0000rjim
0000rjim | © Bulls

Økende vold mot prostituerte

Published:
Last updated:

Etter tre år med sexkjøpsloven: Prostituerte i Oslo opplever mer vold. Økt konkurranse om kundene har forverret situasjonen for kvinnene, og de føler seg i høyere grad kriminalisert.

Dette er konklusjonen i rapporten “Faglige forbindelser” som Pro Sentret la frem 22. juni 2012.

I april i år meldte nrk.no at sexsalget i Norge er på full fart tilbake til samme nivå som før loven mot sexkjøp kom. Stadig mer av prostitusjonen skjer over nett og fra leiligheter og hus. Les mer på nrk.no: Ikke mindre prostitusjon etter at sexkjøpsloven kom.

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo sier til Dagbladet at loven som forbyr sexkjøp bør oppheves.

- Realiteten er at loven har gjort det mer vanskelig for de prostituerte kvinnene. Det er et politisk ansvar å ta denne tilbakemeldingen på alvor. Jeg mener at sexkjøpforbudet bør oppheves, og mener i hvert fall at Stortinget bør evaluere virkningene av loven, sier Hauglie.
 
Her er hovedfunnene i Pro Sentrets rapport “Farlige forbindelser” om volden kvinnner i prostitusjon utsettes for:
 
  • 59 % av deltakerne i undersøkelsen fra 2012 svarer at de har vært utsatt for vold i prostitusjon etter at sexkjøpsloven ble innført.
  • Voldsutøver er i de fleste tilfellene en ukjent, mannlig kunde.
  • Mange av kvinnene rapporterer om å ha blitt utsatt for svært grov vold de siste 3 årene. Blant de 123 deltakerne i undersøkelsen svarer blant annet 25 personer at de har blitt voldtatt /truet til uavtalt sex, 24 personer at de har blitt truet med våpen, 17 personer om å bli ranet/forsøkt ranet og 11 personer om drapsforsøk.
     
  • Tallene i undersøkelsen kan kun tolkes i en retning: kvinner som selger sex i Oslo er en gruppe hvor mange har vært utsatt for svært grov vold de siste 3 årene. En så høy frekvens av så grov vold blant en såpass liten gruppe er det sjelden vi hører om i Oslo.
     
  • Premissene for hvordan prostitusjonen foregår har endret seg for en stor andel av kvinnene som selger seksuelle tjenester. Markedet preges av en økt rettsliggjøring som innebærer at selgerne av seksuelle tjenester blir mer kontrollert fra myndighetenes side og dermed opplever seg selv som (mer) kriminalisert.
     
  • Kvinnene snakker lite om voldserfaringene sine og få søker hjelp hos hjelpeapparatet etter de har vært utsatt for vold.
     
  • Trakasseringen og diskrimineringen av kvinner i prostitusjon fra det øvrige samfunnet har økt.
     
  • Noen av beskyttelsesstrategiene kvinnene oppga i 2007/08 har det vært vanskelig å opprettholde i etterkant på grunn av store endringer på prostitusjonsmarkedet. Vanskeliggjøringen av opprettholdelsen av disse strategiene knytter seg til økt rettsliggjøring, reduksjon i kundegrunnlag og endringer i premissene kvinnene selger sex under.


Les også:
Avkriminalisering
Det er igjen på tide å minne om at det finnes gode erfaringer fra andre lands avkriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester.

Sexkjøpslov med dårlig effekt
Sverige kriminaliserte kjøp av seksuelle tjenester i 1999. Analyse er at loven ikke har virket etter intensjonen.
 

Related Articles