© Bulls

Feromoner

Written by: Malena Ivarsson

Published:
Last updated:

Feromoner er flyktige dufter som utsondres fra kvinner og menn. Sammen med svette blir de en luktblanding som er like personlig som fingeravtrykkene dine.

Ordet feromon kommer fra det greske pherein. Duften utsondres blant annnet fra armhuler og brystvorter hos både menn og kvinner, kjønnsorganer, munn, øyelokk og øreganger.

Håret i armhulene og rundt kjønnsorganet hjelper de flyktige duftene til å bli spredd. Sammen med svette blir de en luktblanding som er like personlig som fingeravtrykkene dine.

Mange liker lukten av mose, av hav, av tobakk, nyslått gress, blomster, krydder, parfymer og røkelse. Når du faller for noen uten å vite hvorfor, er det antagelig lukten som «spøker». Om du mister lysten, har partneren din kanskje begynt å snuse, byttet etterbarberingsvann eller kjøpt seg en ny parfyme. Vis at du setter pris på kroppslukten fra partneren din. Det styrker selvfølelsen og øker lysten.

Den første vitenskapelige studien som viste at også mennesker utsondrer feromoner ble gjort da Martha Mc Clintock ved Universitet i Chicago i USA kunne vise at kvinner som lever flere timer daglig sammen, synkroniserer sine menstruasjonssykluser. Hun lot også 49 ugifte kvinner lukte på to t-skjorter menn hadde hatt på seg og deretter fortelle hvilken lukt de foretrakk. Alle valgte lukten av den mannen som genetisk passet dem best.

I mange kulturer stikker man hånden i armhulen før man hilser – for å gi den andre sin egen lukt. Et kyss som gir smaken av spyttet, lukten av håret og følelsen av berøring er et rent feromon-sjokk.

Related Articles