Klitoris som en ønskekvist

Written by: Esben Esther Pirelli Benestad

Published:
Last updated:

Stimulering på og omkring klitorishodet er både lett tilgjengelig og svært takknemlig. Klitoris er likevel langt mer enn det en kan se.

Min gamle mormor var alltid på besøk i julen. Da satt hun i min mors røde stol og leste, om hun da ikke spiste eller sov. Litt på ettermiddagen en tredje juledag løftet hun blikket fra boken, så på min mor og sa: «Gunvor, hva er klitoris?» Jeg husker ikke svaret hun fikk, men historien levde videre i min familie. Det var enighet om at mormor hadde sans for sex.

I dag, omtrent tredve år senere, er det kanskje ikke så mange gamle damer som ikke vet hva klitoris er, hvor organet sitter og hva det kan brukes til. Likevel tror jeg mange ville ha glede av å vite mer, ikke nødvendigvis for nytelsens skyld, men for å bli begeistret og ettertenksom.

Klitoris er det viktigste området for seksuell stimulering på kvinnekroppen, og vil for de aller fleste være den sterkeste kilden til seksuell nytelse. Stimulering på og omkring klitorishodet er både lett tilgjengelig og svært takknemlig. Klitoris er likevel langt mer enn det en kan se, og klitoris-eieren helt umiddelbart kan kjenne.

De mest overfladiske strukturene av det erektile klitorisvevet er hodet og skaftet, som kommer fra samme utgangspunkt i fosterlivet som corpora cavernosa i mannens penis. Hodet, glans, synes i alle fall delvis å ha samme utgangspunktet som penistuppen. Det ligger delvis dekket under en hette som dannes der de indre kjønnsleppene møtes. Under overflaten er det et større nettverk av erektilt vev. Hodet går over i skaftet. Skaftet som er ca 4–5 cm langt går framover og oppover mot kjønnsbeinet før det knekker bakover og deler seg i en høyre og en venstre del.
 
Som en ønskekvist
Disse «bena» kan være 8–10 cm lange. Til sammen er altså klitoris et organ på 12–15 cm, og det minner om en ønskekvist! Nerve- og blodforsyning fungerer omtrent på samme måten som i penis. Det erektile vevet som utgjør bena til klitoris, reduseres med økende alder. Hos eldre, som for eksempel min mormor, er det mindre enn 50% tilbake. I tillegg til skaft og ben, ligger det to poselignende strukturer av erektilt vev på hver side av skjedeinngangen. De henger sammen med den glatte membranen som omgir urinrørsåpningen, og de er videre forbundet via tynne vevsfibre med glans klitoris.

Alt dette vevet er rikt forsynt med nerve-ender og nervetråder. De reagerer på stimuli av mange slag, lette som mer faste og bestemte. La det likevel være sagt at skal du gjøre godt med klitoris, kommer du mye lenger med lett hånd enn med harde never.
 
Et sinnrikt system
Klitoriskomplekset er et omfattende og sinnrikt system, og det har én eneste kjent funksjon: Å gi nytelse. Ingen andre organer på menneskekroppen er konstruert bare for det! Vi kan forundres over at så mange som sier de beundrer skaperverket, har så lite begeistring og ettertenksomhet til overs for dette fabelaktige organet.

Related Articles