323388800
323388800 | © bozonhiggsa / Shutterstock / NTB scanpix

Bondage for nybegynnere

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Cupido har besøkt Trondheim og losjen «Sol og Måne» for å lære om bondage. Når sant skal sies så var det flere fordommer mot bondage som ble solid grusa i en mørk kjeller i trønderhovedstaden.

Jeg sitter på en hard trebenk i et mørkt kjellerlokale i Trondheim. Ute skinner solen, men her nede sitter jeg innerst i lokalet ved et svært bord, og i taket henger en enslig taklampe som tappert prøver å lyse opp rommet uten å lykkes noe særlig.
 
Rundt bordet sitter seks medlemmer av losjen Sol og Måne. Min kontaktperson nevnte i telefonen at de kom til å stille mannsterke. Seks mot én, tenker jeg i mitt stille sinn, og skotter skeptisk på tauene som ligger på bordet. Her er det bare en ting å gjøre, det er like greit og bare hoppe i det!
 
– Ok, dersom jeg og kjæresten finner ut at vi vil prøve bondage, hvor starter vi? Jeg slenger spørsmålet ut på bordet og skjønner med en gang at dette spørsmålet har de fått «et par ganger» før.
 
– Det er en del ting man må ta hensyn til og tenke gjennom dersom man ønsker å teste bondage. Jeg for eksempel, gjorde alle de feilene man kan gjøre når man prøver bondage for første gang. En av jentene på bordet ser ingen grunn til å legge fingrene i mellom.
 
– Jeg møtte en totalt ukjent mann, jeg drakk en god del og vi avtalte ikke noe stoppord. Resultatet var at jeg fikk skikkelig grisebank og kunne ikke sitte på over en uke etterpå. Det var ikke moro, og det er ikke sånn det skal være første gangen, forteller Elisabeth (29).
 
Rusmidler er ikke en del av leken
Sol og Måne-gjengen rundt bordet nikker anerkjennende. Alkohol og dop er absolutt tabu og hører ikke med i seriøs og trygg bondage. Rusmidler er ikke en del av leken! Punktum.
 
– Ikke engang når man kjenner hverandre godt og vet hvor grensene går, er det ok med alkohol. Ann-Kristin (31) tar ordet og forteller om den gangen hun og kjæresten Raymond (32) koste seg hjemme.
 
– Det ble en del vin for mye utover kvelden, og da leken startet ble tauene vel stramme. Ann-Kristin skjønte at dette kunne bli riktig stygt da Raymond ikke svarte skikkelig på spørsmål, og hun merket at alkoholen hadde tatt over.
 
Lettere stresset prøvde hun å komme seg løs, med det resultatet at tauene strammet seg ekstra hardt. Nå gikk det bra denne gangen, men det ble noen timer lengre i oppbundet stilling enn planlagt. Ann-Kristin erindrer også at stølheten og ømheten dagene derpå var vel mye av det gode.
 
Billig nylontau er bannlyst
Det aller første man bør tenke på er skikkelig utstyr. Ikke noe galt sagt om verken Claes Ohlson eller Biltema, men tauverket de selger egner seg ikke til bondage, uansett hvor billig og lett tilgjengelig det er.
 
Tauet er det viktigste redskapet i bondage, og billig nylontau med lav brannhastighet er bannlyst. Ett av medlemmene forteller at han kjøper sine tau på butikken for båtutstyr.
 
Fortøyningstau skal være bra saker, hevder han, og det finnes i flere forskjellige tykkelser. Tauene inneholder et materiale som gjør at de ikke låser seg lett, de brenner ikke mot huden og er lette å slå knuter på. Det finnes selvsagt også spesialtau å få kjøpt på for internett.
 
Safety first
Etter riktig tau er sikkerheten veldig viktig. Man skal bruke god tid til å lære seg de riktige knutene, de som er lett å få opp, de som ikke strammer for mye og de som ikke låser seg. Naturlig nok skal man ikke la tauet bli for stramt for lenge, for det kan føre til store skader. Gjengen jeg snakket med hadde som prinsipp at tau ikke har noe rundt halsen å gjøre. Det høres ut som et veldig godt nybegynnertips. Noe kan gå galt, og da kan konsekvensene bli fatale.
 
Et godt råd er å ha en skarp bandasjesaks liggende klar i tilfelle noe skulle gå galt. Bandasjesaksen har som kjent avrundede tupper slik at man unngår å stikke hull på hud dersom man må gå drastisk til verks. En person som har panikk og som ikke kommer seg løs, vil mest sannsynligvis heller ikke være særlig rolig av seg, og en spiss saks eller kniv kan gjøre store skader.
 
Også for bare én
Nå jeg i min uvitenhet antar at bondage er en lek for mer enn én, blir jeg straks korrigert. Gjengen ler dempet og ser bort på ett av medlemmene. Morty (27) forteller hvordan han bandt seg selv fast til bokhyllen på gutterommet allerede som syv-åtteåring.
 
Morty mener selv at det i starten ikke var noe seksuelt ved selvbindingen, hele greia var bare veldig spennende. Desto større ble vel også gleden – eller kanskje overraskelsen – da han som ung tenåring hadde bundet seg selv fast, og mens hans sto der med tauet stramt rundt seg hadde sin første orgasme.
 
I dag kan han når som helst, med sin egen teknikk, binde seg fast, tippe seg over på senga eller hvor han måtte befinne seg og ligge å kjenne på følelsen at han ikke kommer løs helt til sæden strømmer ut av kuken uten at han har rørt seg selv en eneste gang.
 
Sexy moro uten filer
Raymond (32), som viser seg å være litt av en knutekonge, forteller at selve bindingen ikke har noe med én spesiell fil å gjøre. Selv binder han gjerne opp en annen mann, men når det gjelder det seksuelle er det kjæresten, den polyamrøse Ann-Kristin, som gjelder.
 
En annen av gutta rundt bordet, Hågen (43), er en damenes mann og en smule heterosjåvinistisk. Han kommenterer at tauguruene selv, de såkalte «Two Knotty Boys», ser rimelig homo ut, men det gjør ingenting at de er det, for de er noen jævler til å lage knuter.
 
Dan and DJ, to amerikanere, utgjør duoen «The Knotty Boys» og deres trinn-for-trinn-bøker er nesten som bondagebibler å regne, skal vi tro den knuteglade gjengen i Trondheim.
 
Når vi spør dem «hvorfor bondage?» er de enige om at bondage – eller bindingen – får alt til å føles annerledes. Den komplette overgivelse, den totale tillitserklæring, både den fysiske og mentale sexopplevelsen blir unik når du skjønner at du er fullstendig i et annet menneskets makt eller at du har full kontroll på personen du leker sammen med.
 
Kommunikasjonskunst
Bondage (fra engelsk «binding») er en lek, oftest seksuelt, gjerne sadomasochistisk betont, som involverer at en av partene blir bundet, lenket eller på annen måte får hemmet eller begrenset evnen til bevegelse. Det sier seg selv at kommunikasjon er et viktig element i leken.
 
Kristian (36) forteller at bondage er en øvelse i kommunikasjon og gjensidig respekt. Dersom man ikke evner å kommunisere eller på annen måte går over hverandres grenser, er leken kjørt. Det er svært viktig å få innprentet at god og ekte bondage er basert på frivillighet. Den som blir bundet skal ønske og ville at det skal skje innenfor avtalte rammer mellom partene.
 
Kristian forteller at bondage også kan finne sted på det mentale plan. Dette kan være en like sterk prøvelse som å bli bundet opp med tau. Da er det snakk om at den som blir «bundet» får beskjed om ikke å bevege seg ut fra den posisjonen den dominante har bestemt. Dette kan kreve enorm viljestyrke på samme nivå som ikke å få panikk når man er fysisk bundet.
 
”Stopp” og ”nei” duger ikke som stopp-ord
Når man så ligger eller står der, surra fast strammere enn ei julesylte, hva da?
 
Alt man liker når man ikke er bundet blir enda deiligere når man sitter fast, slår gjengen rundt bordet fast. Slikking, suging, rimming, massasje, kyssing, penetrering – det er bare å slippe fantasien løs.
 
Medlemmene i Sol og Måne som jeg snakket med mente det er en god idé å starte med et stoppord eller stoppsignal når man er nybegynner eller ikke har møtt lekekameraten før og dermed kjenner vedkommendes grenser.
 
Et stoppord er et ord eller signal som brukes for å avbryte akten dersom den som er bundet får vondt, nok eller panikk. Det kan enten være et konkret ord, gjerne et ord man vanligvis ikke bruker i sexsammenheng.
 
Ord som «stopp» eller «nei» passer dårlig fordi disse ordene ofte blir brukt av den underdanige som en del av rollespillet. Dersom leken innebefatter at den som blir bundet også får bind for munnen bør stoppsignalet være et tegn; et bestemt signal med hånden, at vedkommende holder noe i hånden som slippes ned på gulvet eller lignende.
 
Mens gjengen diskuterer fordelene og ulempene ved de forskjellige stoppsignalene klarer jeg ikke å la være å tenke på håndsignalet som tannlegen min og jeg har for når hun absolutt bør slutte å borre og trekke seg litt unna.
 
Ikke vondere enn nødvendig
Bondage skal ikke være unødvendig vondt. Selv om mange finner nytelse i smerte, skal man passe på at ikke tauet klemmer eller strammer for mye, at knutene ikke gnager eller trykker eller at blodet stopper opp.
 
– Til å begynne med trenger man ikke engang å binde hverandre fast, forteller Ann-Kristin. Det kan være nok å surre tauet rundt håndleddene og i stedet for å knyte holder man med hånden slik at ikke tauet slakkes når den som er bundet spreller litt. Dersom den som er bundet får panikk er det bare for den andre å slippe taket, tauet faller av og hvilepuls kan igjen oppnås.
 
Det å være holdt fast i et bestemt grep eller kontrollert ved at hendene ikke kan bevege seg fritt, kan være nok til at enkelte får panikk. Vi mennesker liker egentlig ikke å få begrenset vår bevegelsesfrihet, det sitter nedfelt i oss i genene, dyret i oss vil ikke bli holdt fanget. Derfor er det en helt spesiell tillit som må til mellom den som binder og den som lar seg binde.
 
Det handler om tillit og kunnskap

En av dem rundt bordet som ikke velger å stå frem med ansikt forteller at losjen av og til blir oppsøkt av «toillinga», folk som ikke helt har fattet hva bondage handler om.
 
– Enkelte tror det bare er å binde opp en person og så kan man gjøre hva man vil. Slik er det bare ikke. Her snakker vi om tillit, kommunikasjon og kunnskap.
 
Kjenn det på kroppen selv
Kristian forteller at han aldri har gjort noe mot sin partner som han selv ikke har latt andre gjøre mot seg selv. Da vet han hvordan det kjennes.
 
– Jeg er den dominerende i et forhold, og jeg liker derfor ikke at andre binder meg eller påfører meg smerte, men jeg har latt det skje, om ikke annet for at jeg selv skal bli bedre i min rolle.

Blod hører til under huden
Når jeg spør de rundt bordet hva som er deres absolutte grenser, er det flere ting som går igjen. Selv om noen er villige til å teste ut det meste, kan det virke som om de fleste er enige om at blod hører til under huden.
 
At det oppstår blåmerker av og til er nesten ikke til å unngå med litt tøff taulek, men det bør ikke være så tøft at det går hull på huden.
 
Videre så er de fleste skjønt enige om at avføring, kveling, nåler, sprøyter og urin er noe de ser på som elementer som ikke hører med i bondage. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at enkelte i miljøet heller ikke ser på disse variasjonene som uinteressante.

Hendene er finjusterte instrumenter
Alle er skjønt enige om at hendene og fingrene er undervurderte sexverktøy. Ikke bare har du dem med deg overalt, men de er også finjusterte instrumenter som du lett kontrollerer. Bruker du hånd og fingre kjenner du selv hvor hardt du kniper eller dasker.
 
Bytt på rollene!
Bondage er virkelig mye mer enn bare å binde dama fast i en stjerneform på senga. Damene vi snakket med mente at man absolutt kunne skifte litt på rollene, det bør ikke være sånn at det bare er damene som er de passive og underdanige, understreker de.

 
Les også Sol og Måne-medlemmenes gode råd om valg av utstyr for bondageleker:
Bondage med noko attåt
Medlemmer i bondagelosje i Trondheim gir eksperttips om hvordan leken kan bli hakket heftigere.

Sol og Måne
Forbokstavene i ”Sol og Måne” er S og M. Men losjen i Trondheim handler om mye mer enn sadomasochisme.


Når fantasier blir virkelighet
«Ja, BDSM er et adrenalinkick som gir deg den mest intense hormoncocktailen, og den gjør deg høy.»

 

Fra Cupidos arkiv:
Seksuelle variasjoner

Til inspirasjon for deg som vil studere menyen for alt annet enn vaniljesex og vaniljeforhold.

Related Articles