menneskelige relasjoner, om parforhold og den dynamikken sexen fører med seg inn mellom to mennesker. Han forteller at spesielt kvinner kjenner seg igjen i diktene hans. Han innrømmer at det er vanskelig å være forfatter og ikke la deler av seg selv bli med i diktningen.
 
Og så lar jeg fantasien få leke litt på egenhånd
«Men det er ikke snakk om at alt er selvopplevd eller at det er et slags 1:1 forhold mellom meg selv og erotikken jeg skriver. Noe har jeg opplevd selv, andre ting har jeg hørt andre oppleve, og så lar jeg fantasien få leke litt på egenhånd.»
 
Han er enig i at erotikken kan gi mange forfattere ekstra stort spillerom for lek og fantasi. «Jeg synes det er viktig at både erotikken og diktene har elementer av lek og glede. Uten det blir begge deler heller kjedelig,» mener Christian Refsum som gjerne skriver mer erotikk. Vi gleder oss allerede.
 
 
 
Sexual healing
 
Først da hun ble førti
forsto hun hvor deilig
det er å være dirty

Når hun kom
ble rommet disig
hun oste av sex
på grensen til sleazy

Med glimt i øyet
og yppige former
skapte hun ståpikk
av slumrende ormer

Hun fant seg en fyr
kveld etter kveld
eller så koste hun
med seg selv

Hun holdt seg i knallform
helt til sin død
takket være
et skrøpelig kjød

Fra diktsamlingen «Kåte dikt» av Christian Refsum.


Christian Refsum: Kåte dikt
Forlaget Oktober - 2012
 

Related Articles